ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην κοινωνία μας σήμερα, το νόημα της Γέννησης του Θεανθρώπου, χάνεται πολλές φορές πίσω από τις εντυπωσιακά στολισμένες βιτρίνες και την διάθεση να περάσουμε όσο πιο καλά γίνεται διασκεδάζοντας με φίλους και συναδέλφους.
Ευτυχώς, στον χώρο που σήμερα βρίσκουμε το νεογέννητο Ιησού, στους ιερούς ναούς της περιοχής υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία που μας θυμίζουν το νόημα της γέννησης και το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά.
Είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε μέσα σε μια εβδομάδα δύο υπέροχες γιορτές γεμάτες μηνύματα από παιδιά του Κατηχητικού και παιδιά του απογευματινού σχολείου.
Στην πρώτη γιορτή ήταν όλα τόσο οργανωμένα που νόμιζες ότι σε λίγο θα ξεκινούμε μια παράσταση επιπέδου Μπρόντγουει. Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο ναό της Αγίας Τριάδας ήταν και πάλι μια όμορφη αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου με όλα τα στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή.
Εάν μπορούσαμε να φέρουμε στο ναό και ζώα για την Φάτνη, όπως κάνουν στο Ράδιο Σίτυ, οι υπεύθυνοι της γιορτής θα το είχαν ήδη κάνει. Στην περίπτωση αυτή βρέθηκε μια πιο ουδέτερη λύση. Τα ζώα είχαν την τιμητική τους έχοντας το αποτύπωμα τους σε κανονικό μέγεθος. Μαζί με μικρά παιδιά, ντυμένα σαν προβατάκια.
Και κοντά σε αυτά είχαμε τους βοσκούς, τους Αγγέλους, τους μάγους με τα δώρα, τα στάχυα και γενικά όλα όσα θυμίζουν ακόμα και σήμερα την ατμόσφαιρα της φάτνης, δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα. Με τον Ιωσήφ και την Μαρία και το νεογέννητο Ιησού.
Όλα αυτά με την ακριβή περιγραφή των γεγονότων της Γέννησης του Ιησού. Έτσι ώστε ακόμα και οι πιο μικροί σε ηλικία πιστοί να αντιληφθούν το χαρμόσυνο γεγονός της Γέννησης του Χριστού.
Η περιγραφή μάλιστα δεν ξεκίνησε από την Βηθλεέμ, αλλά από την εμφάνιση του Αρχαγγέλου που ανακοίνωσε στην Παρθένο Μαρία το γεγονός της σύλληψης.
Ο Αρχάγγελος με τα εντυπωσιακά του φτερά πλησίασε την Μαρία εντός του ναού.
Και ακολούθησε το ιστορικό. Με τυμπανιστές και Αγγέλους να ψάλλουν το Ωσαννά.
Σπουδαίος ήταν ο ρόλος της Χορωδίας του Καθεδρικού που με την δράση της σε κατάλληλα σημεία προετοίμασε τους πιστούς με τροπάρια και ύμνους και κάλαντα. Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Τσουράκη, η χορωδία μας μετέφερε την μαγεία των Χριστουγέννων και τα παιδιά του Κατηχητικού από τα πιο μικρά ως τα μεγαλύτερα συμμετείχαν με κατάνυξη στην αναπαράσταση του Θαύματος της Γέννησης. Εξίσου σημαντική ήταν και η συμμετοχή του ιεροψάλτη του Καθεδρικού Ελευθέριου Τσανσανίδη.
Στην προετοιμασία της γιορτής βοήθησαν πολλοί και ανάμεσα τους γονείς και εθελοντές και σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί το αποτέλεσμα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το μεράκι και το σπουδαίο έργο που επιτελείται στον Καθεδρικό με την καθοδήγηση του Αρχιμανδριτη Χρυσοστόμου Γκίλμπερτ.
Την επιμέλεια της γιορτής είχε αναλάβει για άλλη μια χρονιά η κα. Έφη Ντόσκα – Μπάτλερ.
Η καθιερωμένη συναυλία «Ήχοι των Χριστουγέννων» που επιτελείται ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδος.
Στην άλλη όχθη…
Στην απέναντι πλευρά του Μανχάταν, μια εβδομάδα αργότερα, τα παιδιά του Σχολείου του Ευαγγελισμού, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, έδωσαν με τον πιο απλό τρόπο την σημασία της συμμετοχής στο σχολείο και στην Κοινότητα.
Ήταν μια γιορτή που κι αυτή είχε μουσική υπόκρουση και είχε τον Ιωσήφ και την Μαρία και το νεογέννητο Ιησού, αλλά ταυτόχρονα είχε και την ελληνική γλώσσα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, με την πολύ καλή απόδοση των ποιημάτων και των ύμνων των Χριστουγέννων.
Το αποκορύφωμα και των δύο γιορτών ήταν η εμφάνιση του Αι Βασίλη που ειλικρινά έφερε τεράστια χαμόγελα χαράς στα πρόσωπα των παιδιών που λίγο πριν συμμετείχαν ενεργά στις γιορτές.
Ήταν κι ένα είδος επιβράβευσης για την υπομονή και την πειθαρχία που κατάφεραν να δείξουν. Χαρακτηριστικό της επιβράβευσης ήταν και το γεγονός ότι στο άκουσμα του «Αρχιμηνιά κι αρχή χρονιά», οι πιστοί συνόδευσαν τα παιδιά χτυπώντας παλαμάκια.
Την γιορτή στον Ευαγγελισμό, που όπως και στον Καθεδρικό έγινε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, παρακολούθησε και ο ιερατικός προϊστάμενος π. Σωτήριος Μιχαλάτος, που επαίνεσε τα παιδιά και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της γιορτής, συμπεριλαμβανομένης και της δασκάλας της μουσικής κ. Αρετής Γιοβάνου.
Υπεύθυνη της διοργάνωσης στην οποία συμμετείχαν 36 παιδιά ήταν η κα. Χελεν Αγγελάκου.
Ο π. Σωτήριος Μιχαλατος πρόσφερε σε όλες τις κυρίες ένα μπουκέτο με λουλούδια, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά τους.
Και μην νομίζετε ότι μόνο λίγοι πιστοί παρακολούθησα την γιορτή, με επίκεντρο τους γονείς και τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
Ο π. Σωτήρης, αποκάλυψε στις «Αναμνήσεις» ότι το ίδιο το πρόγραμμα της γιορτής, σε πιο μικρή φυσικά κλίμακα, θα επαναλαμβανόταν αργότερα το απόγευμα της Κυριακής στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς.