
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτικό και πλούσιο σε συγκινήσεις ήταν το αφιέρωμα στον Μαέστρο της Ομογένειας, όπως είθισται να αποκαλούμε τον πιανίστα, μαέστρο, μουσικοσυνθέτη και ενορχηστρωτή Σπύρο Καρδάμη.
Το αφιέρωμα έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 11ης Απριλίου 2025 στην αίθουσα «Hiotis Hall» του Πολιτιστικού Κέντρου της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και κατά κοινή ομολογία ήταν «υπερπαραγωγή» η οποία είχε ως στόχο αφ ενός μεν να προβάλλει την καλλιτεχνική δημιουργία του μαέστρου, αφ ετέρου δε, να διαλαλήσει ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει ταλαντούχους μουσικούς, ερμηνευτές και παραγωγούς οι οποίοι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν το δικό τους πετραδάκι στον Ελληνοαμερικανικό Πολιτισμό.
Το αφιέρωμα διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα «Σύνθεση» ( Synthesis Cultural Foundation) με πρόεδρο την Χριστίνα Κωστάκη και πρωτεργάτη τον Πέτρο Χατζόπουλο, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας την υπερπαραγωγή.
Καταλυτικό ρόλο στην υπερπαραγωγή έπαιξαν η Ολυμπία Μυλωνάς (Olympia Milonas), η κόρη του Μαέστρου, η οποία ηγείται του συγκροτήματος “Mylos” και ο σύζυγός της, γνωστός στο ευρύτερο κοινό ως “DJ Sava”.
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος είχε ως μαέστρο και πιανίστα τον Γλαύκο Κοντεμενιώτη και ο μαέστρος Σπύρος Καρδάμης παρακολουθούσε συγκινημένος άλλοτε χειροκροτώντας τους ερμηνευτές και άλλοτε κρατώντας νοερά την μπαγκέτα.
Το δεύτερος μέρος της συναυλίας το διηύθυνε ο ίδιος ο Σπύρος Καρδάμης.
Την ορχήστρα πλαισίωσαν ο Λευτέρης Μπουρνιάς στο κλαρίνο, η Μέγκαν Γουλντ στο βιολί, ο Κώστας Ψαρρός στο μπουζούκι, ο Άγγελος Παπαδάτος, στο μπάσο, ο Στηβ Βαβαγιάκης στα ντραμς, ο Ρίτσαρντ Κουζάμι στα κρουστά, ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης στο πιάνο και ο Κρις Πάπσον στο μπουζούκι.
Τα τραγούδια ερμήνευσαν με πάθος δύο γενιές ομογενών τραγουδιστών και συγκεκριμένα οι Ανθή Αγγέλου, Αμάντα Χόμι, Νίκος Κουρουπάκης, Ολυμπία Μυλωνά, Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, Γιάννης Παπαστεφάνου, Ρούλα Βάσου, Τζιούλη Ζιάβρα και Χριστόφορος Ζησούλης.
Η επιλογή των τραγουδιών έκανε την διαφορά και ήρθε να υπενθυμίσει στους ακροατές και στον γράφοντα ότι ο Σπύρος Καρδάμης υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση το ελληνικό και ελληνοαμερικανικό πεντάγραμμο και ότι για τέσσερις δεκαετίες (από το 1986 που ήρθε στην Αμερική μέχρι και σήμερα) προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει το δικό του πετραδάκι στην ελληνοαμερικανική καλλιτεχνική δημιουργία.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία του τραγουδιού για τον αυτισμό (Autism Song). Και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι το ερμήνευσε η κόρη του Ολυμπία Μυλωνά και ο δεύτερος διότι πρόκειται για μελοποίηση του ποιήματος του Δρα. Νεοφύτου Παπανεοφύτου το οποίο είναι γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο. Το τραγούδι αυτό ήρθε να υπενθυμίσει στο ακροατήριο τις ευαισθησίες του μαέστρου και συνάμα την κοινωνική του προσφορά.
Το αφιέρωμα έληξε με το επικό αριστούργημα για ορχήστρα και χορωδία «Έρχεται η Ανατολή» (The Dawn).
Μετά το πέρας της συναυλίας η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη του απένειμε εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σύνθεση» το αναμνηστικό δώρο, το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση όχι μόνο στον μαέστρο, αλλά και στο ακροατήριο. Πρόκειται για ένα δέντρο στα χρυσά φύλλα του οποίου γράφτηκαν τα ονόματα των πρωταγωνιστών του αφιερώματος.





