Tο θέμα των αγνοουμένων, τα προβλήματα των εγκλωβισμένων και ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε την Δευτέρα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου με αντιπροσωπεία φοιτητών του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙF, την οποία συνόδευε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Λαριγκάκης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης τους στην Κύπρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την τραγωδία των αγνοουμένων και το πόνο και την δυστυχία των συγγενών τους, σημειώνοντας ότι για σχεδόν μισό αιώνα εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών αναμένουν απαντήσεις.
Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται σε στασιμότητα εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας να συνεργαστεί και να δώσει στοιχεία από τα τουρκικά αρχεία για τις μετακινήσεις των οστών και τους νέους τόπους ταφής, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση της Τουρκίας να συνεργαστεί σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001 και 2014.
Επεσήμανε ακόμα ότι ουσιαστική και καθοριστική μπορεί να είναι η συνδρομή και βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της απαράδεκτης και απάνθρωπης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Προστίθεται ότι ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής όπως και στον αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε το 1994 από το Κογκρέσο για τις υποθέσεις αυτές, ως αποτέλεσμα και των συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών της ομογένειας στις ΗΠΑ.
Ο νόμος αυτός, τόνισε, αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και των ενεργειών της ομογένειας στις ΗΠΑ.
Ο κ. Φωτίου σημείωσε, όπως αναφέρεται, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω, όπως πολύ σωστά έπραξε για τον πόλεμο της Ουκρανίας και να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί για ένα καθ’ όλα ανθρωπιστικό θέμα.
Εξάλλου, ο Επίτροπος ζήτησε από τους φοιτητές της αντιπροσωπείας, όπως συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο και συντονισμένα να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τις Πανεπιστημιακές τους κοινότητες στις ΗΠΑ για την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος.
Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία και για τα θέματα των εγκλωβισμένων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επίσης, αναφορά έγινε και για την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα μας μέρη από την κατοχική δύναμη, αλλά και τις συστηματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση και προστασία της.
Στη συνέχεια, ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στο ρόλο του Απόδημου Ελληνισμού που είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση και στήριξη των θέσεων και συμφερόντων μας. Οι Κύπριοι της Διασποράς μας ενδυναμώνουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και φέρνουν ακόμη πιο κοντά τους λαούς μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τη νέα γενιά των αποδήμων μας, οι οποίοι είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και έχουμε χρέος να τους κρατήσουμε κοντά στις ρίζες, τον πολιτισμό, καθώς και να τους παροτρύνουμε για την εμπλοκή τους στα παροικιακά δρώμενα στις χώρες που ζουν.
Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαριγκάκης διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου και των φοιτητών, εκφράζοντας τη βούληση να προσφέρουν κάθε βοήθεια που δύναται για να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.
Πηγή: ΚΥΠΕ