Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά.
Συγκεκριμένα, επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654. Ως εκ τούτου το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 79,6%.
Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.
Για «γερό θεμέλιο ώστε αυτή η διαδικασία, η συμμετοχή, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ελληνίδα πρέσβυς στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη.
Στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679 και στο Μόναχο, με 627 εγγεγραμμένους.
Στο καινούργιο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο «τετράγωνο των διπλωματών», προσήλθαν για να ψηφίσουν 568 εκλογείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν.
Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη δήλωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και εξέφρασε την υπερηφάνειά της, «γιατί ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για όλους μας, ενώ στη Γερμανία λειτούργησαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. Ήταν μια διαδικασία καινούργια για όλους», τόνισε η κυρία Μαρινάκη και χαρακτήρισε εντυπωσιακό «τον παλμό, τη μεγάλη διάθεση των ομογενών μας να μετάσχουν στις εκλογές».
Ενδεικτικά, στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80%. «Πιστεύω ότι έχουμε βάλει γερό θεμέλιο ώστε αυτή η συμμετοχή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», κατέληξε η κυρία Μαρινάκη.
Από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 4.876 άτομα.
Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία, ενώ αρκετοί ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Ιωάννης Τσαούσης, «η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και στα 12 εκλογικά τμήματα που δημιουργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.»
Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Με ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% για τους Ελλαδίτες της Κύπρου ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Οι ψηφοφόροι προσήλθαν στα πέντε εκλογικά τμήματα που στήθηκαν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, από τις 07:00 μέχρι τις 19:00.
Από τους συνολικά 1.462 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν 1.340, ποσοστό που αναλογεί στο 91,6%.
«Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους, στην Ιταλία γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 373 συμπατριώτες μας. Στήθηκαν τρία εκλογικά τμήματα, στην πρεσβεία μας στην Ρώμη, στην Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνου και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας.
Συμμετοχή των Ελλήνων της Γαλλίας στη διαδικασία
Περίπου χίλιοι Έλληνες, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια ολόκληρη Ελλάδα του εξωτερικού δεσμεύτηκε με την
κουτοπονηριά των 300 νάνων της βουλής να μην μπορεί να ψηφίσει γιατί αυτό το ποσοστό που αναφέρεται είναι ΝΤΡΟΠΗ
για την ίδια την Ελλάδα που στα λόγια επαινεί την απόδημη Ελλάδα και στην πράξη την εμπαίζει.
Ας τα βλέπουν κάποιοι κοντοί …… της ομογένειας που φορούν
ψηλά τακούνια και μοιάζουν με συνάμενες κουνάμενες επί των
τιμών Κυρίες.