Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 5ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

0
Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της '"Ομόνοιας" μονίμου και νομίμου οργάνωσης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, κ. Βασίλη Κάγιου (αριστερά στην τελευταία σειρά.).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 5ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο και την Κυριακή, 24 και 25 Ιουλίου 2021 αντίστοιχα.

Το συνέδριο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε χώρα διαδικτυακά και οι περισσότεροι σύνεδροι το παρακολούθησαν από τον τόπο διανομής τους. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Γιάννης Κατσίμπαρης το παρακολούθησε από τα Ιωάννινα μαζί με άλλους ηγέτες της οργάνωσης που είχαν μεταβεί στην  Ήπειρο για διακοπές.

Η πρώτη ημέρα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και η πλατφόρμα ήταν ανοικτή για όλους τους Ηπειρώτες, ενώ η δεύτερη ημέρα ήταν μόνο για τους αντιπροσώπους των συλλόγων και των Πανηπειρωτικών Ομοσπονδιών ανά τον κόσμο.

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας διηύθυνε με επιτυχία ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Λευτέρης Δημητρίου και θύμισε στον γράφοντα τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων της Αμερικής της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Στιγμιότυπο από την εισήγηση του προέδρου Χρυσόστομου Δήμου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο οικονομικός απολογισμός, ο οποίος απέδειξε την χρηστή διοίκηση και την διαφάνεια που διακατέχει την ηγεσία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Το Συμβούλιο διατηρεί λογαριασμούς σε δύο τράπεζες της γενέτειρας και μία στις ΗΠΑ και διαθέτει είκοσι περίπου χιλιάδες δολάρια, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον οβολό των αποδήμων Ηπειρωτών και των οργανώσεών τους.

Ο πρόεδρος Χρυσόστομος Δήμου παρουσίασε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έλαβαν ακόμη και την περίοδο της πανδημίας και εστίασε την προσοχή του στην συμβολή της οργάνωσης στην ίδρυση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Συλλόγων που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την 1η Αυγούστου 2021 θα διοργανώσουν στην Αθήνα εκδήλωση για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολούθησαν οι αναφορές του Δημητρίου Ντόκου, ο οποίος παρουσίασε την δράση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, του Γιάννη Κατσίμπαρη, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, της Μαρία Βαρτζούμα, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, του Κωνσταντίνου Βασιλείου εκ μέρους των Ηπειρωτών της Ωκεανίας και του Γεωργίου Καλλίδη, εκ μέρους του Ηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου.

Στιγμιότυπο από τις αναφορές των προέδρων των Ομοσπονδιών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του προέδρου της «Ομόνοιας» της νομίμου και μονίμου εκπροσώπου του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου Βασίλη Κάγιου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οι οποίοι φυλάσσουν Θερμοπύλες, στο δικαίωμα αυτοπροδιορισμού και στην διοργάνωση της απογραφής του πληθυσμού βάσει αυτού του δικαιώματος.

Η κατάσταση στην Βόρειο Ήπειρο, όπως επεσήμανε ο ομιλητής χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου και ζήτησε την συνδρομή της Ελλάδας για να γίνουν βιώσιμες οι περιοχές, με την ίδρυση ελληνικών σχολείων και την ενίσχυση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, με την ένταξη στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα έργων οδοποιίας, υδραγωγείων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ούτως ώστε οι εν Ελλάδι εργαζόμενοι Έλληνες της Βορείου να επιστρέψουν στα χωριά τους να αξιοποιήσουν την γη και τους φυσικούς της πόρους.

Εκτενή αναφορά ο κ. Κάγιος έκανε και στα θέματα που σχετίζονται με τις συντάξεις όσων εργάστηκαν στην Ελλάδα και στην  παροχή των επιδομάτων που καταργήθηκαν το 2012.  

Αμέσως μετά εγκρίθηκαν τα ψηφίσματα του συνεδρίου τα οποία αφορούν το Βόρειοηπειρωτικό, την Επιχειρηματικότητα και  την Καινοτομία, την συνέχιση του Προγράμματος Γλωσσομάθειας για τους απόδημους Ηπειρώτες, την συμπαράσταση των απόδημων Ηπειρωτών για την Ιερά Μονή Βελλάς, και το Ταμείο αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της ‘”Ομόνοιας” μονίμου και νομίμου οργάνωσης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, κ. Βασίλη Κάγιου (αριστερά στην τελευταία σειρά.).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρυσόστομος Δήμου επεσήμανε ότι λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να γίνουν αρχαιρεσίες και η ολομέλεια ενέκρινε την πρόταση οι εκλογές να γίνουν δια ζώσης τον Ιούλιο του 2022.

Πρώτη ημέρα του Συνεδρίου

Το Συνέδριο έλαβε την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μετά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο του ΠΣΗΕ κ. Δήμου, χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό κ. Βλάσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης και ο Πρόεδρος ΠΕΔ κ. Ντακαλέτσης.

Την έναρξη της ενότητας των ομιλιών πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας, ο οποίος αναφερόμενος και στις Ηπειρωτικές του ρίζες, ανέπτυξε και παρουσίασε την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την στήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Παρουσίασε την εμβληματική δράση Elevate Greece για την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και επισήμανε το χαμηλό ποσοστό startups στην Ήπειρο και στάθηκε στην ανάγκη να συντονιστούν οι προσπάθειες για να αντιστραφεί η τάση.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με συμμετέχοντες τους κ. Deutscher, Γενικό Διευθυντή της TeamViewer Greece, κ. Ναυρόζογλου, Διευθύνων Σύμβουλο της Natech, κ. Κούτλα, Διευθύνων Σύμβουλο της Akros Food Limited και με συντονιστή τον Δρ Γερογιάννη για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στην προσπάθεια να καταστεί πόλος έλξης για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν το υψηλό ποσοστό καταρτισμένου προσωπικού και επισήμαναν ότι η αναβάθμιση των υποδομών, για παράδειγμα περισσότερες απευθείας πτήσεις από τα Γιάννενα σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς, θα βελτιώσει κατά πολύ την προσπάθεια ανάδειξης των Ιωαννίνων σε ψηφιακό κέντρο καινοτομίας.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια διεξοδική συζήτηση που ανέδειξε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου στην στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Γκωλέτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα τόσο για την νεοφυή επιχειρηματικότητα όσο και για την διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Νίκου, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέδειξε την τεχνολογική διάσταση της προσφοράς του Πανεπιστημίου και την υψηλού επιπέδου ερευνητική δυνατότητα και ετοιμότητα του Πανεπιστημίου να συνεργαστεί με την τοπική βιομηχανία για να συν-δημιουργήσει προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Το πρώτο μέρος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Ηλιάδη, Διευθυντή Προσέλκυσης & Υποστήριξης Επενδύσεων – Enterprise Greece, ο οποίος σκιαγράφησε την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, και στάθηκε και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ενώ κάλεσε, τους απόδημους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς, που μεταξύ άλλων μειώνει και την γραφειοκρατία.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα γλωσσομάθειας και σύνδεσης της απόδημης νεολαίας με την Ήπειρο.

Ομιλητές ο κ. Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθώς και ο κ. Αλμπάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, παρουσιάστηκαν δύο καλές πρακτικές ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γλωσσομάθειας κατά το παρελθόν και επισήμαναν το πόσο καλές εντυπώσεις αποκόμισαν από την συμμετοχή τους και πόσο τους βοήθησε να κρατήσουν τους δεσμούς τους με την περιοχή.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την Βράβευση προσωπικοτήτων που διακρίνονται για το έργο τους σε διάφορους τομείς. Βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας για την προσφορά του στην πολιτική. Κατά την παραλαβή του βραβείου έδωσε τα εύσημα στο ΠΣΗΕ για την πετυχημένη και επίκαιρη θεματολογία του Συνεδρίου.

Ο κ. Γείτονας, Ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στην παιδεία, εξέφρασε την θλίψη του για την απόφαση να κλείσει η Σχολή Βελλάς, στην οποία μαθήτευσε και ο ίδιος. Ακολούθησε η βράβευση των Ιδρυτών της Βιομηχανίας ΒΙΚΟΣ, στον τομέα της επιχειρηματικότητας και του πατέρα Αντωνίου, Ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου για την κοινωνική του προσφορά.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.