ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μηνυματοφόρα, λαμπρή και με πολλές εκπλήξεις ήταν η δεξίωση για την 198η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως που παρέθεσε το βράδυ της Παρασκευής, 22 Μαρτίου 2019, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ήταν – χωρίς την παραμικρή αμφιβολία – μια από τις πιο μαζικές δεξιώσεις που παρατέθηκαν ποτέ. Αν και σε όλους τους χώρους υπήρχε το αδιαχώρητο, εν τούτοις καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής υπήρχε απόλυτη τάξη και προσήλωση στις ομιλίες.

Και αυτό οφείλονταν στους ομιλητές οι οποίοι ξεκινώντας από τον Δρ Κωνσταντίνο Κούτρα και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο μέχρι και την έφορο της έκθεσης Τίφανη Μ. Αποστόλου εξέπληξαν το κοινό με τις επίκαιρες και πλούσιες σε μηνύματα ομιλίες τους.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=xGtNuyUw7UE&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Οι ομιλίες σε συνδυασμό με το μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασαν ο Φύτος Στρατής και η ομάδα Cyprus New York Productions και την έκθεση του βραβευμένου Πόντιου ζωγράφου Γιώργου Ταξίδη με θέμα «Απόλλυμαι» ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι όταν υπάρχει το όραμα και το έναυσμα μπορεί να αξιοποιηθούν οι ανεξάντλητες και ανεκμετάλλευτες μέχρι στιγμής δυνάμεις της ομογένειας για την πρόοδο και ευημερία της γενέτειρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το αργυρό κύπελλο τον οποίοι οι Ελληνες του Νάσβιλ του Τενεσί απένειμαν προ 106 ετών στον Αμερικανό αξιωματικό Thomas Setzer Hutchison, που πολέμησε στο πλευρό της Ελλάδας στη μάχη του Μπιζανίου και επέστρεψε δαφνοστεφανωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες

Από αριστερά οι Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Πίτερ Γιακουμής, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και Μάικ Πίτερς

Το Κύπελλο είναι γραμμένο στα ελληνικά και αγγλικά και το ανακάλυψαν δύο ομογενείς, οι οποίοι το δώρισαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον στρατιωτικό ιστορικό Πίτερ Γιακουμή και τον ιστορικό- συλλέκτη Μάικ Πίτερς οι οποίοι ήταν παρόντες και μαζί με το Γενικό Πρόξενο ύψωσαν εν μέσω χειροκροτημάτων το ιστορικό αυτό τρόπαιο.

Η εκδήλωση παρείχε τη δυνατότητα στους ομογενείς να δουν από κοντά τα έργα που συντελέστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο Γενικό Προξενείο ξεκινώντας από την ανακαίνιση των αιθουσών έως και την εγκατάσταση των νέων ανελκυστήρων. Τα έργα αυτά έγιναν με τις δωρεές των ομογενών καθώς επίσης και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», χωρίς να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το ελληνικό δημόσιο.

Η ομιλία του Γενικού Προξένου και η ίδια η έκθεση «Απόλλυμαι» εξέπεμψαν σαφέστατα μηνύματα για την αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, της δικαίωσης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των θυμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Γιώργος Ταξίδης ενώ δείχνει στον Αρχιεπίσκοπο και στον διάκονο Ελευθέριο Κωνσταντίνου την εγκατάσταση με τη βαλίτσα, το χώμα και την εικόνα που έπαιρναν μαζί τους οι ξεριζωμένοι από τον Πόντο.

Εξέπεμψαν μηνύματα αγωνιστικότητας, εγρήγορσης και ενότητας τόσο στους κόλπους της ομογένειας, όσο και των Αποδήμων με τη μητέρα Ελλάδα και την Κύπρο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Αλέξης Φαίδωνος Βαντέτ, εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας, καθώς επίσης και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εμπνευσμένης και πλούσιας σε μηνύματα ομιλία του Γενικού Προξένου, Δρ. Κωνσταντίνου Κούτρα:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Η Ελληνική Επανάσταση, την 25η Μαρτίου 1821, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού, πατριωτισμού και ενότητας.

Ποια η μεγαλύτερη αρετή από την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία για το ύψιστο αγαθό, την Ελευθερία!

198 χρόνια –μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς- το ελληνικό Έθνος απολαμβάνει την Ελευθερία.

 Σήμερα, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των απελευθερωτών της Πατρίδας μας, τιμούμε επίσης, τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, όπως η δημοκρατία, η αρετή, η αξιοπρέπεια, η πίστη και η αγάπη για τον άνθρωπο.

Γράφει ο Ανδρέας Κάλβος: Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία! Οι Έλληνες τόλμησαν το ακατόρθωτο, αυτό που δεν χωρούσε ανθρώπου νους: Να ξεσηκωθούν κατά του τότε παντοδύναμου τουρκικού ζυγού και να επαναστατήσουν σε μια εποχή που οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις έπνιγαν στο αίμα κάθε επαναστατικό κίνημα που είχε στόχο να ανατρέψει το λεγόμενο «παλαιό καθεστώς».

Σύντομα το ελληνικό ζήτημα έγινε υπόθεση της Ευρώπης, υπόθεση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες είχαν προσφέρει στον πολιτισμένο κόσμο όλες τις αξίες των δημοκρατικών ελευθεριών και του πνευματικού πολιτισμού.

«Είμαστε όλοι Έλληνες», έγραφε ο Άγγλος ποιητής Percy Shelley συνεπαρμένος από τον Αγώνα των Ελλήνων, «Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, η τέχνη μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα 

 Αγαπητοί Συμπατριώτες, Τα μεγάλα και σημαντικά τα καταφέραμε μαζί! Ελλαδίτες, Έλληνες της Διασποράς και Φιλέλληνες-λάτρεις του αρχαίου ελληνικού μεγαλείου, ολοκλήρωσαν το, οφειλόμενο –όπως έλεγαν – προς την Ελλάδα χρέος τους, με την προσφορά της ίδιας τους της ζωής.

 Τι σημαίνει, όμως, Φιλελληνισμός; Προφανώς μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές με σπουδαιότερη, τη θυσία για μια ξένη χώρα. Γιατί; Μπορούμε να ταυτιστούμε σήμερα, με αυτούς τους ανθρώπους;

Το 1821 Αμερικανοί κάθε ηλικίας, φύλου ή επαγγέλματος έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στους Έλληνες, ο όγκος κι η αξία της οποίας, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα ενθουσιάζει. Συνολικά η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη στην Ελλάδα υπολογίζεται σε χρήματα και είδη για το έτος 1827, 80.000 δολάρια, και για το 1828, 60.000 δολάρια, ποσά τεράστια για την εποχή εκείνη.

Είναι ξακουστές οι δράσεις του Αμερικανού φιλέλληνα Σάμιουελ Γκρίντλεϋ Χάου, τη μνήμη του οποίου τίμησαν, εχθές, στην Αθήνα κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821, στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι που συνέβη μόλις δύο ημέρες πριν εδώ στο Γενικό Προξενείο. Εδώ έχουμε κάτι από την μάχη του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους.

Σήμερα η εκδήλωσή μας είναι ένα μάθημα ιστορίας. Θα μεταφερθούμε για λίγο στους Βαλκανικούς Πολέμους και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ιστορικό κ. Peter Giakoumis και τον κ. Mike Peters που μας έκαναν το πολύ συγκινητικό δώρο θα σας πω αμέσως τώρα…

Ο Φ΄υτος Στράτης η Έλλη Τσαχτάνη και τα άλλα μέλη της χορωδίας.

Σας παρουσιάζω το ιστορικό Τρόπαιο της Μάχης του Μπιζανίου που αποτέλεσε το κλειδί στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.  Με το τρόπαιο αυτό οι Έλληνες του Nashville τίμησαν τον Αμερικανό αξιωματικό Thomas Setzer Hutchison, εθελοντή στρατιώτη, ο οποίο πολέμησε στο πλευρό της Ελλάδας και επέστρεψε νικηφόρος πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οδήγησε μόνος του 2.700 αιχμαλώτους στην Κέρκυρα. Είναι γραμμένο στα ελληνικά και αγγλικά, ήταν χαμένο για 106 χρόνια και αυτοί οι δύο άνθρωποι το ανακάλυψαν.

Ιστορική αλήθεια

Ο ρόλος μας σήμερα είναι να διαφυλάξουμε την Ιστορική Αλήθεια. Να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και εδώ θα περάσω στο δεύτερο θέμα της Εκδήλωσης, 

Την Έκθεση του Γιώργου Ταξίδη, νέου πολλά υποσχόμενου καλλιτέχνη…Η Έκθεση έχει θέμα τον «ξεριζωμό» και τη «Μνήμη». Ο ίδιος κατάγεται από τον Πόντο και φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

19η Μαΐου 1919 – 19η Μαΐου 2019 100 χρόνια από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλον τον Πόντο, σε μια ατελείωτη πορεία θανάτου. 100 χρόνια αγώνων από τους Ποντίους για να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτή ζωντανή.

Όλος ο Πολιτισμένος Κόσμος πρέπει να χειριστεί τέτοια φαινόμενα δίχως ίχνος ολιγωρίας -και πολύ περισσότερο- ανοχής, με τον τρόπο που αρμόζει σ’ εκείνους οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Και εδώ εντάσσεται, κυρίες και κύριοι, και η μάστιγα της τρομοκρατίας, η εξάπλωση της οποίας αποτελεί ιστορική καμπή, το μίσος για το διαφορετικό, το μίσος για το συνάνθρωπο…Το αιματοκύλισμα αθώων πολιτών είναι μέρος της καθημερινότητά μας, ας κοιτάξουμε στη φιλήσυχη Νέα Ζηλανδία.

Η ιστορία μας είναι μέρος της ταυτότητάς μας, την οποία οφείλουμε να την κρατάμε σα φυλαχτό, να ξεχωρίζουμε στην κοινωνία, να μην αφομοιωνόμαστε.

Και αυτή, βεβαίως, επιτρέψτε μου να πω, είναι η ομορφιά, η γοητεία της αμερικανικής / νεοϋορκέζικης κοινωνίας, η διαφορετικότητα, αφού η χώρα αυτή είναι ένα «Έθνος Μεταναστών»!

Η διατήρηση της γλώσσας μας, της ιστορίας μας, της παράδοσής μας είναι sine qua non της επιβίωσής μας -ως έθνους.

Την επιβίωση του Έθνους μας και την πρόοδο αυτού την οφείλουμε στους Στοχαστές της Αρχαίας Ελλάδας, στους Ήρωες του ’21, σε όλους αυτούς που στερήθηκαν, θυσιάστηκαν, πολέμησαν κατά του σκοταδισμού, της τυραννίας, σε εκείνους που ουδέποτε υπολόγισαν τα μεγέθη των εχθρών της ελευθερίας και του πολιτισμού.

Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στους πρωτοπόρους μετανάστες Έλληνες, οι οποίοι θεμελίωσαν το μεγαλείο του Ελληνισμού της Αμερικής, έκαναν την ελληνική Διασπορά ισχυρή και δυνατή ώστε σήμερα να χαρακτηρίζεται «υπολογίσιμη Δύναμη».

Γι’ αυτό σας καλώ να μη χάσουμε αυτά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, πρέπει, όπως λέει ο ποιητής (Γ. Σεφέρης) «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»!

Η εποχή μας δεν επιτρέπει επανάπαυση: την Ελευθερία δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη. Για να την προστατεύσουμε από τους εχθρούς της, εσωτερικούς και εξωτερικούς, πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι! Σε εγρήγορση και σταθερή επιφυλακή!

Η Ελλάδα έχει αποδείξει, διαχρονικώς, ότι σέβεται εμπράκτως τη διεθνή νομιμότητα. Ταυτοχρόνως, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει, με κάθε τρόπο, με βάση το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και τα σύνορά της –τα οποία είναι σύνορα και της ΕΕ.

Διαρκές μας χρέος να μην λησμονούμε  την Κύπρο μας. Δεν ξεχνούμε ποτέ ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός έσπευσε να δώσει, μαζί με όλους τους υπόλοιπους  Έλληνες, τον, υπέρ πάντων, Αγώνα. 

Για την Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της  τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, πρέπει να διασφαλισθεί λύση βιώσιμη και μόνιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από τις παρωχημένες και υπονομευτικές για το μέλλον του, «εγγυητικές» παρεμβάσεις τρίτων.

Οι Κύπριοι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από κοντά μας και σήμερα και αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρά που ο Φύτος Στρατής και η Cyprus New York Productions προσφέρθηκαν να εμπλουτίσουν την εκδήλωσή μας με τραγούδια που μας συγκινούν, άμεσα συνδεδεμένα με την πατρίδα μας! 

 Ήρθε η στιγμή να παρουσιάσω την Curator Tiffany Apostolou, η οποία εργάστηκε σκληρά με τον καλλιτέχνη Γιώργο Ταξίδη για την αποψινή έκθεση την οποία θα ήθελα να συνδέσω –και θα καταλάβετε γιατί- με τους στίχους του Δ. Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους:

Επάψαν τα φιλιά στη γη! Μια χούφτα χώμα να κρατώ και να σωθώ μ’ εκείνο. ……. Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου. Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η 25η Μαρτίου.

«Απόλυμμαι»

Το κεντρικό έργο το οποίο παρουσιάζει μια οικογένεια προσφύγων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της εφόρου της έκθεσης Τίφανης Μ. Αποστόλου, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Γιώργου Ταξίδι και εστίασε την προσοχή της στα έργα της έκθεσης τα οποία είναι εμπνευσμένα από τις μνήμες των προγόνων του από τον Πόντο, τις πορείες θανάτου, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είδε με προσοχή όλα τα έργα συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης με τη βαλίτσα και το χώμα και συνομίλησε με τον βραβευμένο ζωγράφο Γιώργο Ταξίδη.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τις εντυπώσεις από την έκθεση επεσήμανε: «Είναι πάρα πολύ αξιόλογη και συγκινητική έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στο «Απόλυμμαι». Τα θλιμμένα πρόσωπα δίνουν την εικόνα της θλίψεως και της αποφασιστικότητας που χαρακτήριζε τον Ελληνισμό και ειδικά τους αδελφούς Ποντίους».

Αναφερόμενος στη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως ο κ. Δημήτριος επεσήμανε: «Είναι ημέρα χαράς. Ημέρα λυτρώσεως. Ημέρα ελευθερίας και ελπίδας».

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» και «Πόντος» του Κονέκτικατ και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την 4η Απριλίου 2019 (Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-14:30)

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.