Μαγευτική η παρουσίαση του έργου του Κρίστοφερ Κινγκ (βίντεο)

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Θέμελης, Beth Bahia Cohen, Aurel (Nikolakis) Kyrio, Κρίστοφερ Κινγκ και ο Νίκος Γκατζογιάννης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαγευτική και άκρως διδακτική ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα (Hellenic American Cultural Foundation (HACF) προκειμένου να παρουσιάσει το έργο του φιλέλληνα εθνομουσικολόγου, συγγραφέα και παραγωγού Κρίστοφερ Κινγκ (Christoper C. King) και συνάμα το βιβλίο του «Μοιρολόι από την Ήπειρο: Μια Οδύσσεια στην Αρχαιότερη Επιζώσα Λαϊκή Μουσική της Ευρώπης» (Lament from Epirus: An Odyssey into Europe’s Oldest Surviving Folk Music).

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 9ης Οκτωβρίου 2024, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του «The Rubin Museum of Art» στο Μανχάταν και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων γενική Πρόξενος της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη, Ιφιγένεια Καναρά, η ανώτατη δικαστής της Νέας Υόρκης, Μάντλιν Σίγκα, ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Μενέλαος Τζέλιος, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», Χαράλαμπος Μέλλος, ο Θεόδωρος Σμχά Λεβής Κάντερ, συντονιστής κοινοτικής ανάπτυξης της Γιαννιώτικης Συναγωγής «Kehila Kedosha Janina» και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας και συνάμα συγγραφέας και δημοσιογράφος Νικόλαος Γκατζογιάννης, ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση του κ. Κρίστοφερ Κινγκ εξήρε την αγάπη του Κρίστοφερ Κίνγκ για την παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική και την ίδια την Ήπειρο και τόνισε ότι ο εθνομουσικολόγος, συγγραφέας και παραγωγός δεν είναι απλά και μόνο φιλέλληνας, αλλά και Έλληνας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του απένειμε την ελληνική ιθαγένεια.

Ο Κρίστοφερ Κινγκ εξέπληξε το ακροατήριο με την απόφασή του να παρουσιάσει τα τραγούδια τα οποία, όπως επεσήμανε τα άκουσε για πρώτη φορά σε δίσκο 78 στροφών και παρουσίασε πέντε τραγούδια και συγκεκριμένα ένα μοιρολόγι, του Αλέξη Ζούμπα έναν σκάρο από τον Κίτσιο Χαρισιάδη, το πολυφωνικό τραγούδι και την Πατινάδα «Γενοβέφα» και το Δόινα Γιανννιώτικα.

Αρχικά το ακροατήριο άκουσε τα εν λόγω τραγούδια, όπως έχουν ηχογραφηθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα και αμέσως μετά απόλαυσε την σύγχρονη ερμηνεία των ορχηστρικών κομματιών με την ερμηνεία τους Νικολάκη (Όρελ) Κύργιο (Aurel Kyrio) στο βιολί, Μπεθ Μπάγια Κόεν (Beth Bahia Cohen) στο βιολί και Ιωάννη Θέμελη (John Themelis) στο λαούτο.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ο Κρίστοφερ Κινγκ απάντησε στις ερωτήσεις του ακροατηρίου σχετικά με την απόφασή του να ενσκήψει και να ερευνήσει την μουσική παράδοση της Ηπείρου.

Οι μουσικοί κατέβηκαν από την σκηνή ερμηνεύοντας διάφορους σκοπούς και κάλεσαν το ακροατήριο στην δεξίωση που ακολούθησε. Και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που η συζήτηση παρατάθηκε για μια περίπου ώρα.

Ο συγγραφέας και παραγωγός Κρίστοφερ Κινγκ, αριστερά και ο συγγραφέας- δημοσιογράφος Νίκος Γκατζογιάννης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Θέμελης, Beth Bahia Cohen και Aurel (Nikolakis) Kyrio. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά η γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ιφιγένεια Καναρά με τον σύζυγό της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Θέμελης, Beth Bahia Cohen, Aurel (Nikolakis) Kyrio, Μενέλαος Τζέλιος και Χαράλαμπος Μέλλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.