Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δεσμών της απανταχού Ομογένειας με τη μητροπολιτική Ελλάδα, προχώρησε φέτος το καλοκαίρι δυναμικά στην υλοποίηση και στήριξη ενός ευρέος και φιλόδοξου προγράμματος φιλοξενίας παιδιών και νέων Ομογενών απ’ όλον τον κόσμο. Περισσότερα από 700 παιδιά, νέες και νέοι της ελληνικής Διασποράς από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα προγράμματα φιλοξενίας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησε και στήριξε φέτος το καλοκαίρι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά από μια σύντομη διακοπή λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Στόχος των προγραμμάτων είναι η επανασύνδεση και εξοικείωση των παιδιών και των νέων του Απόδημου Ελληνισμού με τις ρίζες και τη χώρα καταγωγής τους, καθώς και η ενίσχυση της εθνικής τους ταυτότητας, ενώ ο σχεδιασμός της ΓΓΑΕΔΔ περιλαμβάνει την περαιτέρω διεύρυνσή τους από το επόμενο έτος.
Τα επιμέρους προγράμματα φιλοξενίας παιδιών και νέων της Διασποράς στη μητροπολιτική Ελλάδα ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάϊο και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, οι φιλοξενίες που υλοποιήθηκαν και στηρίχθηκαν ήταν οι ακόλουθες:
- Πρόγραμμα φιλοξενίας 310 παιδιών και νέων από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην κατασκήνωση του Ιονικού Χωριού στην Πελοπόννησο. Η ΓΓΑΕΔΔ, υπό την αιγίδα της οποίας υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, μερίμνησε για την επίσκεψη των νέων Ομογενών στον Παρθενώνα, το Μουσείο της Ακρόπολής και την Αρχαία Ολυμπία και τους δώρισε επιτραπέζια παιχνίδια επετειακά για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
- Εκπαιδευτικό πρόγραμμα επίσκεψης 40 νέων Ομογενών από την Αυστραλία που διοργανώθηκε από την ΓΓΑΕΔΔ σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ, την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, από τις 9 έως τις 20 Ιουλίου 2022. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, περιηγήσεις και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα της Β. Ελλάδας και παρακολούθηση του πολιτιστικού προγράμματος του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη (15-17 Ιουλίου 2022) που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
- Πρόγραμμα κατασκήνωσης για 100 παιδιά από την Ουκρανία και την Αλβανία, ηλικίας 6-14 ετών, με τους συνοδούς τους, για το χρονικό διάστημα 16-30 Αυγούστου 2022 στην παιδική κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας Χαλκιδικής. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την ανακούφιση και την ψυχαγωγία των παιδιών από την Αλβανία και τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, καθώς και τη σύσφιξη των δεσμών τους με τη χώρα καταγωγής των οικογενειών τους.
- Φιλοξενία 6 παιδιών και 3 συνοδών από την Ελληνική Κοινότητα Στενού της Κάτω Ιταλίας στην παιδική κατασκήνωση της ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Σιθωνίας Χαλκιδικής με 3ημερη παραμονή στη Θεσσαλονίκη και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία κατά το χρονικό διάστημα 3-16 Αυγούστου 2022.
- Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση για 60 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών της Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας στην κατασκήνωση Yuppi Camp στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, με τη στήριξη της ΓΓΑΕΔΔ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων κατά το χρονικό διάστημα 23-30/8/2022. Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων των Σαρακατσάνων και η μεταλαμπάδευσή τους στα νεότερα παιδιά.
- Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του Ελληνικού Διαδικτυακού Σχολείου για παιδιά και νέους της Ομογένειας στην παιδική θερινή κατασκήνωση στο Σοφικό Κορινθίας κατά το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 2022. Στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ, συμμετείχαν κατά τις δυο περιόδους της θερινής κατασκήνωσης 30 και 40 παιδιά αντιστοίχως από μια σειρά χωρών.
- Πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας του Ελληνικού Διαδικτυακού Σχολείου, στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών κατά το χρονικό διάστημα 15-24/6/2022. Στο πρόγραμμα αυτό που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ συμμετείχαν 34 Ομογενείς.
- 14ο εκπαιδευτικό ταξίδι εξοικείωσης Ελληνοαμερικανών φοιτητών Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων σε Ελλάδα (23-30 Ιουλίου 2022) και Κύπρο, που διοργάνωσε το American Hellenic Institute (AHI). Η ΓΓΑΕΔΔ στήριξε την εν λόγω επίσκεψη και μερίμνησε για την ενημέρωση των ομογενών φοιτητών για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και τρέχουσας επικαιρότητας τόσο από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτη και τον ΓΓΑΕΔΔ Ι. Χρυσουλάκη, όσο και από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεδομένου ότι οι Ελληνοαμερικανοί φοιτητές σε εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακές σχολές των ΗΠΑ, είναι εκείνοι που σύντομα θα βρεθούν στα κέντρα λήψεις αποφάσεων, θα εκπροσωπούν τον Ελληνισμό, θα στηρίζουν και θα προωθούν τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι το εν λόγω ταξίδι θα αποτελέσει την αρχή μιας συνεργασίας, που θα τους αναδείξει σε πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.
- 10ο Θερινό Σχολείο του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου στο Οίτυλο της Μάνης. Το πρόγραμμα διάρκειας 1 εβδομάδας υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ το Μάϊο 2022 και το παρακολούθησαν 31 Έλληνες και ξένοι φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού χωρίς δίδακτρα, χάρη σε χορηγίες Ελλήνων ομογενών και φαρμακευτικών εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσα στους 28 ομιλητές του Θερινού Σχολείου βρίσκονταν διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, ενώ τα βραβεία απενεμήθησαν από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
- Θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Voyage into Greek Civilization» για φοιτητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΑΕΔΔ και είναι προϊόν συνεργασίας του αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece (BAAG) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Boston University (BU Philhellenes) και του διαδικτυακού φορέα για τα ελληνικά πανεπιστήμια, Study in Greece (SIG).
- 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», Καστελλόριζο, 10-15 Ιουλίου 2022. Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα και τη στήριξη της ΓΓΑΕΔΔ του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης. Οργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και την υποστήριξη του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και των Boston University Philhellenes.