ΑΘΗΝΑ. Ένα από τα πρώτα αντίτυπα του πολυτελούς τόμου «Mόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής Επανάστασης» προσέφερε στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, η ευεργέτιδα του Ελληνισμού της Αιγύπτου, Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Απόδημου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κα Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού. 

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, η κ. Σοφιανού παρουσίασε εκτενώς στον κ. Χρυσουλάκη το βιβλίο – αφιέρωμα στα 200 χρόνια από το 1821, στο οποίο αποτυπώνεται ο τρόπος ζωής και ένδυσης των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. 

Η κα Σοφιανού χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την έρευνα και έκδοση του βιβλίου, το οποίο αποτελεί προϊόν πολυετούς εργασίας του φιλέλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμου διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Tudor Dinu. 

O καθηγητής κ. Dinu μελέτησε επί μακρόν όλες τις διαθέσιμες πηγές, γραπτές και εικονογραφικές (ενδύματα που φυλάσσονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές, φορητά πορτρέτα, αναθηματικές προσωπογραφίες στις εκκλησίες) προκειμένου να αναπαραστήσει την ένδυση και τον τρόπο ζωής της ιθύνουσας τάξης της Παραδουνάβιας Ηγεμονίας κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Το εξώφυλλο του ββλίου «Mόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής Επανάστασης». Φωτογραφία: ΓΓ Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο κ. Χρυσουλάκης, ο οποίος ευθύς εξ αρχής είχε προσφέρει την αμέριστη συμπαράσταση και αιγίδα στην επιστημονική έρευνα και στο βιβλίο, ευχαρίστησε την κα Σοφιανού  για την υποστήριξη που παρείχε στην έκδοσή του, εξήρε το συνολικό ευεργετικό της έργο και περιέγραψε το σύνολο των δράσεων της Γενικής Γραμματείας για τους Απόδημους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.