ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έναρξη του φετινού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. ΝΥ Κόσμος / Ολυμπιακός – Glen Cove 0 – 3. Η «νεοσύστατη» Ελληνική ομάδα λύγησε μπροστά στην πιο δεμένη και έμπειρη ομάδα του Glen Cove. Το πείραμα της συνένωσης δύο ιστορικών Ελληνικών ομάδων της Νέας Υόρκης Ολυμπιακού ΝΥ και ΝΥ Κόσμος της ποδοσφαιρικής ακαδημίας Ανδρέα Τούρου, με βάση και κορμό νεαρούς παίκτες μπορεί να υπόσχεται πολλά για το μέλλον αλλά θα χρειαστεί ακόμη δουλειά όπως φάνηκε από το σημερινό πρώτο παιχνίδι. Το καθαρό σκορ 0 – 3 δεν αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες. Ο έμπειρος προπονητής Ανδρέας Τούρος και το έμψυχο νεαρό υλικό της ομάδας αφήνει μεν ελπίδες για καλυτέρευση και δυναμικό παρόν αλλά αυτό θα φανεί…
Λίγο μετά τη λήξη του αγώνα ΝΥ Κόσμος / Ολυμπιακός – Glen Cove είχαμε την ευκαιρία να σχολιάσουμε τα ομογενειακά αθλητικά με έναν γνώστη των ομογενειακών των δρώμενων, τον Πέτρο Λαγωνίκα. Κουβαλά στις πλάτες του μία “προίκα” ποδοσφαιρικών και αθλητικών γνώσεων και δικαιούται να τις εκθέσει. Για πάρα πολλές δεκαετίες ο Πέτρος μέσα σε όλα, γνωρίζει πράγματα και πρόσωπα και ο λόγος του έχει μια κάποια βαρύτητα.
Ερώτηση: –Κύριε Πέτρο Λαγωνίκα δύο λόγια για τη φετινή ποδοσφαιρική σεζόν και τη συμμετοχή των Ελληνικών ομάδων στα πρωταθλήματα.
Πέτρος Λαγωνίκας: Ας αρχίσουμε από τις μεγάλες ομάδες μας. Απόψε έχουμε το μεγάλο ομογενειακό ντέρμπι μεταξύ Greek American – Παγκυπρίου. Το πράγμα θα δείξει το βράδυ. Όπως γνωρίζουμε, ο Παγκύπριος διατηρεί το βασικό του κορμό τόσο στο αθλητικό πεδίο όσο και στη διοίκηση. Για το Greek American δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο.
Κάθε τέλος ποδοσφαιρικής περιόδου είναι και ένα άγνωστο Χ για το πιο θα είναι το νέο ξεκίνημα στην αρχή της νέας περιόδου. Αν και παρακολουθώ από παλιά Greek American εκεί είναι που επικρατεί αβεβαιότητα και αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ίδωμεν απόψε.
Η ΔΟΞΑ ΝΥ είναι ή τρίτη Ελληνική δύναμη. Έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά τα δυο τελευταία χρόνια με νέο, πολυπρόσωπο και ενθουσιώδες διοικητικό συμβούλιο καθώς και ανανεωμένη ομάδα. Στη συνέχεια οι ομάδες μας που συμμετέχουν στο Λόγκ Αϊλαντ λιγκ, ΝΥ Κοσμος/Ολυμπιακός και Λέρος, μπορούμε να πούμε ότι η Λέρος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση με σταθερό προπονητικό τιμ και ίδιο βασικό κορμό παικτών ενώ εμείς εδώ στον ΝΥ Κόσμος/Ολυμπιακός προσπαθούμε να βρούμε τα βήματά μας μετά την συνένωση.
Οι άλλες Ελληνικές ομάδες του Λόγκ Αϊλαντ λιγκ είναι ο Αστέρας ΝΥ, ο Αστέρας Τρίπολης όπως αρεσκόμαστε να τον λέμε χαϊδευτικά, ανήκει στο σύλλογο Αρκάδων Νέας Υόρκης και τέλος έχουμε τον άλλο Αστέρα ΚΕΠ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο Αστέρας του ΚΕΠ είναι μια παρέα που το ευχαριστιόνται να παίζουν ποδόσφαιρο και δεν τους ενδιαφέρει να ανέβουν κατηγορία. Είναι ικανοποιημένοι στην κατηγορία που έχουν επιλέξει. Ο αστέρας ΝΥ κατέβασε και αυτός τις προσδοκίες του σε σχέση με πέρση και επέλεξε την τρίτη κατηγορία του Λογκ Άϊλαντ λιγκ. Να αναφέρουμε δυο άλλες ομάδες ΠΑΝΑΘΑ USA και Μέγα Αλέξανδρο που παίζουν στην τρίτη κατηγορία και άνω των 30 αντίστοιχα στο Κοσμοπόλιταν λιγκ.
Ερώτηση: Πως πάμε οργανωτικά στον ομογενειακό αθλητισμό;
Πέτρος Λαγωνίκας: Θα ξεκινήσω αρνητικά. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάνει σοβαρές προσπάθειες ανανέωσης. Δεν έχουμε κάνει θετικά βήματα μπροστά. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς σαν μεμονωμένη κοινότητα αλλά αφορά και το New York State soccer association, παντού, σε επίπεδο ερασιτεχνικών ομάδων. Έχει πέσει η ζωντάνια που ξέραμε. Αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται στους γερασμένους παράγοντες. Εδώ σε μας, και σε ανώτερο επίπεδο στο State χρειάζεται να ενεργοποιηθεί η γενιά του iphone. Οι γερασμένοι παράγοντες, οι καρεκλοκένταυροι, που κινούν τα νήματα σε όλα τα επίπεδα, στο State και τοπικά αρνούνται να προσαρμοστούν με τις νέες πραγματικότητες…
Ερώτηση: Βάστα λίγο…αν ξεμυτήσεις λίγο έξω από την πόλη αλλά και μέσα στην πόλη, θα δεις εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες παιδιά όλων των ηλικιών να παίζουν ποδόσφαιρο. Πως συμβιβάζεται αυτό με τα λεγόμενά σου δηλαδή να συμμετέχουν νέοι στο άθλημα και γεροντοκρατία στο οργανωτικό;
Πέτρος Λαγωνίκας: Έχει κάποια εξήγηση. Θα σου πω. Ας ξεκινήσουμε από μας εδώ την Ελληνική κοινότητα. Τις περασμένες δεκαετίες 1960, 70, 80, 90…είχαμε εισροή νέων από την Ελλάδα με ποδοσφαιρική και οργανωτική κατάρτιση. Υπήρχε πλούσιο υλικό για τις ομάδες. Μετά πέρασαν κάπως στεγνές δεκαετίες γιατί εξαντλήθηκε αυτή η εισροή και ανανέωση από την Ελλάδα.
Από κει περάσαμε σε ένα νέο στάδιο με τη νέα γενιά να παίζει μεν ποδόσφαιρο αλλά, δεν έχει επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον στα διοικητικά και την ανανέωση. Πάρτε για παράδειγμα, τι γίνεται γύρω μας.
Όπου και να πάτε στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, από High Schools, κολέγια και άλλα, θα δείτε να παίζουν μπάλα, παρεμπιπτόντως πάντα θα δείτε μέσα στο ρόστερ και ελληνόπουλα! Το έμψυχο υλικό στο άθλημα υπάρχει. Όχι μόνο σε μας αλλά παντού. Αν υπήρχε και αντίστοιχη διοικητική επάρκεια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να κάνουμε το επόμενο βήμα της ανανέωσης που λέγαμε.
Ερώτηση: Αρα; Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα! Ετσι δεν είναι;
Πέτρος Λαγωνίκας: Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι όλοι άχρηστοί αυτοί που κρατούν τα ινία, οι παλαιοί παράγοντες αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται νέο αίμα, νέος ενθουσιασμός…η γενιά του iphone πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και τα ινία. Δε γίνεται αλλιώς.
Ερώτηση: Ένα τελευταίο μήνυμα. Μια τελευταία σκέψη για να κλείσουμε.
Πέτρος Λαγωνίκας: ΤΟΛΜΗ!!! Να τολμήσουμε. Να κάνουν το βήμα οι ομάδες μας προς την ανανέωση των διοικήσεων πρωτίστως και μετά των ομάδων, γιατί νέο έμψυχο ποδοσφαιρικό υλικό για τις ομάδες υπάρχει.