ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπερή με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η τελετή λήξεως και απονομής των βραβείων του 13ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Η τελετή έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, στο Florence Gould Theater του Μανχάταν, στον ίδιο χώρο όπου την προηγούμενη Πέμπτη άνοιξε και η αυλαία.

Η τελετή, κατά κοινή ομολογία, ήταν η πιο λαμπερή των τελευταίων ετών και έτυχε μεγαλύτερης προβολής. Καταλυτικό ρόλο στην προβολή έπαιξε η απόφαση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της ηγεσίας του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου να τιμήσουν τον ομογενή δημοσιογράφο και παρουσιαστή ειδήσεων Έρνι Ανάστος (Ernie Anastos).

Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαρία Τζομπανάκη αναφέρθηκε στην πολυετή προσφορά και στα βραβεία του κ. Ανάστου και τόνισε ότι τα μεγαλύτερα βραβεία τα έλαβε από τους θεατές που παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων και τα προγράμματα και ότι στο εξής ο τιμώμενος θα είναι επίτιμος φίλος και προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

Αποδεχόμενος το βραβείο ο κ. Ανάστος επεσήμανε ότι η τελετή αυτή θα προβληθεί στις πρωινές εκπομπές του Fox – 5, καθώς επίσης και στο απογευματινό και βραδινό δελτίο ειδήσεων, τα οποία προβάλλονται στις 6.00 μ.μ. και στις 10.00 μ.μ., αντίστοιχα.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ και πολλά άλλα βραβεία δημοσιογράφος αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην ελληνική του καταγωγή και τόνισε ότι το πραγματικό του όνομα είναι Αναστάσιος – Αλέξανδρος Αναστασίου.

Από αριστερά Γλαύκος Κοντεμενιώτης, Ιλεάνα Εξάρα, Νατάσα Παντελίδη, Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Μαρία Τζομπανάκη, Ελένη Ανδρέου, Χρυσή ΣυλαΪδη, Γιάννα Κατσαγεώργη και Ειρήνη Μο.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Οφείλω τα πάντα στην ελληνική μου ανατροφή και την ελληνική μου οικογένεια, όπου διδαχτήκαμε τις αξίες και τις αρχές της οικογένειας», τόνισε ο κ. Ανάστος.

«Ο πατέρας μου, π. Αναστάσιος Αναστασίου ήταν ένας από τους εκατό πρώτους ιερείς που χειροτονήθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ζήσαμε στο ίδιο σπίτι. Εάν έρθετε στο σπίτι μου το Σάββατο θα με δείτε να ανάβω το θυμιατό και να θυμιατίζω και ευλογώ ολόκληρο το σπίτι ψέλνοντας το «Ευλογητός…..», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι το θυμιατό διώχνει το κακό μάτι.

Απονομή βραβείων

Στο φετινό φεστιβάλ, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» συμμετείχαν πενήντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ, τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ομογενών και των Αμερικανών θεατών.

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Νεζάμ και η παρουσιάστρια Ειρήνη Μο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η κριτική επιτροπή, η οποία πλαισιωνόταν από τους Νταν Γεωργακά (πρόεδρο), Νίκο Περάκη, Δρ, Νικόλαο Αλεξίου, Μαριλένα Χριστοδούλου, Παντελή Γκουδή, Ζαφείρη Χαϊτίδη, Ανθούλα Κατσιματίδη, Πολ Χρυσικό, Βίκυ Τζέιμς Γιαννά και Κώστα Πικάδα, εξέτασε όλες τις υποψηφιότητες και απονεμήθηκαν βραβεία για τις ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος ταινίες για κάθε κατηγορία, καθώς επίσης και για τo το βραβείο του κοινού (crowd choice award).

Τα βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός και παρουσιάστρια Ειρήνη Μο, ενώ τα βραβεία απένειμαν οι χορηγοί και δωρητές του φεστιβάλ.

Στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους βραβεύτηκαν η ταινία μη ελληνικού περιεχομένου «The Castle» και ελληνικού περιεχομένου στην ταινία μικρού μήκους «Chopper» του Γιώργου Καψανάκη.

Ο Γλάυκος Κοντεμενιώτης και η Χριστιάνα Κανδυλιώτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας ελληνικού περιεχομένου απονεμήθηκε στην ταινία «We are not together» σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Νεζάμ και το παρέλαβε ο ίδιος ο σκηνοθέτης ο οποίος επεσήμανε ότι δεν είναι Έλληνας και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό τρόπο ζωής και τον ελληνικό πολιτισμό.

Η Δρ. Μιράντα Κοφινά απένειμε το βραβείο του κοινού (crowd choice award) στην ταινία του Κωνσταντίνου Οικονόμου «Incidentally» (Παρεμπιπτόντως).

Το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη με τίτλο «Ρωμανιώτες, οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» και το απένειμε η εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας του Παν- Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης Αντωνία Μπλετσάκη.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Περιμπιπτόντως” Κωνσταντίνος Οικονόμου και η Δρ. Μιράντα Κοφινά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το βραβείο καλύτερου νέου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στην Δήμητρα Μπαμπαδήμα για την ταινία «Άκρα». Το βραβείο παρουσίασε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, ο οποίος ήταν αποδέκτης του περσινού ομώνυμου βραβείου και δεσμεύτηκε να δωρίσει το χρηματικό του βραβείο στην Δήμητρα Μπαμπαδήμα.

Το βραβείο της καλύτερης ταινίας για τη φετινή χρονιά απονεμήθηκε στην ταινία «The Waiter» του Στιβ Κρικρή και το απένειμε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος « Αλεξάνδρειον» Nawaf Salameh. Το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, όπως, έγραψαν οι Αναμνήσεις ήταν ο μέγας ευεργέτης του φετινού φεστιβάλ.

Η απονομή των βραβείων διανθίστηκε με τα τραγούδια που ερμήνευσαν οι  Ιλεάνα Εξάρα, Νατάσα Παντελίδη, Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Γιάννα Κατσαγεώργη, Ελένη Ανδρέου και η πρόεδρος του Φεστιβάλ Μαρία Τζομπανάκη, με τη συνοδεία του πιανίστα – συνθέτη Γλαύκου Κοντεμενιώτη.

Η Ελεάνα Καλλιώτη, η οποία παρέλαβε το βραβείο της ταινίας “The Waiter” (αριστερά) και η Ειρήνη Μο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία του φεστιβάλ, καθώς επίσης και την ευγνωμοσύνη για τα συμβούλια των δύο οργανισμών, για τους κριτές, τους εθελοντές και τις ερμηνεύτριες οι οποίες εξέπληξαν το ακροατήριο με την άψογη ερμηνεία.

Η Ελένη Ανδρέου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης και η Γιάννα Κατσαγεώργη. Γιάννα Κατσαγεώργη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Μαρία Τζομπανάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης Μαρία Τζομπανάκη και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Γλάυκος Παντελίδης και η Νατάσα Παντελίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Περάκης και η Ειρήνη Μο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Ανιές Σκλάβου, Αντωνία Μπλετσάκη και Στέλιος Τατάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Στέλιος Σάββα και η Μαρία Τζομπανάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλιος Σάββα, Γκρέτα Καματερού, Νεκτάριος Αντωνίου και Σπύρος Εξάρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.