ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι γίγαντες και γενικότερα τα φασόλια συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των νηστίσιμων φαγητών με μεγάλες θρεπτικές αξίες. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πάνσοφος λαός τα αποκαλεί και το «κρέας του φτωχού».
Η εβδομαδιαία στήλη «Κουζίνα» σε συνεργασία με την «Rita’s Kitchen» παρουσιάζουν την Συνταγή της Ρίτας για γίγαντες στο φούρνο. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, όχι μόνο για τη νηστεία, αλλά για όλο τον χρόνο.
Υλικά Συνταγής
- 500 γραμ. γίγαντες
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 700 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
- 2 πρέζες ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- λίγο άνηθο
- 1 φλ. νερό
- λίγη μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.)
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι, και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Βράζουμε τη σύβραση για 10λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα το ταψί, και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο. Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.
«RITA’S KITCHEN»
Η «Rita’s Kitchen», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αποτελούν μια από τις νεότερες κουζίνες της και φέρει την σφραγίδα της Ρίτας που ανήκει στην δεύτερη γενιά των ομογενών εστιατόρων και έχει στο DNA την μαγειρική. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σε βρεφική ηλικία ήρθε στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.
Μεγάλωσε στα εστιατόρια του αείμνηστου πατέρα της, Γρηγόρη και όλη της την ζωή ασχολήθηκε με την μαγειρική, ως οικοδέσποινα και ως συνιδιοκτήτρια εστιατορίων στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη.
Ύστερα από πολλά χρόνια όντας μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη γυναίκα αποφάσισε να κάνει την καθημερινή της ενασχόλησή επάγγελμα και δημιούργησε το «Rita’s Kitchen».
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» η Ρίτα επεσήμανε ότι σήμερα πλέον η μαγειρική είναι επιστήμη, διδάσκεται στις Σχολές Μαγειρικής και προβάλλεται σε τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, της γενέτειρας και του κόσμου..