ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Για την Ελευθερία σου» τιτλοφορείται το γεμάτο νόημα αφιέρωμα για την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο προετοίμασαν και ανήρτησαν στο διαδίκτυο το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με την Βασιλική Τσανακτσίδου.
Αν και οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας το βάφτισαν αφιέρωμα εγώ θεωρώ ότι είναι κάτι παραπάνω και ότι μπορεί να διεκδικήσει ένα έπαθλο στα φεστιβάλ κινηματογράφου που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγαλουπόλεις της οικουμένης στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους.
Η Βασιλική Τσανακτσίδου, η οποία έγραψε τα κείμενα και συνάμα ανέλαβε και την σκηνοθεσία συγκαταλέγεται στον μακρύ κατάλογο των οικείων για το αναγνωστικό των «Αναμνήσεων» προσωπικοτήτων, αφ’ ενός μεν λόγω των υπερπαραγωγών που είχε διοργανώσει την τελευταία δεκαετία για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αφ’ ετέρου δε λόγω της ταινίας μικρού μήκους «Genocide – A true story» που έκανε τον γύρο του κόσμου προ δύο περίπου ετών.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν τρεις γενιές Πόντισσων, οι οποίες ενώνουν τις φωνές τους και υπενθυμίζουν σε όλους ότι ο «Ο Εθνικός μας Ύμνος δεν είναι κάποιος παιάνας νίκης, επιθετικότητας ή μισαλλοδοξίας» και ότι αν και δεν είχαν την τύχη και το προνόμιο να γεννηθούν και να μεγαλώσουν στον μαρτυρικό Πόντο, εν τούτοις είναι αντάξιοι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας και των προσφύγων και διαλαλούν ότι ο Πόντος για αυτούς δεν είναι μόνο βιώματα, αλλά και στάση και τρόπος ζωής.
Η Βασιλική Τσανακτσίδου μεταξύ άλλων έγραψε: «Είναι ένας ύψιστος ύμνος στο υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας. Οι Ρωμιοί του κόσμου όσα χρονιά και αν περάσουν, όσο μακριά και να είναι από τη Πατρίδα δεν ξεχνούν και ψέλνουν προς τιμήν της τον «Ύμνο προς την Ελευθερία».
Τα γυρίσματα έγιναν στην Φιλαδέλφεια και στα σκαλιά του Μουσείου Τέχνης που μοσχοβολάει Ελλάδα και στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για δύο σημαίνουσες πόλεις στις οποίες διαπρέπει το ελληνικό στοιχείο.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ταλαντούχα βιολίστρια Κατρίνα Χριστοφορίδου και η μικρή Χρυσούλα Ράπτη, η οποία με την σημαιούλα της εκπέμπει το μήνυμα της συνέχειας του ελληνισμού.
Συμμετέχουν επίσης οι Ευαγγελία Καραπαναγιωτίδου, Μαρία Καλαμαρά, Βικτωρία Καλτσίδου, Μαρία Καλτσίδου, Ελένη Μελισσινού, Δωροθέα Μπαλή, Αθηνά Μπουρλά, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Αθηνά Παπατσιάρα, Ισιδώρα Κρανιδιώτη, Ιωάννα Ραφαηλίδου, Αναστασία Στεφανίδου, Παρθένα Σιριστατίδου, Μαρία Στογιαντζάκη, Σιμέλα Τρικίδου, Ευαγγελία Τσαουσίδου, Όλγα Τσαουσίδου, Δέσποινα Τσαρσιταλίδου, Ελένη Χαντζή,
Εκτέλεση παραγωγής / μοντάζ: Landrew Gomes και Μαγδαληνή Κατέχη.