ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάτι δεν πήγε καλά, όχι στην διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά στο 24ωρο μιας νεαρής καλεσμένης, που συμμετείχε στην κοινή εκδήλωση αποχαιρετισμού της Ομογένειας για τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα.

Η νεαρή καλεσμένη, φοιτήτρια ηλικίας 20-25 ετών, έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της και καθώς σωριάστηκε στο πάτωμα χτύπησε το μάτι της, σε ένα τραπέζι.

Κάποιοι πιο ψύχραιμοι φώναξαν: «ένα γιατρό, ένα γιατρό» και ευτυχώς εκείνη την στιγμή μέσα στην αίθουσα «Chiotes Hall» του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, όπου έγινε η δεξίωση, υπήρχαν γιατροί πολλών ειδικοτήτων. Από καρδιολόγους μέχρι οφθαλμίατροι.

Άποψη του κοινού στην αίθουσα «Chiotes Hall» του Καθεδρικού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Έτσι κοντά στην κοπέλα, που λιποθύμησε την στιγμή κατά την οποία μόλις είχε αρχίσει η ομιλία του Δρ. Κούτρα, βρέθηκαν από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού, ο Δρ. Σύρος, ο Δρ. Νισύριος, αλλά και η σύζυγος του Δρ. Κούτρα, η Ποπίτα.

Μετά από περίπου δέκα λεπτά κι ενώ η ομιλία που διεκόπη για λίγα μόνο δευτερόλεπτα συνεχιζόταν, ακούστηκαν οι σειρήνες ασθενοφόρου, που κάποιοι στο μεταξύ ειδοποίησαν (χωρίς ίσως να γνωρίζουν ότι τα έξοδα του Ασθενοφόρου βαρύνουν τον παθόντα).

Η κοπέλα διακομίστηκε στο νοσοκομείο για τα δέοντα.

Το ενδιαφέρον ωστόσο του κοινού είχε εξανεμιστεί. Μέχρι ένα σημείο.

Μέχρι την εμφάνιση μιας (σε πρώτο στάδιο) τούρτας με κάλυμμα την ελληνική σημαία. Σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε και δεύτερη τούρτα, με άλλη ελληνική σημαία και ένα καραβάκι.

Δρ. Κ. Κόυτρας και Σολομών Ασερ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στην αρχή, πολλοί αναρωτήθηκαν «κόβονται τούρτες όταν φεύγει ένας διπλωμάτης;».

Η απάντηση στο ερώτημα ήρθε από τη Νάνσυ Παπαϊωάννου, που είχε αναλάβει καθήκοντα οικοδέσποινας και παρουσίαζε τους ομιλητές.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας έχει σύντομα, (25/6) τα γενέθλια του και οι διοργανωτές, αλλά και μια φίλη, η Δρ. Μιράντα Κοφινά, θέλησαν να του κάνουν έκπληξη με τις τούρτες. Τελικά η πρώτη τούρτα κόπηκε και μοιράστηκε στους καλεσμένους.

Βέβαια οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Είχαν προηγηθεί κι άλλες με τους συμμετέχοντες φορείς.

Ο εκπρόσωπος κάθε φορέα έπρεπε να δώσει τον χαιρετισμό του και αν προσθέσουμε το σύνολο των φορέων και πολλαπλασιάσουμε επί δέκα ή έντεκα, τότε πάνω από τριάντα λεπτά δαπανήθηκαν για τους εκπροσώπους και για λόγια αβροφροσύνης προς τον αποχωρούντα Γενικό Πρόξενο.

Η μια από τις δυο τούρτες για τα επικείμενα γενέθλια του Δρ. Κούτρα. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ευτυχώς δεν μίλησαν οι δημοσιογράφοι, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί μιλούν με την πέννα τους, ή με το πληκτρολόγιο ή και από τα μικρόφωνα του στούντιο.

Πάντως οι διοργανωτές δεν είχαν δυστυχώς προβλέψει να συμπεριλάβουν και κάποιον εκπρόσωπο του δημοσιογραφικού κόσμου, στους ομιλητές. Υπήρχαν στην αίθουσα και παλαιότεροι και νεότεροι του χώρου.

Γιατί;

Πολλά ειπώθηκαν τόσο κατά την ομιλία των διπλωματών όπως η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, όσο και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη η κ. Μαρία Θεοφίλη, όσο και κατά την ομιλία της ίδια της οικοδέσποινας της κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου, αλλά και των εκπροσώπων των φορέων.

Άποψη του κοινού στην αίθουσα «Chiotes Hall» του Καθεδρικού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Οι διπλωμάτες γνωρίζουν καλύτερα τον Δρ. Κούτρα και ασφαλώς μίλησαν γνωρίζοντας ότι όλα όσα κατέθεσαν εκφράζουν την πραγματικότητα. Και φυσικά πίσω από τον Γενικό Πρόξενο βρίσκεται και η συζυγός του η Ποπίτα.

Ωστόσο θα σταθούμε με σεβασμό στα λόγια του Δρ. Κούτρα για την κυρία Βούλα, που επί δυο χρόνια, στο διάστημα της Πανδημίας, καθάριζε καθημερινά τους χώρους του Προξενείου με χλωρίνη, ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους οι υπάλληλοι του Προξενείου, απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο του κορωνοϊού.

Αυτά και πολλά όλα επιτεύγματα στην διάρκεια της θητείας του Γενικού Προξένου, ακούστηκαν και χειροκροτήθηκαν στην διάρκεια της δεξίωσης.

Πρόβα μικροφώνων. Από αριστερά η κ. Ρούλα Λαμπράκη – Τρικουνάκη, ο Δρ. Πάνος Μανώλας και η Δρ. Μιράντα Κοφινά. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Δρ. Κούτρας παρουσίασε και τα σχετικά νούμερα που αποδεικνύουν όλα όσα παρουσίασε. Όπως τον αριθμό των διαβατηρίων που εκδόθηκαν αλλά και τον αριθμό των αιτήσεων για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και όλα τα σχετικά με το πέρασμα στην εποχή της ηλεκτρονικής συναλλαγής, των πληρωμών με πιστωτική κάρτα και την δημιουργία και εφαρμογή  ειδικού εικονικού βοηθού, (virtual assistant) για την χαρτογράφηση των υπηρεσιών του Προξενείου μέσω του Διαδικτύου. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πρώτα στη Νέα Υόρκη και σήμερα χρησιμοποιείται σε 98 υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ασφαλώς όλα αυτά καταγράφονται ως θετικά και πρέπει να ειπωθούν. Όμως θεωρούμε άξια λόγου και ως απαραίτητα να καταγράφουν, τα όσα οι ομογενείς ομιλητές κατέγραψαν ως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Δρ. Κούτρα και της επαφής του με όλους τους φορείς αλλά και τους εκπροσώπους καθώς και με τους ιδιώτες που είχαν συναλλαγές με το Γενικό Προξενείο.

Ήταν η πλευρά που τόσο εμείς όσο και οι στενοί φίλοι της Οικογένειας του γνώρισαν και εκτίμησαν ιδιαίτερα.

Ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντόνος Κούτρας με την οικοδέσποινα κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ας σημειωθεί ότι στην διάρκεια της θητείας του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα και ασφαλώς αυτό το κομμάτι δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Η βραδιά συμπληρώθηκε με δυο λόγια του μοναχογιού του Γενικού Προξένου, του Διονύση που φυσικά και έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης με δυο απλές κουβέντες. «Δεν περίμενα», είπε, «να ακούσω τόσα πολλά και καλά λόγια για τον Πατέρα μου».

Απαντώντας σε όλους όσους τον προσφώνησαν ο Δρ. Κούτρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τιμή την εκδήλωση αποχαιρετισμού και τόνισε ότι ευελπιστεί ότι  είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή εκδήλωση αποχαιρετισμού.

Ο Γενικός Πρόξενος με τον κ. Σάββα Κωνσταντινίδη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Είναι γνωστό ότι ακόμα και τώρα, στο τέλος της θητείας του ο Δρ. Κούτρας προσπάθησε να ενώσει τους επαγγελματικούς φορείς της Ομογένειας και να δημιουργηθεί ένας πυρήνας που θα συντελούσε σε κάτι σαν μια συνομοσπονδία επαγγελματικών φορέων.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, ωστόσο όπως επεσήμανε η παρέλαση είχε επιτυχία.

Να σημειώσουμε ότι ο Δρ. Κούτρας έφτασε στη Νέα Υόρκη στις 3 Μαίου του 2016. Τότε, όπως είπε άνοιξε ένας κύκλος για τον ίδιο και την οικογένεια του, που θα συμπληρωθεί στις 20 Αυγούστου του 2022.

Ο Δρ. Κούτρας εξέφρασε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του ένα «μεγάλο ευχαριστώ» σε όλους και τόνισε ότι πρωταρχικό του σκοπός στις σχέσεις του ήταν πάντοτε η ειλικρίνεια και η αγάπη που συνάντησαν είναι αμοιβαία.

Από αριστερά: Ευτυχία Πάιπερ, Τζον Κατσιματίδης, Στιβ Τσερπέλης, Λου Κάτσος, Λεωνίδας Ραπτάκης και Πωλέτ Πούλος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ο Δρ. Κούτρας ζήτησε να δείξει η Ομογένεια την ίδια αγάπη και το ίδιο ενδιαφέρον και στον διάδοχο του.

«Να τον αγκαλιάσετε, να τον αγαπήσετε και να τον βοηθήσετε και να τον στηρίξετε όπως κάνατε για μένα» επεσήμανε.

Στα επιτεύγματα πάντως της βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει το Προξενείο σημαντικό ρόλο είχαν και οι δωρεές τόσο του Ανδρέα Δρακόπουλου μέσω του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» όσο και της οικογένειας του αείμνηστου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Δημήτρη Καλοειδή και της συζύγου του Γεωργίας.

Χάρη σε αυτές τις δωρεές έγινε δυνατή και η εγκατάσταση των νέων ανελκυστήρων στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του Προξενείου.

Τους εθνικούς ύμνους απέδωσε ο διευθυντής της Χορωδίας του Καθεδρικού, ο μαέστρος και βαρύτονος Κωνσταντίνος Τσουράκης.

Την προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Δρ. Κ. Κούτρας υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Μεταξύ άλλων είδαμε

Είδαμε και ακούσαμε την πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβη Μαρία Θεοφίλη, την κ. Μαρία Θεοδωρίδη από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία, τον κ. Νίκο Θωμόπουλο, από το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων, την κ. Μαρία Βαξεβανίδου, από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας και τον κ. Σάκη Φλώρο, την κ. Έβελυν Κανελέα,

Στην δεξίωση έδωσαν το παρών του δεκάδες ομογενείς από κάθε κλάδο και κάθε περιοχή.

Ήταν εκεί ο κ. Τζον Κατσιματίδης, ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της τράπεζας «Alma Bank», κ. Στάθης Βαλιώτης με την σύζυγό του Ματίνα, ο Άρχοντας Στέφανος Τσερπέλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ΝΥ με την σύζυγό του, η ιατρός κ. Μιράντα Κοφινά, η πρόεδρος του Συμβουλίου του Καθεδρικού κ. Στέλλα Παντελίδη, η διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού κ. Ρούλα Λαμπράκη – Τρικουνάκη, ο κ. Σάββας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της HABA κ. Σάβατζ, η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού «Leadership 100» Πωλέτ Πούλος, ο Νίκος Μπάρδης, ο προέδρος της οργάνωσης AHEPA κ. Δημήτριος Κόκοτας, ο τσέρμαν  της AHEPA κ. Νίκος Καρακώστας, ο κ. Λου Κάτσος, ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο Άγγελος Κατοπόδης, από το Pi Bakerie, ο κ. Μάρκος Μαρινάκης, ο Τζορτζ Βενιζέλος, η Δικαστής Μαγδαληνής Σίνγκας, η Τόνυ Μπλετσάκη, ο Νίκος Καραβάνος, ο Σολωμών Ασερ,ο κ. Γιώργος Ζαπάντης, ο γλύπτης Γιώργος Πετρίδης, η διευθύντρια του περιοδικού Diplomatic Review Γκλόρια Σταρ-Κινς και πάρα πολλοί ομογενείς.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Χαιρομαι που τοσοι επιφανεις Ομογενεις βρεθηκαν στην αποχαιρετιστηριο εκδηλωση του Γενικου Προξενου της Ελλαδας στην Ν Υορκη.
    Εσταλη προσκληση στην Κα Χριστινα Τεττονη να παρευρεθει;
    Ειναι η Διευθυντρια του Brooklyn και Staten Island Greek Classical Charter Schools με πανω απο 1000 μαθητες οι οποιοι φοιτουν δωρεαν και εχουν ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ καθε ημερα διδασκαλια στα ελληνικα ,οποτε οι μαθητες μαθαινουν να μιλουν, να γραφουν, να διαβαζουν να τραγουδουν σνετα στα ελληνικα και η συνομιλια μαζι της θα συνετεινε να ανοιξουν και αλλα τετοια Greek charter Schools, ωστε να βελτιωθει η Παιδεια στις ΗΠΑ ,που εχει διαστρεβλωθει απο την woke και Crirtical Race Theory
    Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ και αξιζει να τον μελετουμε και να τον διαδιδουμε!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.