Λαμπρή Τελετή Αποφοίτησης στο Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών του Queens College

Από αριστερά Δρ. Μαρία Αθανασοπο΄θλοθ, Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, π. Νικηφόρος Φακίνος και Χρήστος Στρατάκης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College το βράδυ της Πέμπτης, 26 Μαΐου 2022, πραγματοποίησε την ετήσια τελετή απονομής υποτροφιών και βραβείων και την τιμητική διάλεξη Χάρη Ψωμιάδη.

Μετά από μια διακοπή τριών χρόνων το Βυζαντινό Κέντρο επανήλθε δυναμικά. Από την αρχή του χρόνου που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ο νέος διευθυντής Δρ. Γεράσιμος Κατσάν και η νέα υποδιευθύντρια Δρ. Μαρια Αθανασοπούλου – όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου – πραγματοποίησαν αρκετές εκδηλώσεις ακαδημαϊκού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους το Κέντρου και να επανασυσπειρώσουν τους φοιτητές μετά την πανδημία.

Ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι η αίθουσα εκδηλώσεων στο Remsen Hall  ήταν κατάμεστη, πλήθος κόσμου παρευρέθηκε, που παρά τα αρχικά αυστηρά μέτρα του πανεπιστημίου, λόγω covid, η προσβασιμότητα στο χώρο του πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε πολύ ομαλά και χωρίς ταλαιπωρία.                                                      

Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής, Λου Κάτσος.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Γεράσιμος Κατσάν καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους.

Ο π. Νικηφόρος Φακίνος από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου του Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ ανέπεμψε την προσευχή.  

Δυο φοιτήτριες, η Ντέμη Καπετανάκη και η Στέφανι Ζούλκα και μέλη της οργάνωσης Ελλήνων φοιτητών “Ικαρος” τραγούδησαν με πάθος τον ελληνικό και αμερικανικό εθνικό ύμνο.

Η Αντιπρόεδρος και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δρ. Elizabeth Hendrey καλωσόρισε τους προσκεκλημένους εκ μέρους του προέδρου Frank Wu και τόνισε τη μακροχρόνια προσφορά του Βυζαντινού Κέντρου στην πολιτιστική και ακαδημαϊκή ταυτότητα του πανεπιστημίου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Λου Κάτσου.

Ενώ η αντιπρύτανης  Δρ. Alicia Alvero μίλησε για τη στενή και εποικοδομητική έως τώρα συνεργασία με τη νέα Διεύθυνση του Κέντρου από την αρχή του έτους.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα δραστήριο ακαδημαϊκό και πολιτιστικό κέντρο, που θα ωφελήσει τόσο τους φοιτητές του Queens College  όσο και την ελληνοαμερικανική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης. 

Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής κ. Χρήστος Στρατάκης εξήρε την προσφορά του Κέντρου και την τεράστια κληρονομιά του ιδρυτή του, αειμνήστου Χάρη Ψωμιάδη, συνεχάρη τους φοιτητές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Διευθυντή και στη νέα υποδιευθύντρια του Κέντρου.

Σε πρώτο πλάνο από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Βαγγελάτους, Σάββας Τσίβικος, Χρήστος Στρατάκης και Δρ. Γεράσιμος Κατσάν.

Στη συνέχεια ο κύριος Κατσάν ευχαρίστησε δημόσια τον προηγούμενο διευθυντή κ. Χρήστο Ιωαννίδη  και την προηγούμενη υποδιευθύντρια κ. Εφη Λεκα για την πολύχρονη προσφορά τους στο Βυζαντινό Κέντρο προσφέροντας της μια όμορφη ανθοδέσμη.

 Ο κύριος Λου Κάτσος, πρόεδρος της Jekmar Associates, Inc., ωρομίσθιος καθηγητής επί πολλά χρόνια στο NYU και συντονιστής της Επιτροπής Παρέλασης 2022 παρουσίασε την τιμητική διάλεξη Χάρη Ψωμιάδη με θέμα «Η κληρονομιά και η σημασία των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στον 21ο αιώνα».

Χορηγήθηκαν συνολικά 22 υποτροφίες που χρηματοδοτήθηκαν από άτομα και οργανισμούς της Ομογένειας. Οι υποτροφίες δόθηκαν αφ’ ενός βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, αφ’ ετέρου δόθηκαν στους φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν ως Major ή minor των Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την επιλογή τους.

Ο Δρ. Κατσάν κάλεσε τους χορηγούς των υποτροφιών να συγχαρούν και να παραδώσουν οι ίδιοι το πιστοποιητικό βράβευσης στους φοιτητές.

Σε πρώτο πλάνο ο Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, αριστερά, Σάββας Τσίβικος και Δήμος Σιώκης.

Η υποδιευθύντρια του Κέντρου Δρ. Μαρια Αθανασοπούλου, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, πρόσφερε στους φοιτητές ένα λεύκωμα για τη Βυζαντινή Ιστορία.

Δύο ξεχωριστές υποτροφίες δόθηκαν φέτος. Η πρώτη δόθηκε από το Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών για να τιμήσει την μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Νταν Γεωργακά κι επί σειρά ετών συνεργάτη του Κέντρου που πρόσφερε τα μέγιστα στην ακαδημαϊκή Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Η δευτερη υποτροφία δόθηκε από τον Σύλλογο Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κεφαλος» στην μνήμη του πρόωρα αδικοχαμένου καθηγητή Κώστα Χριστοφοράτου. ο οποίος καταγόταν από την Κεφαλλονιά.

Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή καθώς ο κύριος Κατσαν ανήγγειλε την υποτροφία, μη μπορώντας να κρύψει την συγκινησιακή του φόρτιση, μιλώντας για τον συνεργάτη του.

Στιγμιότυπο από την δεξίωση.

Η Δρ. Αθανασοπούλου στο σημείο εκείνο κάλεσε την σύζυγο του εκλιπόντα, κυρία Χρυσάνθη Φιλιππάρδου να έρθει στο βήμα να μιλήσει. Εκείνη ευχαρίστησε συγκινημένη όλους τους συναδέλφους του, τους φοιτητές του, τον σύλλογο Κεφαλονιάς που τίμησαν με αυτό τον τρόπο τον σύζυγό της.

Στη συνέχεια ο κ. Κατσάν ευχαρίστησε τα μέλη της Συμβουλευτικής επιτροπής που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση όπως τον κ. Στρατάκη, τον κ. Τσίβικο και τον κ. Βαγγελάτο καθώς επίσης και όλους τους χορηγούς των υποτροφιών παρόντες αλλά και μη παρόντες για τη συνεχή υποστήριξη τους στο Κέντρο.

Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους φοιτητές για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, ευχαρίστησε τους γονείς και τους συγγενείς τους που παρευρέθηκαν στην τελετή καθώς και τον υπεύθυνο της αίθουσας του Remsen Hall  κ. Γιώργο Γιαννόπουλο.

Στιγμιότυπο από την δεξίωση.

Τέλος, ευχαρίστησε τη συνεργάτιδά του Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου, υποδιευθύντρια του Βυζαντινού Κέντρου  και συντονίστρια της εκδήλωσης.

Ακολούθησε δεξίωση όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν ελληνικά εδέσματα, να ανταλλάξουν απόψεις και να θέσουν νέους στόχους για τη μακροημέρευση του Βυζαντινού Κέντρου.

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Θα ήθελα να μάθω από που πήρε το διδακτορικό του ο Hon. Dr. Louis Katsos. Μήπως του λείπουν μερικά μαθήματα;

    Επίσης, πού έμαθε για ελληνική και βυζαντινή ιστορία; Μήπως στο Wikipedia απ’ όπου προφανώς έκανε αντιγραφές;

    Ειλικρινά, πόσο απέχει το σημερινό Κέντρο από αυτό την εποχή του αείμνηστου καθηγητή Δρ. Χάρη Ψωμιάδη! Αυτός όμως είχε διδακτορικό και ήταν πραγματικός “Δόκτορ”, όχι…

    Κύριοι, σοβαρευτείτε. Πανεπιστήμιο είσαστε, όχι καφενείο της Αστόριας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.