ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα παιδιά της Διασποράς των Πέντε Ηπείρων και οι δάσκαλοί τους που συμμετείχαν στην μνημειώδη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής για την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης καθήλωσαν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων την ελληνικής πολιτείας και εξέπεμψαν μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον του απανταχού ελληνισμού.

Η εκδήλωση με θέμα «Τα παιδιά της Διασποράς των Πέντε Ηπείρων εξιστορούν, μαθαίνουν και διηγούνται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση της Ελλάδας μας» διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και άλλους φορείς και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και έλαβε χώρα διαδικτυακά το απόγευμα του Σαββάτου, 8 Μαϊου 2021.

Αν και διήρκησε πάνω από τρεις ώρες εν τούτοις ουδείς δεν κουράστηκε, διότι οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη και τα μηνύματα των ακροατών κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς επίσης και προς την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στέλλα Κοκόλη ήταν δηλωτικά του ενθουσιασμού και της συγκίνησης που προκάλεσαν οι ομογενείς από τις πέντε ηπείρους.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Zoom

Η ξενάγηση στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, και η άψογη επιλογή των θεμάτων που διαπραγματεύτηκαν οι εισηγητές σε συνδυασμό με τα βίντεο από την ερμηνεία του Χορού του Ζαλόγγου, από την μπάντα του αμερικανικού στρατού και του ύμνου της Αγίας Παρθένας Μαρίας το οποίο ερμήνευσε η χορωδία του Ινδιάνικου Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού του Βασιλείου του Μπαχρέιν εξέπληξαν και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο.

Ο δημοσιογράφος της «Φωνής της Ελλάδος» Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος, ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης στην εναρκτήρια ομιλία επεσήμανε ότι συναντιόμαστε με τα πιο ζωντανά κύτταρα του ελληνισμού στον κόσμο και ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο επιτυχημένη επιλογή του θέματος από τα παιδιά των πέντε ηπείρων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του συνεχάρη την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής που συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και την Γενική Γραμματεία  Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για την διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπής ήταν και παραμένει αρωγός σε κάθε δράση», συμπλήρωσε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο π. Γρηγόρης Σταμκόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν την δράση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η ελληνική κουλτούρα να είναι το σήμα κατατεθέν του 21ου αιώνα.

«Σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και αφιερώνουμε αυτή την ιστορική και μεγάλη γιορτή στους σημερινούς ήρωες της δικής μας εποχής που είναι οι δάσκαλοι σε όλες της χώρες της γης. Αυτοί μεταλαμπαδεύουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας και τη θρησκεία μας και σκιαγραφούν στις ψυχές των παιδιών την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, τα σύμβολα του Ελληνικού Πνεύματος, και την Αγιά Σοφιά του Βυζαντίου, το σύμβολο της Χριστιανοσύνης», επεσήμανε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη.

Αναφερόμενη στους στόχους της εκδήλωσης η κ. Κοκόλη επεσήμανε: «Σήμερα γιορτάζουμε, πανηγυρίζουμε και γράφουμε ιστορία, διότι για πρώτη φορά ενώνουμε την Ελληνική Διασπορά στήνοντας Γέφυρες Ελληνισμού, Γέφυρες Πολιτισμού απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης. Παρουσιάζουμε φωνές παιδιών από την Ινδία ως την Αργεντινή, από την Αμερική στη Νότιο Αφρική, από τη Βόρεια Ευρώπη ως την Τυνησία της Βορείου Αφρικής. Τα παιδιά διδάσκονται, γαλουχούνται και υπερηφανεύονται κρατώντας την ελληνική σημαία για την καταγωγή τους, διδάσκονται τις απαράμιλλες Ελληνοχριστιανικές αξίες της φυλής μας και μεταλαμπαδεύουν με τη σειρά τους έναν πολιτισμό ασύγκριτο, ασυναγώνιστο, δημοκρατικό, ουμανιστικό, Ολυμπιακό, που γεννήθηκε, μεγαλούργησε, δίδαξε και μόρφωσε όλους τους λαούς της Γης και που γεννήθηκε στη δοξασμένη μας Ελλάδα! Αυτή τη δόξα δοξάζουμε σήμερα, αυτή τη δόξα πανηγυρίζουμε, αυτή τη δόξα διαιωνίζουμε στις γενεές του σήμερα, του αύριο και του πάντοτε».!

 Ο γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος μίλησε από τη Ρόδο εξέπληξε το ακροατήριο, όχι μόνο με την εμπνευσμένη ομιλία, αλλά και με το γεγονός ότι παρέμεινε και παρακολούθησε μέχρι το τέλος την εκδήλωση.

Ο γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματείας και Αποδήμου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση επεσήμανε ότι «μας εμπνέει, εδώ στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, να αγκαλιάζουμε υπό την αιγίδα μας τέτοιες εκδηλώσεις υψηλού συμβολισμού και επετειακές δράσεις που αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή του απανταχού Έλληνα για τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας, αλλά και για τον οραματισμό του κοινού μας μέλλοντος. Το μέλλον όλων των απανταχού Ελλήνων το οποίο μπορούμε να οραματιστούμε μέσα από τα παιδιά μας, τα παιδιά της Διασποράς, τα παιδιά των Φιλελλήνων που αγαπούν την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας».

Σημείωσε επίσης ότι «αναμένουμε με ανυπομονησία τις ιστορίες, τις ζωγραφιές των παιδιών της Διασποράς στο διαγωνισμό της «Φωνής της Ελλάδος», «Οι Δικοί μας Μικροί Ήρωες» που έχουμε θέσει υπό την αιγίδα και στήριξη μας».

Ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η εκδήλωση λαμβάνει μέρος τρεις περίπου εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο των εκπαιδευτικών στην καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Zoom

Η Δρ. Κωνσταντίνα Καρακώστα ανέπτυξε την ομιλία για τον Αλή Πασά και τους αμαρτωλούς.

Η διευθύντρια της Φωνής της Ελλάδας Γιάννα Τριανταφύλλη αναφέρθηκε στην προσφορά του ραδιοφώνου και διαβεβαίωσε τους ακροατές ότι τα μικρόφωνα του σταθμού είναι πάντα στην διάθεσή τους.

Ακολούθησε η ξενάγηση στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδυσσό από την Ελένη Τόμπρα, η οποία κάλεσε τους ομογενείς να επισκεφθούν την Οδυσσό και την Μαριούπολη για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν ότι κρατούν ψηλά τα λάβαρα του ελληνισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Άϊλαντ και συνάμα πρόεδρος της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Ελληνισμού, κ. Λεωνίδας Ραπτάκης και η ομογενής Ομοσπονδιακή Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, οι οποίοι εξήραν την προσφορά της προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη.

Η καθηγήτρια Χριστίνα Καρακώστα. Φωτογραφία: Zoom.

Στην  συνέχεια προβλήθηκαν βίντεο και στιγμιότυπα από τις μαθητικές γιορτές που διοργανώθηκαν στα ελληνικά σχολεία των πέντε ηπείρων.

Η κ. Στέλλα Κοκόλη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι τα εύσημα ανήκουν στην οργανωτική επιτροπή η οποία απαρτίζονταν από τις κ.κ. Μερόπη Κυριάκου, πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθέας», Σεβαστή Βαρυτιμίδου, διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος του σχολείου τσάρτερ «Αθηναϊκή Ακαδημία» Φλόριδας, Δρ. Ελένη Γρίβα, καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη, διευθυντή του Γραφείου Παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Νίκο Νικολιδάκη, πρώην Συντονιστή Εκπαίδευσης στην Αμερική και την κ. Βασιλική Φιλιώτη, πρόεδρο του οργανισμού Ελληνική Παιδεία Αμερικής.

Η διευθύντρια της «Φωνή της Ελλάδος», κα Γιάννα Τριανταφύλλη. Φωτογραφία: Zoom
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.