Ιστορική η απονομή του Φειδιππίδειου στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης

1
Ο πρόεδρος του GAEPIS Στελιος Τακετζής με το Φειδιππίδειο Βραβείο. Φωτογραφία: Ρεβέκκα Παπαδοπούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική με όλη την σημασία της λέξεως αναμένεται να είναι η εκδήλωση για την απονομή του φετινού Φειδιππιδείου Βραβείου που θα λάβει χώρα το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ. στη Νέα Υόρκη.

Αν και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα λάβει χώρα διαδικτυακά, εν τούτοις θα έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη λάμψη που είχαν και οι δια ζώσης εκδηλώσεις και το πιο σημαντικό μεγαλύτερη ακροαματικότητα, διότι για πρώτη φορά θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν ζωντανά οι ακροατές του Cosmos – FM στις πέντε ηπείρους.

Το φετινό βραβείο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις»  θα απονεμηθεί στον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης ο οποίος ανέλαβε αξιόλογες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της ομογένειας για τις συνέπειες του κορωνοϊού και συνάμα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας που εδώ και έναν περίπου χρόνο διεξάγει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο και μεγαλύτερο επαγγελματικό φορέα της ομογένειας ο οποίος εφέτος γιορτάζει την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς του και τα επιτεύγματα τεσσάρων τουλάχιστον γενεών γιατρών και την πολυσχιδή δράση και προσφορά στην ομογένεια.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το εν λόγω βραβείο είναι το 25ο το οποίο απονέμει ο κοινωφελής οργανισμός Greek American Public Education System, Inc. (GAEPIS, Inc.) ο οποίος προ 34 ετών ίδρυσε το κοινωφελές ραδιόφωνο «Cosmos-FM», το οποίο εν έτη 2021 είναι το μοναδικό ραδιόφωνο που εκπέμπει στα ερτζιανά στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και διαδικτυακά.

Ο πρόεδρος του «GAEPIS» και συνάμα παραγωγός της επιτυχημένης εκπομπής «Με δικά σας και δικά μας λόγια», κ. Στέλιος Τακετζής μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίηση για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στα στελέχη του οργανισμού, στους παραγωγούς, στους εθελοντές και γενικότερα στους ακροατές η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να απονείμει το Φειδιππίδειο Βραβείο στον Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης.

«Το «Cosmos FM» και οι ηγέτες του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ενημέρωση της ομογένειας για τους κινδύνους, τις συνέπειες της πανδημίας και μπορούμε να πούμε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι τόνωσαν το ηθικό των ομογενών και συνέβαλαν τα μέγιστα στην πρόληψη και στην προστασία των ευπαθών ομάδων», επεσήμανε ο κ. Τακετζής, ο οποίος θα απονέμει το βραβείο στον πρόεδρο του Συλλόγου, Δρ. Παναγιώτη Μανώλα.

Η εκδήλωση, όπως επεσήμανε ο κ. Τακετζής, θα προβληθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του σταθμού www.cosmosfm.org  και από το Youtube και οι ομογενείς και οι Έλληνες από όλα τα σημεία του πλανήτη μπορούν να την παρακολουθήσουν και μέσω όλων των πλατφορμών που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και μιλήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος Βαντέ, αντίστοιχα,  ο πολιτειακός γερουσιαστής Άνδριου Γουνάρδης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει για μια ακόμη φορά η βραβευμένη ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη.

Η απονομή του Βραβείου ανέκαθεν αποτελούσε μείζον πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός, διότι συν τοις άλλοις παρείχε στους ομογενείς καλλιτέχνες και τραγουδιστές να προβάλλουν τις καλύτερες δημιουργίες των ομογενών και Ελλήνων τραγουδοποιών.

Το βράδυ της Πέμπτης οι ομογενείς θα απολαύσουν τα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου, του Γιάννη Κότσιρα, του Νίκου Κουρουπάκη, του Γρηγόρη Μανινάκη, του Δημήτρη Μπάση, της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, της Αγγελικής Ψώνη και του Χρήστου Ραφαηλίδη.  

Της οργανωτικής επιτροπής ηγούνται ο τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Γεώργιος Λιακέας ο οποίος νόσησε από τον κορωνοϊό και κατέστη το σύμβολο της νίκης κατά της ύπουλης και θανατηφόρου ασθένειας, καθώς επίσης και σύζυγός του Νικόλ Κόντου, η οποία διακρίνεται για την φιλανθρωπική της δράση.

Στο στιγμιότυπο από την απονομή του Φειδιππίδειου Βραβείου στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, από αριστερά διακρίονονται οι Μερκούριος Αγγελιάδης, Τζέιμς Παντελίδης, Νίκος Ανδριώτης, Σταύρος Σούσου, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Μάικλ Ψαρός, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Γιώργος Παντελίδης, Ιωάννα Γιαννοπούλου και Κώστας Αγγελούδης. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Αναφερόμενος στην διοργάνωση της τελετής ο κ. Τακετζής επεσήμανε ότι κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, διότι ο σχεδιασμός της και η προετοιμασία έγινε σε «αχαρτογράφητα» νερά. Καταλυτικό ρόλο στην υπερπήδηση των δυσκολιών και των εμποδίων, όπως επεσήμανε, διαδραμάτισαν ο Άλεξ Αγησιλάου ο οποίος ανέλαβε την σκηνοθεσία, ο Στυλιανός Νικολάου, ο οποίος ανέλαβε την διαδυκτιακή προβολή, η Σύλβια Παπαστόλου, η οποία ανέλαβε την ροή του προγράμματος, η διευθύντρια Ιωάννα Γιαννοπούλου, καθώς επίσης ο Δρ. Νίκος Ράλλης και ο Γιώργος Παντελίδης, οι οποίοι ηγήθηκαν της επιτροπής λευκώματος.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι δωρεάν και όσοι επιθυμούν θα μπορέσουν να προσφέρουν τον οβολό τους για την ενίσχυση του σταθμού κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο δωρεών (donate) που θα υπάρχει στην βάση της οθόνης.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα εκδοθεί αναμνηστικό λεύκωμα το οποίο θα ταχυδρομηθεί στους χορηγούς και δωρητές της εκδήλωσης καθώς και στους εθελοντές και υποστηρικτές του σταθμού.

Φειδιππίδειο Bραβείο

Από το 1994, το Διοικητικό Συμβούλιο του GAEPIS, Inc. και το  Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο-Cosmos FM, απονέμουν το Φειδιππίδειο βραβείο σε ένα πρόσωπο ή έναν οργανισμό σε αναγνώριση ενεργειών για τη προάσπιση και προώθηση του Ελληνισμού. Κατά την επιλογή του παραλήπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε συνεισφορές στη διατήρηση και προώθηση του Ελληνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βραβείο εμπνεύστηκε από τον Αθηναίο αγγελιοφόρο Φειδιππίδη (Ημεροδρόμος Κήρυξ). Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης στάλθηκε από τον Μιλτιάδη το 490 π.Χ. να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών για την υπεράσπιση της Αθήνας από τους Πέρσες, που είχαν στρατοπεδεύσει στο Μαραθώνα.

Ο Φειδιππίδης λέγεται ότι πέτυχε ένα απίστευτο κατόρθωμα, καθώς ετρεξε 200 χιλιόμετρα σε δύο ημέρες για να φτάσει στη Σπάρτη. Λίγους αιώνες μετά τη μάχη του Μαραθώνα, ο Λουκιανός σημείωσε επίσης ότι ο Φειδιππίδης έτρεξε στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη στην πόλη που ανέμενε τα νέα της μάχης. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Φιλιππίδης φώναζε, “Νενικήκαμεν!” και έπεσε νεκρός.

Η αφοσίωση και η αντοχή του Φειδιππίδη στη μετάδοση των ειδήσεων αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον οργανισμό μας. Εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στους Ελληνοαμερικανούς και του φιλέλληνες ποιοτική κάλυψη ελληνικών πολιτιστικών, κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Πιστεύουμε ότι μια καλύτερα ενημερωμένη Ελληνοαμερικανική και φιλελληνική κοινότητα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει της προκλήσεις σχετικές με τη διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Οι αποδέκτες του Φειδιππίδειου βραβείου έχουν αφιερωθεί στη διατήρηση της ατελεύτητης πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραδόσεων και εν γένει του Ελληνικού πολιτισμού.

Προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου περιλαμβάνουν τον Jules Dassin και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Δημήτριο και Γεωργία Καλοειδή, Μιχάλη Κακογιάννη, Τζον και Μάργκο Κατσαμιτίδη, Dennis Mehiel, AS Onassis Foundation, Καθηγητή Edmund Keely, Γερουσιαστή Παναγιώτη Σαρμπάνη, Κυριάκο  Τσακόπουλο , Δρ. Ιωάννη Μπραδήμα, Σωκράτη Κόκκαλη, Δρ. Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Τεντ Σπυρόπουλο, Γιάννης Μαρκόπουλο, Μάριο Φραγκούλη, Νίκο Μουγιάρη. Μερκούριο Αγγελιάδη, Μιχαήλ Ψαρρό και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης

O Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε από τον διάσημο γιατρό Γιώργο Ν. Παπανικολάου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και εγγράφηκε στα μητρώα της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 1920. Έκτοτε εξελίχθηκε σε έναν σύλλογο που έχει ως αποστολή να ενώσει τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας Ελληνικής καταγωγής σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και υποστήριξης ιατρικών, ερευνητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων με τα υψηλότερα στάνταρ  που θα εμπλουτίσουν την ποιότητα ζωής στη Νέας Υόρκης και την τριπολιτειακή περιοχή, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι στόχοι του HMS είναι:

α) Να χρησιμεύσει ως φόρουμ για δικτύωση και σύνδεση μεταξύ επαγγελματιών υγείας στην Ελληνική κοινότητα, καθώς και ενημέρωσης της κοινότητας γενικά για τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας.

β) Υποστήριξη υποτροφιών για μαθητές Ελληνικής καταγωγής που έχουν σαν σταδιοδρομία, τομείς υγειονομικής περίθαλψης.

γ) Υποστήριξη φιλανθρωπικών αποστολών τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο

Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην παροχή συμβουλευτικού έργου και υποστήριξης σε ομάδες που παρέχουν βοήθεια σε  άτομα στην Ελλάδα που υποφέρουν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Μάιο του 2020, σύναψε συμφωνία αδελφοποίησης με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που εκπροσωπεί 25.000 γιατρούς στην Ελλάδα καθώς επίσης και με τους Ιατρικούς συλλόγους Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας.

GAEPIS / Cosmos FM

Το Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο  Cosmos – FM  εκπέμπει υπό την αιγίδα του Greek American Educational Public Information System, Inc.  ενός μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 1987 για να καλύψει τις ανάγκες των Ελληνοαμερικανών, εξυπηρετώντας την ποικιλόμορφη Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Το GAEPIS επιδιώκει να εκπληρώσει ανάγκες των μεταναστών από την Ελλάδα και την Κύπρο, τους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τις Φιλελληνες παρέχοντας ποιοτική κάλυψη θεμάτων, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά. Αυτό το δημόσιο μέσο λειτουργεί  αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινότητας στο σύνολό της.

Ελληνικό Κοινωφελές Ραδιόφωνο – Το COSMOS FM είναι το μόνο καθημερινό, δίγλωσσο μη εμπορικό ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Έχει πάνω από 5.000 μέλη υποστήριξης και προσεγγίζει πάνω από 200.000 Έλληνες και μη Έλληνες ακροατές κάθε εβδομάδα. Το COSMOS FM παρέχει 13 ώρες προγραμμάτων την εβδομάδα για 676 ετήσιες ώρες εκπομπής. Διαθέτει  είκοσι και πλέον διαφορετικά προγράμματα στα ελληνικά και τα αγγλικά, συμπεριλαμβανομένων τοπικών, εθνικών και διεθνών ειδήσεων. νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο · και προγράμματα για την πολιτική, την επιστήμη, κοινωνικά ζητήματα, θρησκεία, υγεία, οικονομικά, μουσική, τέχνες, αθλητισμό θέματα της κοινότητάς μας. Τα προγράμματα παράγονται κυρίως από εθελοντές.

 ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Greek American Educational Public Information System, Inc. (GAEPIS) Εχει σαν αποστολή τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής κληρονομιάς μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων

Το Ελληνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο – COSMOS FM Εχει σαν αποστολή να προωθεί την αποστολή του GAEPIS που είναι η προώθηση της Ελληνικής κληρονομιάς μέσω δίγλωσσων, ποιοτικών ηχητικών προγραμμάτων, που παράγονται κυρίως από εθελοντές και μεταδίδονται μέσω δημόσιου ραδιοφώνου στη Νέα Υόρκη και τεχνολογιών βασισμένες στο διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Δυστυχώς η ανθρώπινη ματαιοδοξία οδηγεί
    τον άνθρωπο σε λάθη που πλήττουν την
    ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
    Αν γενικά οι άνθρωποι είχαν το γνώθι σαυτόν,
    δεν θα έπεφταν σε τέτοια λάθη.
    Οι τιμητικές διακρίσεις έχουν βαρύτητα αν
    δίδονται από φορείς με οντότητα……! , διαφορετικά έχουν αντίθετη ηχώ στα αυτιά
    του κοινού . Κάποτε ένας άλλος σταθμός
    έδινε ένα άλλο βραβείο το Απολλώνιο και
    οι δύο πρώτοι αποδέχτες ήταν από το
    Ελληνικό κοινοβούλιο και είχα γράψει τότε
    Κοιτάχτε όντα που κυβερνούν την Πατρίδα.
    Το κατάλαβε ο οικοδεσπότης και το σταμάτησε
    και αυτό είναι προς τιμή του , διότι όταν
    αναγνωρίζεις το λάθος σου γίνεσαι ανώτερος
    άνθρωπος. Θα πρέπει ν’ακούμε και αυτά που
    λέγονται στο καφενέ που εν πολλοίς αντανακλούν
    την κοινή γνώμη. Το η πενία τέχνας κατεργάζεται
    το αναμασούν σαν χιώτικια μαστίχα.
    Για σκεφθείτε τι θα συνέβαινε αν ο καθένας μας που έχει μια
    ιδιωτική επιχείρηση στο χώρο της ενημέρωσης
    έδιδε τιμητικές διακρίσεις , θα καταντούσαμε
    να τιμήσουμε μια μέρα και την κουτσή Μαρία…..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.