Η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή αύξησε τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Minneapolis, Νιλ Κασκάρι, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρίνουμε τι σημαίνει για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική.
Ερωτηθείς την Κυριακή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «Face the Nation» του CBS εάν οι πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε ύφεση, ο Κασκάρι ανέφερε πως «σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά».
«Αυτό που είναι ασαφές για εμάς είναι πόσο μεγάλο μέρος αυτών των τραπεζικών πιέσεων οδηγεί σε εκτεταμένη πιστωτική κρίση. Θα επιβραδύνει την οικονομία; Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», ανέφερε ο Κασκάρι, ο οποίος συμμετέχει φέτος στην σύνθεση της επιτροπής FOMC για τη νομισματική πολιτική της FED. «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη συνάντηση επιτοκίων», ξεκαθάρισε.
Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) είναι προγραμματισμένη για τις 2-3 Μαΐου.
Οι παρατηρήσεις του Κασκάρι, πάντως, ήταν πιο επιφυλακτικές από μια τριάδα αξιωματούχων της Fed που μίλησαν την Παρασκευή, οι οποίοι ανέφεραν πως ο πληθωρισμός παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση του επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες ήταν γνωστός για τη γερακίσια στάση του που ευνοούσε τις αυξήσεις επιτοκίων.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς τους κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις 22 Μαρτίου, συνεχίζοντας τη μάχη τους ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό παρά την αβεβαιότητα για το πόσο θα ανατραπεί η οικονομία μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ. Η αύξηση των επιτοκίων έφερε το επιτόκιο αναφοράς της Fed σε ένα εύρος στόχου από 4,75% έως 5%.
Οι αξιωματούχοι οπισθοχώρησαν από την προηγούμενη σταθερή δέσμευσή τους να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, λέγοντας αντ ‘αυτού ότι κάποια πρόσθετη σύσφιξη «μπορεί να είναι κατάλληλη» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Fed.
Η μετατόπιση των επιτοκίων έρχεται αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενήργησε για να εγγυηθεί τις καταθέσεις σε δύο αποτυχημένες εταιρείες και αφότου η Fed εισήγαγε ένα νέο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης με σκοπό να σταματήσει άλλες τράπεζες. Η Fed εργάστηκε επίσης για να ενισχύσει τη διεθνή πρόσβαση σε δολάρια ενισχύοντας τις γραμμές ανταλλαγής με τους βασικούς ομολόγους της στην κεντρική τράπεζα.
Πριν από την κατάρρευση της τράπεζας αυτού του μήνα και την αναταραχή της αγοράς, ο Κασκάρι είχε πει ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,4% περίπου και στη συνέχεια να τα διατηρήσει εκεί μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η διάμεση πρόβλεψη των 18 αξιωματούχων της Fed, που επικαιροποιήθηκε μετά τη συνάντησή τους αυτόν τον μήνα, έχει επιτόκια να σκαρφαλώνουν στο 5,1%, αμετάβλητα από τις τελευταίες προβλέψεις τους τον Δεκέμβριο.
Αυτό συνεπάγεται μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, αν και επτά αξιωματούχοι είχαν γράψει υψηλότερη κορυφή επιτοκίων.
Ο Κασκάρι σημείωσε ότι μια υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού εν μέσω της αναταραχής του κλάδου αυτή τη στιγμή μπορεί να συμβάλει στη σύσφιξη που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνται.
Αν και το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και οι τράπεζες έχουν ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και μεγάλη ρευστότητα, θα χρειαστεί χρόνος για να επιλυθούν πλήρως τα τρέχοντα προβλήματα, είπε. Ο Κασκάρι, βετεράνος των οικονομικών κρίσεων, δημιούργησε και διαχειρίστηκε το Πρόγραμμα Αρωγής Προβληματικών Περιουσιακών Στοιχείων κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης 2008-2009.
«Μερικές φορές χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να λειτουργήσουν όλα τα στρες έξω από το σύστημα», είπε. «Υπάρχουν κάποια σχετικά σημάδια. Το θετικό πρόσημο είναι ότι οι εκροές καταθέσεων φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί. Αποκαθίσταται κάποια εμπιστοσύνη μεταξύ των μικρότερων και περιφερειακών τραπεζών».
Άλλες τράπεζες είναι επίσης πολύ εκτεθειμένες σε ομόλογα του Δημοσίου – που ήταν ο παράγοντας που επιταχύνει την κατάρρευση της SVB – και στα εμπορικά ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι προβληματικά, είπε ο Κασκάρι.
Ένα αποτελεσματικό κλείσιμο των κεφαλαιαγορών τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο στην οικονομία, αν συνεχιστεί, είπε.
Πηγή: https://www.mononews.gr/