ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 24ο Συνέδριο της Capital Link με τίτλο «Sustaining Growth & Investment Momentum» (Διατήρηση της Ανάπτυξης και του Επενδυτικού Μομέντουμ) το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 στο Metropolitan Club του Μανχάταν.
Και αυτό οφείλεται αφ ενός μεν στην πρωτοφανή για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, του Χρηματιστήριου Αξιών της Αθήνας και της Νέας Υόρκης και της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης, αφ ετέρου δε στην αυξημένη συμμετοχή των εισηγητών και των επενδυτών από την Ελλάδα και την ομογένεια.
Το συνέδριο ξεκίνησε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στον μακρύ κατάλογο των εισηγητών συμπεριλαμβάνονταν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων, Ορέστης Καβαλάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτριος Τσάκωνας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλης Αργυρού, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γεώργιος Πιτσιλής.
Πέραν των πάνελ των συζητήσεων για τις διάφορες θεματικές ενότητες, είχαν προγραμματιστεί κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και ήταν μια από τις ελάχιστες φορές που στο τριώροφο κτίριο δεν υπήρχαν ελεύθερες αίθουσες για άλλες συναντήσεις και συνεντεύξεις.
Ο πρόεδρος του Capital Link, Νίκος Μπορνόζης, τόσο κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο συνέδριο, όσο και κατά την διάρκεια του επισήμου γεύματος και δείπνου επεσήμανε ότι το επενδυτικό συνέδριο της Capital Link είναι το μόνο που ακόμη και στην εποχή των μνημονίων έπαιξε καταλυτικό ρόλο και προσέφερε ανεκτίμητη συμβολή στην προβολή της Ελλάδας και των επενδυτικών ευκαιριών και ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι το επόμενο συνέδριο θα είναι το 25ο άρα μιλάμε για ορόσημο και σταθμό.
Ακόμη και την περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας η Capital Link κατάφερε να βρεθεί και πάλι στην κορυφή. Εκμεταλλευόμενη και αξιοποιώντας την τεχνολογία κατάφερε να διοργανώσει περισσότερα συνέδρια όχι μόνο στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή.
Η διοργάνωση πέραν του ετήσιου συνεδρίου και πολλών άλλων φόρουμ σε διάφορες χώρες και με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία αποτελεί ένα μεγάλο ατού για την Capital Link.
Μήνυμα Πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του δήλωσε ότι σήμερα είναι πιο σίγουρος από ποτέ ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας διατηρεί υψηλή ανάπτυξη, μειώνει σταθερά την ανεργία και αναμένεται ότι θα είναι πρώτη στην μείωση του κρατικούς χρέους μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2019.
«Καθώς οδεύουμε προς το 2023, βρισκόμαστε στην πρώτη βαθμίδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάπτυξη: 8,4% το 2021 και 5,6% το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Η ανεργία συνεχίζει την καθοδική της πορεία, είναι γεγονός ότι μειώθηκε κατά περίπου πέντε μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Το περασμένο έτος αποδείχθηκε έτος ρεκόρ για τις εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις, αξίας περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Θεωρούμε ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να καταρρίψουμε και πάλι αυτό το ρεκόρ το 2022. Και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη πρόβλεψη της ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2023, η Ελλάδα αναμένεται να αποτελεί τη χώρα της ΕΕ με τη μεγαλύτερη σωρευτική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός απέδωσε εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, στάθηκε στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η χώρα μας όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις διάφορες αντιξοότητες που προκλήθηκαν από μια σειρά διεθνών κρίσεων
Όπως εξήγησε, «οι ελληνικές εταιρείες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές σε όλη τη διάρκεια και είναι πλέον πολύ πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως. Οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν φτάσει σχεδόν το μισό του ΑΕΠ, επίπεδο υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, παρά τις δυσκολίες που βίωσαν, έχουν επιδείξει ένα επίπεδο ωριμότητας που επέτρεψε στην Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της ΕΕ. Και χάρη στις επιλογές τους και τις προσπάθειές τους, ο λαϊκισμός ευτυχώς δεν επικράτησε στην Ελλάδα».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία του μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο είπε ότι έχει βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Όπως εξήγησε, «είναι εξίσου αλήθεια ότι η αλλαγή δεν θα είχε έρθει τόσο γρήγορα, χωρίς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, με σχεδόν 400 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο. Μεταρρυθμίσεις που άρουν τα περιττά εμπόδια, ελαφρύνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των πολιτών και που παρέχουν λύσεις σε μακροχρόνιες ελλείψεις του ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του ‘Economist Intelligence Unit’ με τις χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό τους περιβάλλον τα τελευταία τρία χρόνια».
Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι βιώνουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων διεθνών εντάσεων, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν μια σειρά από προκλήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν το 2023.
«Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μία περίοδο με πολλές εντάσεις. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα υψηλά πολλών δεκαετιών σε όλο τον κόσμο. Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε μια ενεργειακή κρίση που πιέζει τις οικονομίες όλων των κρατών. Και η πολιτική αστάθεια αυξάνεται ξανά σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο 2023. Προβλέπουμε συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% παρά την παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Τα δημοσιονομικά μας είναι σε τάξη. Και η όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 2023 είναι και ένα έτος εκλογών για την Ελλάδα, λέγοντας «είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς και ότι η πορεία που χαράξαμε τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα ανακοπεί. Γιατί οι σωστές πολιτικές έχουν σημασία. Έχουν πραγματική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Και παρά τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών φαίνονται».
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το μήνυμα του προς τους διεθνείς επενδυτές λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φέρουμε αλλαγές. Να είστε σίγουροι: θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας, της συνέπειας και της μεταρρύθμισης. Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος θα συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία μας και γιατί μόνο αυτός ο δρόμος θα κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη».
Μήνυμα Άδωνι Γεωργιάδη
«Οι επενδυτικές προοπτικές της χώρας μας για το μέλλον είναι εξαίσιες. Μοναδική ανησυχία μην διασαλευθεί η πολιτική σταθερότητα, αλλά θα κερδίσουμε τις εκλογές και όλα θα πάνε καλά. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για να σπάσουμε το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών και το 2023 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά». Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του στο 24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum, στη Νέα Υόρκη.
Ο υπουργός αναφέρει στην ανάρτησή του ότι το κλίμα υπέρ της Ελλάδος είναι εξαιρετικό και τονίζει: «Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου πετύχαμε το 2021 επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών, το 2022 νέο επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών, συνολικά την 3ετία ρεκόρ όλων των εποχών και ειδικά από τις ΗΠΑ τις περισσότερες επενδύσεις της ιστορίας μας. Η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη και αυτό που μετράει είναι το τι επιτυγχάνεις και βάσει αυτών θα ήθελα να με κρίνουν οι ψηφοφόροι μου».
Ακόμη ανέφερε ότι ο φέτος στο Capital Link βασικός χορηγός ήταν η JP Morgan η οποία και ανακοίνωσε, άμεσα, την ίδρυση στην Αθήνα εργαστηρίου με 50 προσλήψεις μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
«Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα»
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε χθες στο συνέδριο τα εξής:
«Όλες οι επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα 21 Annual Capital Link Invest in Greece Forums είναι λιγότερες απ’ αυτές που ήρθαν τα τρία τελευταία, επί των ημερών της κυβερνήσεώς μας.
«Το μυστικό αυτής της επιτυχίας, προϊόν συλλογικής προσπάθειας, είναι ότι επιτυγχάνουμε αποτελέσματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε όλους τους επενδυτές: “η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, που σέβεται το χρόνο και τα χρήματά σας”. Μιας και μας τιμά με την παρουσία του ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διατελέσας πρέσβης στην Αθήνα επί 6 χρόνια, Τζέφρι Πάιατ, θέλω να του πω: “πόσο καταληκτική δουλειά έκανες, Τζέφρι”. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο τους και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο Τζέφρι Πάιατ.
Όταν ο πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με ορίσει υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεκίνησα να διερευνώ γιατί οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν χαμηλές. Εντόπισα αρχικά ότι η Ελλάδα ήταν στην λίστα “301” των ΗΠΑ λόγω της ανεπαρκούς νομοθεσίας για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Αμέσως το αλλάξαμε αυτό, βγήκαμε από τη λίστα και λίγο μετά υπογράψαμε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, κ. Πομπέο συμφωνία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σήμερα 3,5 χρόνια μετά, χάρις και στη συμβολή του κ. Πάιατ, δείτε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα: η Microsoft προχωρεί σε τρία data center στην Αττική. Χθες εγκαινιάσαμε με τον πρωθυπουργό το 3ο data center της Digital Realty στην Αττική και προχωρά στο 4ο. Η Google ανακοίνωσε τη δική της τεράστια επένδυση σε data xenter. Η Amazon web services υλοποίησε ήδη τη δική της επέμβαση και την επεκτείνει. H Pfizer έχει κάνει τις δικές της, εξαιρετικά πετυχημένες, επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. Η Chubb Insurance με την Deloitte κάνει τη δική της επένδυση στη Θεσσαλονίκη».
«Αυτά τα 3,5 χρόνια μετασχηματίσαμε την Ελλάδα από χώρα που προκαλεί προβλήματα σε χώρα που δίνει λύσεις. Η ενεργειακή κρίση μάλιστα καθιστά την Ελλάδα σημαντικό τμήμα της λύσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε νευραλγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο με εμβέλεια την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ προσελκύει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στις ΑΠΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια η ενέργεια από μειονέκτημα που ήταν για δεκαετίες θα εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Το 2022 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό όχι μόνο 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά κατά την εκτίμησή μου 6,2%, ίσως και 6,3%. Θα είναι ένας από τους υψηλότερους στην ΕΕ, διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2023, χρονιά επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ύφεσης στην Ευρώπη, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι για ανάπτυξη 1,8%. Προσωπικά πιστεύω ότι και το 2023 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη των προβλέψεων υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση, βασικό παράγοντα για την οικονομία.
Η θετική επίδοση της οικονομίας φέτος βασίζεται στο τριπλό ιστορικό επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων. Έχουμε καταφέρει να αυξάνονται οι επενδύσεις και μάλιστα με υψηλό ποσοστό για 7 συνεχόμενα τρίμηνα. Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην ΕΕ όσον αφορά στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων την τριετία 2022-24. Οι ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 50 δις ευρώ, πάνω από το 20% του ΑΕΠ. Κι αυτό ακριβώς δείχνει πόσο έχει αυξηθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και στα τουριστικά έσοδα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα με αύξησή τους συγκριτικά με το 2019. Τρία ρεκόρ σε μία χρονιά με πόλεμο, πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση».
Εάν συνυπολογίσουμε τα επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί ή δρομολογούνται, τότε το 2023 και τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης πολύ καλά χρόνια για την ελληνική οικονομία».
Γι’ αυτό και το μήνυμά στους Αμερικανούς επενδυτές μέσω και αυτού του φόρουμ, όπως υπογράμμισε καταληκτικά, είναι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ομιλία Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας
Η ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Κώστα Σκρέκα, εστιάστηκε στην ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις, επιδεικνύοντας ηγετική ικανότητα τόσο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο υπουργός περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών και την εμβάθυνση των στρατηγικών συμμαχιών. «Μετατρέπουμε ενεργά τη χώρα σε πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, λειτουργώντας ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη στρατηγική αυτονομία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επέδειξε ενεργειακή αλληλεγγύη, εξάγοντας 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσα στο 2022, έναντι 0,7 δισ. κυβικών μέτρων, που είχε εξάγει το 2021. Παράλληλα, με τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και την ολοκλήρωση του FSRU της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023, προκύπτουν τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός, επισήμανε: «Τριπλασιάζουμε τις υποδομές μας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. H αποθηκευτική δυνατότητα της Ρεβυθούσας αυξήθηκε κατά 70% ενώ οι εκφορτώσεις θα φτάσουν τις 80 φέτος, έναντι 39 το 2021. Παράλληλα, προχωρούμε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ώστε να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω τις επιλογές μας ενώ επεκτείνουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανικών χωρών, καθώς και της Αιγύπτου».
Η πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι η μοναδική λύση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας.
Εστιάζοντας στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα αυτό, ο υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κινητοποιεί πράσινες επενδύσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2030: «Επιταχύναμε την πράσινη μετάβαση, με επίπεδο ρεκόρ 2 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα εγκατασταθούν το 2022. Συνολικά, η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπέρασε τα 10 GW και σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πράσινη επανάσταση θα συνοδεύεται από 7 – 8 GW αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 GW υπεράκτιων αιολικών έως το 2030».
Κλείνοντας ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τις Η.Π.Α. σε όλα τα επίπεδα και είμαι χαρούμενος που υπάρχει ισχυρή επενδυτική δυναμική από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα, σε όλους τους πράσινους τομείς».
Εισήγηση Θεόδωρου Σκυλακάκη
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” ήταν το δεύτερο εθνικό σχέδιο που υποβλήθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης του σχεδίου, μεταξύ άλλων Eυρωπαίων εταίρων, καθώς έχει, ήδη, λάβει 7,52 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε μεταξύ των άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι με «το δεύτερο αίτημα πληρωμής, το οποίο έχει, ήδη, εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -αναμένουμε να εγκριθεί και από την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC)- το συνολικό ποσό που θα εισρεύσει, από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην Ελλάδα, έως τον Ιανουάριο του 2023, θα φτάσει τα 11,08 δισ. ευρώ.
Στην ομιλία του ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που έχει υποβάλει αίτημα δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση του προγράμματος των δανείων έχει ξεπεράσει, κατά πολύ, κάθε προσδοκία.
Το “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις. Από τα 30 δισ. ευρώ, ευρωπαϊκά κονδύλια (επιχορηγήσεις: 17,41 δισ. ευρώ και δάνεια: 12,73 δισ. ευρώ) που αντιστοιχούν στη χώρα μας, κινητοποιούνται, συνολικά, 60 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτές θα οδηγήσουν σε μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και θα δημιουργήσουν 180.000 – 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να οδηγήσει σε έναν θεμελιώδη, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας καταλυτική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, τις τεχνολογίες, τους θεσμούς και τις συμπεριφορές».
Και προσέθεσε, «το πιο καινοτόμο κομμάτι του εθνικού σχεδίου είναι η άνευ προηγουμένου κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, τόσο μέσω του προγράμματος των επιχορηγήσεων όσο και μέσω αυτού των δανείων. Από τα 60 δισ. ευρώ, που περιμένουμε να κινητοποιήσουμε από το σχέδιό μας, τα 45 δισ. ευρώ, αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις. Ποσό, που δεν έχει επιτευχθεί από οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή εθνικό επενδυτικό εργαλείο εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Στους πρώτους 14 μήνες που “τρέχει” το “Ελλάδα 2.0”, αυτή η κινητοποίηση συμβαίνει ουσιαστικά. Στο σκέλος των δανείων έχουμε, ήδη, αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, που ξεπερνούν τα 9,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων για πάνω από 2 δισ. ευρώ έχουν συναφθεί δανειακές συμβάσεις και αναμένουμε για τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ να συναφθούν μέσα στους προσεχείς τέσσερις μήνες.
Ακόμη 2 δισ. ευρώ επενδυτικών σχεδίων έχουν ανακοινωθεί, μέσω διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων (σ.σ. επενδυτικό clawback, προγράμματα αγροδιατροφής, επενδύσεις νοικοκυριών μέσω του Εξοικονομώ), στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Μερικά από αυτά, έχουν, ήδη, ξεκινήσει (περίπου το ένα τέταρτο του ποσού) και τα υπόλοιπα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Συνεπώς, όσον αφορά στην κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο κομμάτι του “Ελλάδα 2.0”, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες έχουν επιταχυνθεί και οι δημόσιες επενδύσεις. Έχουν ξεκινήσει εκατοντάδες δημόσιοι διαγωνισμοί ή αναμένεται να ξεκινήσουν, εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών, καθώς προετοιμαζόμαστε για το επόμενο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Σημείωσε επίσης ότι «το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του εθνικού σχεδίου υλοποιείται βάσει χρονοδιαγράμματος. Αυτό, είναι εμπροσθοβαρές, καθώς μεγάλο μέρος του έχει, ήδη, υλοποιηθεί τους πρώτους 14 μήνες που τρέχει το “Ελλάδα 2.0”, και η επιτυχής εφαρμογή είναι εμφανής με την ολοκλήρωση όλων των σχετικών οροσήμων μας. Γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήταν εξαιρετικά προσεκτική στην εξέταση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, διασφαλίζοντας ότι είναι ουσιαστικές και εφαρμόζονται όχι μόνο ως προς τους σχετικούς νόμους, αλλά και ως προς τη λειτουργική τους επιτυχία. Σκοπεύουμε, επίσης, να προσθέσουμε νέες μεταρρυθμίσεις, κατά την αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο μέσα στους επόμενους μήνες.
Συνεπώς, το “Ελλάδα 2.0” βαίνει καλώς, αλλά ο δρόμος μπροστά μας είναι, ακόμα, γεμάτος δυσκολίες. Η επιτυχής υλοποίηση των εκατοντάδων δημοσίων διαγωνισμών, στο σκέλος των επιχορηγήσεων, δεν θεωρείται δεδομένη. Θα είναι μια μοναδική πρόκληση τόσο για την ελληνική γραφειοκρατία όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, λόγω του όγκου των έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν. Επίσης, πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική των ιδιωτικών επενδύσεων, που συνδέεται με τη διατήρηση της δυναμικής της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού όπως πιστεύω, θα ανανεώσουμε τη θητεία μας, μετά τις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες πιστεύω, ότι αυτά τα τεράστια κεφάλαια -περισσότεροι πόροι, κατά κεφαλήν, από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα- που είναι στη διάθεση της Ελλάδας για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχουν τον απώτερο σκοπό τους, που είναι να κάνουν καλύτερη τη ζωή για κάθε πολίτη της χώρας μας. Πρόκειται για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος (υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια, κατάρτιση), σε έργα υποδομής, σε ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας».
Και ο Θ. Σκυλακάκης κατέληξε αναφέροντας: «Απώτερος στόχος μας είναι, όχι μόνο να επιτύχουμε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, αλλά να εισέλθουμε σε μια σταθερή πορεία υψηλής ανάπτυξης και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να γίνει πιο εξωστρεφής, πιο ανταγωνιστική και πιο πράσινη και ταυτόχρονα πιο ανθεκτική, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η πρόκληση είναι ιστορική, η ευκαιρία μοναδική και πιστεύω, ακράδαντα, ότι θα πετύχουμε».
Ειδήγηση Γκίκα Χαρδούβελη
H γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι ενεργειακές προκλήσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις μακροοικονομικές εξελίξεις τα επόμενα δύο-τρία χρόνια και η βασική μεταβλητή, που πρέπει να παρακολουθείται, είναι ο πληθωρισμός, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελη στο φόρουμ Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Η νομισματική πολιτική είναι σήμερα πιο περιοριστική, επαναφέροντας τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, συμβατά με τους ιστορικούς τους μέσους όρους, ενώ η δημοσιονομική πολιτική σε επίπεδο Ευρωζώνης δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών λόγω των αυξημένων επιπέδων δημόσιου χρέους, που άφησε πίσω της η πανδημία.
Στις περισσότερες χώρες ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός ή και αρνητικός το 2023. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική, με τον 3ο ή 4ο μεγαλύτερο αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, 1,8%, πρόσθεσε.
Η οικονομία της διατηρεί ισχυρή δυναμική και υψηλά αποθέματα ρευστότητας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προσφέρει ένα αναπτυξιακό μαξιλάρι ασφαλείας. Η ανάπτυξη βασίζεται σε ένα διαφοροποιημένο και ευρύ φάσμα παραγόντων, που συμπεριλαμβάνει όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, που επέζησαν της πολυετούς εγχώριας οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην εξαμηνιαία έρευνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα της Εθνικής Τράπεζας, που διεξάγεται τα τελευταία 14 χρόνια, και δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και μεταξύ των ΜμΕ, με το 86% να σχεδιάζει επενδύσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω των ευκαιριών που προσφέρει το ΤΑΑ. Η έρευνα δείχνει μια ξεκάθαρη αντιστροφή της τάσης σε σχέση με 5 χρόνια νωρίτερα.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον του 2023 ενδέχεται να επιβραδύνει προσωρινά τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για νέες χορηγήσεις και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Εντούτοις, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον αρκετά ισχυρές τόσο από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας όσο και ρευστότητας, προσφέροντας άφθονο νέο δανεισμό με λογικά επιτόκια, βοηθώντας έτσι την οικονομία να γίνει πιο παραγωγική.
Η ισχύς αυτή των τραπεζών βασίζεται σε σειρά παραγόντων, όπως είπε:
1) η συρρίκνωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 2009,
2) η ισχυρή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία,
3) ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις (<60%),
4) οι επενδύσεις σε νέα πληροφοριακά συστήματα και τεχνολογίες, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, και οι συνεργασίες τους με εταιρείες fintech,
5) οι βέλτιστες πρακτικές τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, και 6) η μακροπρόθεσμη πελατοκεντρική στρατηγική τους.