Του Αντώνη Τσιμπλάκη
ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Το τελευταίο κομμάτι του παζλ στις επενδύσεις με θαλάσσιο προσανατολισμό που πραγματοποιεί στην Χίο βάζει στη θέση του ο ναυτιλιακός όμιλος Τσάκου.
Πιο συγκεκριμένα, στα «χέρια» του ομίλου πέρασε και επίσημα το Ξενία Χίου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και με την Μαρίνα Χίου, της οποίας τη διαχείριση έχει αναλάβει ο χιώτικος ναυτιλιακός όμιλος.
Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος πραγματοποιεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας σειρά επενδύσεων, αλλά και κοινωνικών παρεμβάσεων, με γαλάζιο -θαλασσινό- φόντο.
Η αρχή έγινε με το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος, που ίδρυσε στην Χίο ο όμιλος. Βασική του επιδίωξη η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην προαγωγή της ευημερίας των ναυτικών, στην μόρφωση, την εκπαίδευση και την έρευνα θεμάτων ναυτιλίας, στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος και την ναυτική κληρονομιά και παράδοση.
Υποστηρίζει επίσης πρωτοβουλίες που καλλιεργούν τις αξίες της κοινωνικής ευθύνης, της ηθικής συμπεριφοράς και της ακεραιότητας του χαρακτήρος, καθώς και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην διαρκή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, συνυφασμένες με την αδιαμφισβήτητη συμβολή της ναυτιλίας στην παγκόσμια και ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία.ADVERTISING
Δραστηριοποιείται έντονα και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας – Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού» ιδρύθηκε το 2013 από την οικογένεια του Καπτ. Παναγιώτη Ν. Τσάκου, υλοποιώντας το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας. Είναι εντεταγμένη στους σκοπούς και δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και αποσκοπεί να αποτελέσει ένα υψηλού επιπέδου σύγχρονο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πυρήνα ζωής μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας της Χίου γενικά και των Καρδαμύλων ειδικώτερα.
Στο «Σπίτι της Μαρίας» φιλοξενούνται αγόρια από όλη την Ελλάδα, που μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων και στα οποία, εκτός από στέγη και τροφή, παρέχονται όλα τα αναγκαία μέσα για την καλύτερη σχολική τους επίδοση.
«Παιδί» του Ιδρύματος και το «Teens», που φυσικά, όπως αφήνει να εννοηθεί και η επιλογή του τίτλου, απευθύνεται σε εφήβους που θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία και να κάνουν ναυτική καριέρα. Με σκοπό την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και μέσω ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού την παροχή ευκαιριών σε παιδιά Λυκείου να στραφούν σε Ναυτικά και Ναυτιλιακά Επαγγέλματα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος ίδρυσε το 2018 στη Χίο το πρώτο ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ναυτικό λύκειο στην Ευρώπη.
«Από ένα Ναυτικό Λύκειο, ιδιωτικό ή δημόσιο, ο μαθητής-μαθήτρια μπορεί να ακολουθήσει είτε την καριέρα του Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού, πλοίαρχος ή μηχανικός, είτε να εισαχθεί σε Πανεπιστημιακές σχολές που άπτονται της Ναυτιλίας. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ναυπηγοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι του Πολυτεχνείου, τμήματα ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πειραιώς, τμήματα, Περιβάλλοντος και Σωμάτων Ασφαλείας και πολλά ακόμη τμήματα», επισημαίνει ο Μιχάλης Μπελεγρής, Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».
Η Μαρίνα Χίου
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο όμιλος Τσάκου κινήθηκε τα τελευταία χρόνια σε δύο άξονες με θέα θάλασσα. Ο πρώτος ήταν η Μαρίνα Χίου, η οποία όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρησή της, οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι για την επόμενη μέρα της μαρίνας, είχαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, τουρκική προέλευση. Τελικά ο όμιλος μπήκε στην διεκδίκησή της, και κέρδισε τον διαγωνισμό.
Η εταιρεία «Μαρίνα Χίου ΑΕ» προβλέπεται να υλοποιήσει εντός της επόμενης 4ετίας ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο με στόχο τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη συνολική εικόνα της περιοχής. Στην πλήρη ανάπτυξή της η μαρίνα Χίου θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής.
Στο πλαίσιο των επενδύσεων προβλέπεται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, η καθαίρεση του υφάλου στην είσοδο της μαρίνας, η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων, δεστρών και πυργίσκων παροχών στα σκάφη, καθώς και η κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών στη χερσαία ζώνη με κυριότερη τη διαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και της εισόδου, καθώς και των θέσεων στάθμευσης.
Η μικρής έκτασης επισκευαστική βάση, που ήταν μέσα στα σχέδια τελικά δεν θα υλοποιηθεί, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί οικιστικές και εμπορικές δραστηριότητες στις οποίες δε συνάδει μια τέτοια δράση που θα έχει οπτική ή ηχητική όχληση.
Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω όμως, στον Θόλο, που σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 50%, βρίσκεται το ναυπηγείο εξιδεικευμένο στις επισκευές σκαφών ενώ λειτουργεί και ως «παρκινγ» για την χειμερινή περίοδο.
Το τελευταίο απόκτημα
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των επενδύσεων του ομίλου Τσάκου στη Χίο είναι και το εμβληματικό Ξενία. Το ξενοδοχείο παραχωρήθηκε για διάστημα 50ετίας σε εταιρεία του ομίλου.
Το κτήριο που βρίσκεται σε παραθαλάσσιο δρόμο απέχει 700 μέτρα από το λιμάνι της Χίου και περίπου 2 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του νησιού.
Πρόκειται για τριώροφο κτήριο, δομημένης επιφάνειας περί τα 1.600 τ.μ., δυναμικότητας 50 κλινών και επί έκτασης εμβαδού περί τα 1.670 τ.μ., το οποίο ενδείκνυται για την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας, υψηλών προδιαγραφών, τύπου boutique, αξιοποιώντας την στρατηγικής σημασίας χωροθέτηση του ακινήτου.
Οι εργασίες για την αναμόρφωση της ξενοδοχειακής μονάδας πρόκειται να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο έργο είναι μικρότερου μεγέθους από το αντίστοιχο της Μαρίνας Χίου, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών έχει εξασφαλιστεί ή έχει δρομολογηθεί.