ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοτόσουπα κατέχει την πρώτη θέση στα γιατροσόφια των μανάδων και των γιαγιάδων μας για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της κοινής γρίπης και γενικότερα για την ανάνηψη από διάφορες ασθένειες.
Πρόκειται για ένα από τα κλασικά ελληνικά φαγητά, τα οποία οι ομογενείς εστιάτορες το υιοθέτησαν και τα έκαναν ευρύτερα γνωστά στο αμερικανικό κοινό.
Η εβδομαδιαία στήλη «Κουζίνα» λαμβάνοντας υπόψη την έξαρση του κορωνοϊού στην γενέτειρα και στις ΗΠΑ αποφάσισαν σε συνεργασία με την «Rita’s Kitchen» να παρουσιάσουν την Συνταγή της Ρίτας για Κοτόσουπα Αυγολέμονο.
Υλικά για 8 άτοµα
1 κοτόπουλο, κατά προτίµηση βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής
1 κρεµµύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλαδάκι σέλινο
1 κοµµάτι πράσο (το λευκό µέρος)
2 γαρίφαλα
3 καρότα
1 κλαδάκι θυµάρι
1 φλιτζάνι καφέ τραχανά ξινό
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για το αυγολέµονο
3 αβγά
1 λεµόνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό και το κοτόπουλο. Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο, ξαφρίζετε και βάζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το πράσο, τα καρότα, το γαρίφαλο και το θυμάρι και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Μόλις είναι έτοιµο (στα 40 λεπτά περίπου), το βγάζετε προσεκτικά από την κατσαρόλα µε τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και σουρώνετε τον ζωµό σε ένα µεγάλο µπολ.
Ξεψαχνίζετε το κοτόπουλο και το ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τον ζωµό και µόλις πάρει βράση, ανακατεύετε µέσα τον τραχανά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Μετά από 10 λεπτά σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά.
Για το αυγολέµονο: Σε ένα µπολ χτυπάτε τα αυγά µε µίξερ χειρός ή αυγοδάρτη. Προσθέτετε το λεµόνι και µετά σταδιακά 1-2 κουτάλες από το ζουµί της σούπας, το οποίο ρίχνετε µε ροή κλωστής χτυπώντας συνεχώς.
Οταν έχει ζεσταθεί καλά το µείγµα των αυγών, περιχύνετε τη σούπα και κουνάτε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού. Σερβίρετε αµέσως σε σουπιέρα ή βαθιά πιάτα.
«RITA’S KITCHEN»
Η «Rita’s Kitchen», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελούν μια από τις νεότερες κουζίνες της και φέρει την σφραγίδα της Ρίτας που ανήκει στην δεύτερη γενιά των ομογενών εστιατόρων και έχει στο DNA την μαγειρική. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σε βρεφική ηλικία ήρθε στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.
Μεγάλωσε στα εστιατόρια του αείμνηστου πατέρα της, Γρηγόρη και όλη της την ζωή ασχολήθηκε με την μαγειρική, ως οικοδέσποινα και ως συνιδιοκτήτρια εστιατορίων στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη.
Ύστερα από πολλά χρόνια όντας μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη γυναίκα αποφάσισε να κάνει την καθημερινή της ενασχόλησή επάγγελμα και δημιούργησε το «Rita’s Kitchen».
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» η Ρίτα επεσήμανε ότι σήμερα πλέον η μαγειρική είναι επιστήμη, διδάσκεται στις Σχολές Μαγειρικής και προβάλλεται σε τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, της γενέτειρας και του κόσμου.
Η μαγειρική και δη η ελληνική γαστρονομία έχει τα δικά της μυστικά, τα οποία όσο κι αν προσπαθήσεις δεν θα τα βρεις στα βιβλία και στις εκπομπές μαγειρικής, διότι είναι τα μυστικά τα οποία οι μανάδες και οι γιαγιάδες μεταλαμπάδευαν και συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν στους νεότερους και παρέχουν την δυνατότητα στα παιδιά και στα εγγόνια τους να λένε με υπερηφάνεια σε κάθε περίσταση ότι «της μαμάς μου, είτε της γιαγιάς μου το φαγητό είναι καλύτερο».
«Τα αγνά υλικά, η πιστή εκτέλεση των συνταγών και το μεράκι σε συνδυασμό με την αγάπη για τους συνδαιτυμόνες καθιστούν πιο νόστιμους τους μεζέδες και τα άλλα εδέσματα και πιο λιχουδιαστά τα γλυκά και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής», επεσήμανε η κ. Ρίτα.