ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ηλιόλουστο πρωινό της Παρασκευής, 29ης Απριλίου 2022, από μόνο του ήταν αρκετό για να μας προδιαθέσει και μάλιστα να μας προετοιμάσει να υποδεχτούμε τους μαθητές της Πρώτης Τάξης του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ που μαζί με τους δασκάλους και τους γονείς αποφάσισαν να γιορτάσουν στο Σπίτι της Ελλάδας την 201η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.  

Και ενώ όλοι περίμεναν να έρθουν σαράντα περίπου μαθητές με τις δασκάλες τους και με μερικούς συνοδούς, εν τούτοις ήρθαν με τα δικά τους αυτοκίνητα αρκετοί άλλοι και η επίσκεψη αυτή απέκτησε κάτι παραπάνω από ουσιαστικό χαρακτήρα.

Οι μαθητές μόλις αποβιβάστηκαν από το σχολικό λεωφορείο άρχισαν να τραγουδούν το παιδικό τραγούδι «Δεν χορταίνω να βλέπω Ελλάδα». Οι περισσότεροι είχαν φορέσει την εντυπωσιακή στολή του σχολείου, ενώ άλλοι τις στολές του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Κολοκοτρώνη, της Μπουμπουλίνας, του Κανάρη και άλλων ηρώων της Επανάστασης.

Και την ώρα που ο γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας άνοιξε την πόρτα «εισέβαλαν» τραγουδούσαν  «Δεν χορταίνω να βλέπω εσένα / ω πατρίδα, Ελλάδα, Ελλάδα», και το επαναλάμβαναν κάθε φορά ακόμη πιο δυνατά. Και κατευθύνθηκαν προς τον πολυχώρο του Προξενείου όπου φιλοξενείται η έκθεση του ομογενή ζωγράφου Φίλιππου Τσιάρα με τη επωνυμία «Superdot». 

Τα χαμογελαστά λαμπερά προσωπάκια των μαθητών και τα αστραφτερά βλέμματά τους καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλητική την γιορτή.

«Τα παιδιά μας ήθελαν να γιορτάσουν στο Σπίτι της Ελλάδας την γιορτή της 25ης Μαρτίου και πολλοί από τους δασκάλους και τους γονείς νόμισαν ότι ήρθαμε να ανταγωνιστούν με την «Επιτροπή Ελλάδα 1821» και την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. ‘Ηρθαμε εδώ για να συναγωνιστούμε», επεσήμανε με έκδηλη την συγκίνηση η πεφωτισμένη δασκάλα τους, Πέπη Βολίκα.

Παρακολουθώντας όμως το πρόγραμμά τους, την προσφώνηση του Γενικού Προξένου, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, του γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθυμίου Μπακογιάννη και του εκτελεστικού διευθυντή της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, κ. Δημητρίου Ιατρίδη που είχαν μια μοναδική ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το έργο των σχολείων μας, διαπίστωσα ότι όσα ξεστόμισαν ήταν ολίγα μπροστά στο θέαμα. Είχαν δίκιο, διότι τα παιδιά με το σθένος τους, με το πάθος τους και με τα άψογα ελληνικά τους ανταγωνίστηκαν την Επιτροπή και μάλιστα δίδαξαν.

Αν και τα βίντεο που συνοδεύουν το ρεπορτάζ μιλούν από μόνο τους οφείλω να πω πως η «εισβολή» των μαθητών στο Σπίτι της Ελλάδας ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική. ‘Ηταν το κερασάκι της τούρτας για τους γονείς και τους δασκάλους, καθώς επίσης και για τον οικοδεσπότη, ο οποίος μετά από έξι χρόνια δόκιμης υπηρεσίας επιστρέφει στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι το «κερασάκι» που θα πάρει μαζί του ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και το οποίο θα μοιραστεί με το διπλωματικό σώμα και με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γενέτειρας και θα το οποίο αφ ενός μεν θα του υπενθυμίζει την ανυπόκριτη και ανιδιοτελή αγάπη – ακόμη και των αμερικανογεννημένων – για την Ελλάδα, αφ ετέρου δε θα υπενθυμίζει το χρέος της μητέρας Ελλάδας για την αξιοποίηση των αστείρευτων και ανεκμετάλλευτων δυνάμεων των Ελληνοαμερικανών προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και του απανταχού Ελληνισμού.

Μετά το πέρας της γιορτής τα παιδιά φωτογραφήθηκαν στο προαύλιο του Γενικού Προξενείου και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Η γιορτή έληξε με το γεύμα που παρέθεσε στο εστιατόριο “Σταμάτης” ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σταμάτης Μπιλιλής και τα παιδιά τον εξέπληξαν με τους χορούς και τα τραγούδια του.

Στιγμιότυπο από την γιορτή των μαθητών του “Β. Σπυροπούλου” στο Σπίτι της Ελλάδας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

https://www.youtube.com/shorts/d3_y9InU5Ac

Ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αριστερά και ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου ενώ τρατάρουν τους μαθητές. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

https://youtu.be/onzrrCZqEms

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.