ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενθουσιώδες και μηνυματοφόρο ήταν το 9ο ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 4 Δεκεμβρίου 2021, στο φημισμένο “Cipriani” στην χριστουγεννιάτικη Γουόλ Στριτ του Μανχάταν. Παραβρέθηκαν χίλιοι περίπου ομογενείς από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και εκπρόσωποι της ομογένειας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή της νεότερης γενιάς των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν από τον Σάκη Ρουβά πώς θέλουν να τους μιλήσει απάντησαν με ένα στόμα “ελληνικά”.

Το δείπνο με τίτλο «Προχωρώντας Μαζί» (Moving Forward Together) επέστρεψε φέτος με φυσική παρουσία, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώθηκε ποτέ σε δείπνο του οργανισμού στην Αμερική.

Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία στην Ελλάδα αλλά και την ενίσχυση προγραμμάτων που στηρίζουν τη βιώσιμη και μακροχρόνια οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της THI Γιώργος Στάμας, «οι Έλληνες πάντα βοηθούσαν όσους βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. Αυτό ίσχυε για τους μετανάστες που έφυγαν από την πατρίδα στις αρχές του περασμένου αιώνα και συνεχίζεται σήμερα. Το πνεύμα του φιλότιμου παραμένει ζωντανό. Είμαστε περήφανοι που είμαστε ο καταλύτης που βοηθά τη διασπορά να συνεχίσει αυτή τη παράδοση».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson & Johnson, Άλεξ Γκόρσκι. Από το 1983 έως το 1984, ο κ. Γκόρσκι έζησε στην πόλη της Δράμας στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας και έμαθε να μιλάει ελληνικά στο Ινστιτούτο Αμυντικής Γλώσσας. Όντας φιλέλληνας, ο κ. Γκόρσκι συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ της Johnson & Johnson και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, καθώς η φαρμακευτική εταιρία είναι ένας βασικός συνεργάτης στο πρόγραμμα ReGeneration. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 για να εκπαιδεύει και να τοποθετεί υψηλά καταρτισμένους νέους επαγγελματίες σε θέσεις πρακτικής άσκησης σε κορυφαίες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες.

Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση περιλάμβανε «σιωπηλή» δημοπρασία με στόχο την ενίσχυση της συγκέντρωσης των δωρεών. Για τη φετινή δημοπρασία δώρισαν τα έργα τους διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και ρούχων μόδας. Μάλιστα, πολλά από τα αντικείμενα αντικατόπτριζαν θέματα που είναι εμπνευσμένα από την 200η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

H THI είναι ένας από τους σημαντικότερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της ελληνικής ομογένειας που ιδρύθηκε μέσα στην καρδία της οικονομικής κρίσης το 2012 με στόχο να κινητοποιήσει την ελληνική διασπορά για να υποστηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας. Από το 2012, η Ελληνική Πρωτοβουλία έχει διανείμει 6 εκατομμύρια δολάρια για την άμεση ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από κρίσεις και 10,7 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Η δεξιά πτέρυγα της μεγαλης αίθουσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Πίτερ Πούλος είπε ότι όλα σχεδόν τα στελέχη που εργάζονται για την οργάνωση είναι Ελληνοαμερικανοί που έχουν επιλέξει να ζουν στην Ελλάδα. Ο κ. Πούλος αναφέρθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των Ελληνοαμερικανών που επιλέγουν τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα, στο στοίχημα της προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων αλλά και στα προγράμματα που υλοποιεί το ΤΗΙ στη χώρα μας.

Είστε μια ελληνοαμερικανική οργάνωση που σχεδόν όλα τα στελέχη της έχουν επιλέξει να ζουν και να εργάζονται από την Ελλάδα. Διακρίνεται μια τάση επιστροφής και γιατί βλέπουμε όλο και περισσότερους Ελληνοαμερικανούς να αποφασίζουν να μετακομίσουν στην πατρίδα των πατεράδων και των παππούδων τους;

Θα έλεγα ότι η Ελλάδα μοιάζει με τη νέα χώρα των ευκαιριών. Όταν ο προπάππους και η προγιαγιά μου άφησαν την Ελλάδα για να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, ήρθαν εδώ γιατί αναζητούσαν μια ευκαιρία και μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους. Και τώρα νομίζω ότι η γενιά μου βλέπει την Ελλάδα ως μια μεγάλη ευκαιρία. Και ειδικά τώρα που λόγω της πανδημίας μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να εργάζονται εξ’ αποστάσεως, εάν μπορεί κάποιος να κάνει τη δουλεία του και να ζήσει όπου θέλει, γιατί να μην επιλέξει την Ελλάδα; Ιδιαίτερα αν έχει κάποια σχέση με αυτή. Επιπλέον, νομίζω ότι η Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις έχουν γίνει πολύ πιο βιώσιμες και ελκυστικές τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Αθήνα λαμβάνει χώρα μια αναγέννηση. Η πόλη μεταμορφώνεται και αυτό είναι όμορφο. Έχει έναν δήμαρχο που φτιάχνει πάρκα και δημιουργεί δημόσιους χώρους. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι επίσης σε καλό επίπεδο και η πόλη είναι πολύ οικονομικά προσιτή (σε σύγκριση με τις ΗΠΑ). Για ίδιο ποσό που μπορεί κάποιος να δαπανήσει για το νοίκι ενός διαμερίσματος στην Ουάσιγκτον ή στη Νέα Υόρκη, μπορεί να ζήσει σαν βασιλιάς στην Ελλάδα.

Η αριστερή πτέρυγα της μεγάλης αίθουσας του Cipriani στην Γουόλ Στριτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μέσα από την εμπειρία της επιστροφή σας, πώς είδατε την Ελλάδα να μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης; Πιστεύετε ότι το γεγονός ότι ζείτε στην Αθήνα σας βοηθά να κατανοήσετε καλύτερα το έργο και την αποστολή που προσπαθείτε να φέρετε εις πέρας με την Ελληνική Πρωτοβουλία;

Η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια και νομίζω προς το καλύτερο. Πέρασε προφανώς μια πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά πολλά πράγματα που είχαν γίνει αποδεκτά ως κανονικός τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ξαφνικά βγήκαν στο φως, τα είδε όλος ο κόσμος, και αυτό βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια πράγματα δεν ήταν σωστά. Ένα καλό υποπροϊόν της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας είναι ότι έχουμε μια πιο διαφανή και ανοιχτή κοινωνία, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε τα πράγματα με έναν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Πολλά πράγματα έχουν ψηφιοποιηθεί και αφαιρέθηκαν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια που έπρεπε να αντιμετωπίζει κάποιος καθημερινά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάτε στο ΚΕΠ και να κάνετε πράγματα μέσα σε δύο λεπτά. Κατάφερα να πάρω ΑΜΚΑ μέσα σε πέντε λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν πράγματα που είναι πιο εύκολο να τα κάνεις στην Ελλάδα παρά στην Αμερική.

Αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να το πει κάποιος πριν από 10 χρόνια. Και μια άλλη μεγάλη διαφορά είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η αύξηση των επισκεπτών. Όταν μετακόμισα στην Ελλάδα το 2007, εκείνη τη χρονιά νομίζω ότι η Ελλάδα είχε σπάσει ένα ρεκόρ, γιατί είχε περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες. Ακριβώς πριν από την πανδημία το 2019, είχαμε 33 εκατομμύρια τουρίστες. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε τον αντίκτυπο στην οικονομία και νομίζω ότι αυτό οδήγησε σε μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές: νέα αεροδρόμια, νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέα ξενοδοχεία. Και για να απαντήσω στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι το γεγονός ότι ζω στην Ελλάδα με έχει βοηθήσει σημαντικά στο έργο μου ως εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Μου επιτρέπει να έχω άμεση επαφή με το τι συμβαίνει στη χώρα. Βλέπω ειδήσεις και βιώνω τα πράγματα από πρώτο χέρι. Και επίσης, μένω στο κέντρο και κάνω βόλτα καθημερινά με τον σκύλο μου και βλέπω τι συμβαίνει. Μπορώ να σφυγμομετρήσω και να αφουγκραστώ την κοινωνία.

Στιγμιότυπο από την συναυλία του Σάκη Ρουβά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοαμερικανών και των νέων επαγγελματιών που έφυγαν από την χώρα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πως βλέπετε αυτή τη προσπάθεια και πιστεύετε ότι η THI έχει ενισχύσει αυτή τη τάση μέσα από τις γέφυρες που έχει οικοδομήσει μεταξύ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της Ελλάδας;

Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι εξαιρετική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν δυσκολίες ακόμα στην υλοποίηση της. Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι είχαν προβλήματα με τις άδειες διαμονής τους ή όταν αγοράζουν ακίνητα και προσπαθούν να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα. Έτσι, η ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής για την εγκατάσταση των ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα είναι μια πρόκληση. Αλλά αυτή η άυξηση των ψηφιακών νομάδων είναι κάτι που συμβαίνει και οργανικά από μόνο του. Η δουλειά μας στο THI είναι να συγκεντρώνουμε χρήματα από Έλληνες της διασποράς για να βοηθήσουμε τους Έλληνες στην Ελλάδα. Και αν μπορούμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης οικονομίας στην Ελλάδα, αυτό θα βοηθήσει στην προσέλκυση Ελλήνων από τη διασπορά.

Και εκτελούμε στην πραγματικότητα προγράμματα που γεφυρώνουν αυτό το χάσμα. Έτσι, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Project Connect the Dots». Αυτό ήταν ένα βραβείο που κερδίσαμε με τη βοήθεια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι ένα πρόγραμμα ψηφιακής καθοδήγησης, όπου νέοι Ελληνοαμερικανοί μπορούν να συναντηθούν ψηφιακά με νέους από την Ελλάδα για να ανταλλάξουν απόψεις και να τους συμβουλέψουν. Αυτή είναι μια σημαντική γέφυρα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν φιλίες, επισκέπτονται ο ένας τον άλλον, αλληλοβοηθούνται και μαθαίνουν για το πως λειτουργεί η επιχειρηματικότητα στην άλλη χώρα. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα κλίμα που θα ενθαρρύνει περισσότερους Έλληνες της διασποράς να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος έκλεψε την παράσταση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος της πανδημίας στην THI και πως προσαρμοστήκατε στη νέα πραγματικότητα; Με δεδομένο ότι στηρίζεστε στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων, αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων σας; 

   Νομίζω ότι όπως όλοι οι οργανισμοί πανικοβληθήκαμε με την πανδημία επειδή ήταν ένα μυστήριο. Δεν ξέραμε τι επρόκειτο να γίνει ή πόσο θα διαρκούσε. Επειδή είμαστε ένας οργανισμός που βασίζεται σε εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που χρηματοδοτούν τα προγράμματα μας, ανησυχούσαμε για το τι θα γίνει. Έτσι, πέρυσι οργανώσαμε το πρώτο μας ψηφιακό γκαλά. Και αυτό κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δολάρια, που είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Και φυσικά, επειδή η εκδήλωση ήταν ψηφιακή, τα έξοδά μας ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα. Έτσι, όσον αφορά την χρηματοδότηση, πέρυσι είχαμε το πιο επιτυχημένο έτος στην ιστορία της οργάνωσης.

Μάλιστα, εκτιμούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη. Παρόλο που θα έχουμε και πάλι μια εκδήλωση με φυσική παρουσία, καταφέραμε να διανύσουμε μια απίστευτα καλή χρονιά στη συγκέντρωση κεφαλαίων. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κάναμε μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία για τις πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας στις 4 Αυγούστου, ελπίζοντας να συγκεντρώσουμε 50.000 δολάρια στο διαδίκτυο. Και μέχρι τώρα, έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 700.000 δολάρια μέσα από αυτή την καμπάνια. 

Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα χρήματα που συγκεντρώσατε για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα;

Είναι κάτι που το αποφασίζουμε αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να κάνουμε πολλή δουλειά για να καταλάβουμε που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη και που θα δαπανηθούν σωστά τα κεφάλαια που συγκεντρώσαμε. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της αποστολής που έχουμε ως οργανισμός. Έτσι, μερικά από τα χρήματα θα πάνε στην πυροσβεστική υπηρεσία και θα βοηθήσουν στην αγορά οχημάτων πυροσβεστικής διοίκησης. Συνεργαζόμαστε με μια ομάδα η οποία έχει 40 χρόνια εμπειρίας στη μελισσοκομία. Βασικά, το 40% της παραγωγής μελισσών της χώρας χάθηκε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Έτσι, θα αγοράσουμε κυψέλες για τους μελισσοκόμους, θα τις παραδώσουν και θα τους εκπαιδεύσουν πάνω στη βιολογική μελισσοκομία. Και μετά θα κάνουμε ένα πρόγραμμα δενδροφύτευσης με μια οργάνωση που δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα γιατί δεν έχουμε επισημοποιήσει τη συμφωνία. Αλλά είναι μια συναρπαστική ΜΚΟ που κάνει εξαιρετική δουλειά με τη δενδροφύτευση στην Ελλάδα.

Οι γιγαντοοθόνη στην οποία ανακοινώνονταν το ποσό που συγκεντρώθηκε. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις στην ελληνική διασπορά, αλλά φαίνεται ότι κάνετε τη διαφορά λόγω των ιδιαίτερα υψηλών κεφαλαίων που συγκεντρώνετε. Σε ποιους παράγοντες αποδίδετε αυτή την επιτυχία;

Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ηγεσία του διοικητικού μας συμβουλίου. Στο πρώτο γκαλά που διοργάνωσε η THI το 2013, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε 350.000 δολάρια σε μια νύχτα. Δεν πετύχαμε αυτό τον αριθμό γιατί συγκεντρώσαμε 1,8 εκατομμύρια δολάρια εκείνο το βράδυ. Όταν ξεκινήσαμε το ΤΗΙ αισθανθήκαμε απλώς ότι είχε έρθει η στιγμή για τη κοινότητα μας να κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα για να βοηθήσει την πατρίδα. Έτσι, φέτος ο οργανισμός θα συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια. Οι Έλληνες της διασποράς είναι επιτυχημένοι σε όλο τον κόσμο και δίνουν χρήματα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πολλές φορές τα χρήματα εξαφανίστηκαν ή δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά. Και νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση στη συγκέντρωση χρημάτων για εμάς ως κοινότητα ήταν η εμπιστοσύνη. Άρα, ως οργανισμός προσπαθούμε παράλληλα με τη συγκέντρωση των κεφαλαίων να οικοδομήσουμε μια εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και τους θεσμούς της. Και πιστεύουμε ότι ως οργανισμός έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα. Γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί οι τρομεροί οργανισμοί στην Ελλάδα που κάνουν ουσιαστική δουλειά στη χώρα και οι οποίοι είναι 100% διαφανείς. Επομένως, έπρεπε να αναδείξουμε και να αφηγηθούμε την ιστορία αυτών των οργανώσεων ώστε οι δωρητές της διασποράς να αποκτήσουν εμπιστοσύνη. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς συνέβη, και πλέον οι ομογενείς νιώθουν πιο άνετα να προσφέρουν τη στήριξη τους. Και αισθάνονται άνετα να συνεισφέρουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία γιατί γνωρίζουν ότι διασφαλίζουμε ότι αυτοί οι πόροι θα δαπανηθούν σωστά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στιγμιότυπο από την σιωπηλή δημοπρασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Μιχάλης Ψαρός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο απότο δείπνο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
O πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Άλεξ Γκόρσκι με την σύζυγό του Πατ, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο και τον προέδρου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Άντριου Λιβέρης. Φωτογραφία: ETA PRESS / Φώτης Παπαγερμανός.
Ο Πίτερ Διαμαντής, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του XPRIZE Foundation. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
O πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Άλεξ Γκόρσκι. Φωτογραφία: ETA PRESS / Φώτης Παπαγερμανός.
Η Πριγκίπισσα Τατιάνα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, Πίτερ Πούλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.