Ιστορική απόφαση: Ομόφωνα εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

0
Ανάγνωση της απόφασης για τη δράση της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη: Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Ανάγνωση της απόφασης για τη δράση της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου… τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Δηλώσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής: Οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους 

Βγαίνοντας από το Εφετείο συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έκαναν δηλώσεις για την δικαίωση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής αλλά και της κοινωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Είναι μια απόφαση η οποία τερματίζει την ατιμωρησία της φασιστικής δράσης στην Ελλάδα και ακυρώνει την προσπάθεια της αναβίωσης της φασιστικής βίας. Στο κρίσιμο ζήτημα εάν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι εγκληματική οργάνωση το Δικαστήριο απαντάει ένα κεφάλαιο “Ναι”. Καταδικάζει εφτά στελέχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όλους του υπόλοιπους βουλευτές και κατηγορούμενους για αδίκημα ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, άρα δηλαδή δεν αθωώνει κανένα από τα στελέχη» υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κατόπιν ο κ. Παπαδάκης ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για το σύνολο των κατηγοριών και των υποθέσεων, τονίζοντας ότι «η υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων αντιμετωπίστηκε από το δικαστήριο, ορθά, ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η εισαγγελέας πρότεινε, και οι δράστες κρίθηκαν ένοχοι και για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση».

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι, το Δικαστήριο συζητά τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ελαφρυντικά, διαδικασία στην οποία οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δεν έχουν δικονομικά λόγο, ούτε για τις ποινές, ούτε για τις αναστολές αλλά, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «θα έχει λόγο ο λαός και είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει κάθε απόπειρα οι δράστες να πέσουν στα μαλακά και ακόμα μια φορά το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». «Η σημερινή απόφαση είναι ένα μήνυμα τιμωρίας και όχι ατιμωρησίας, ένα μήνυμα απαγορευτικό για τις δυνάμεις του φασισμού στα νησιά, στα σύνορα, στα Καμένα Βούρλα, στο Τυμπάκι και όπου αλλού. Η κοινωνία αγωνίζεται επί εφτά χρόνια και πέτυχε μια ιστορική νίκη, μέσα και έξω από τα δικαστήρια» κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Κατόπιν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος πολιτικής αγωγής και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική». Όπως είπε «το Δικαστήριο δίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκρινε το σύνολο του πολιτικού της συμβουλίου ως διευθύνουσα ομάδα εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός του Μιχαλολιάκου δηλαδή καταδικάζει και τον Κασιδιάρη, τον Λαγό, τον Γερμενή, τον Παναγιώταρο, τον Παππά, τον Ματθαιόπουλο. Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας κρίθηκε κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης με την κατηγορία της ένταξης. Αυτό δηλαδή που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες στις προκηρύξεις του, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από το Δικαστήριο. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον αρχηγό. Όλες οι δολοφονίες και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών εκπορεύονταν από τον Μιχαλολιάκο. Αυτή είναι η απόφαση του Δικαστηρίου και ελπίζουμε στη φάση των ποινών να μην επιτρέψει το Δικαστήριο παρερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι μιλάμε σήμερα για μια πρώτη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Σήμερα κέρδισε ο κόσμος της αλληλεγγύης, κέρδισε ο κόσμος της ανθρωπιάς. Κέρδισαν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο. Μπορούμε να πούμε ότι αποδείξαμε ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την κοινωνία οι μέλισσες μπορούν να νικάνε τους λύκους» κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης.

Την ώρα των δηλώσεων κάποιοι αλληλέγγυοι είχαν συγκεντρωθεί και πάλι μπροστά στο Εφετείο όπου φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής.

Χειροκροτήματα έξω από το Εφετείο, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων

Χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούν αυτή την ώρα έξω από το Εφετείο Αθηνών κάθε φορά που ακούγεται από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων. Από τα μεγάφωνα κόσμος ενημερώνει για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.