ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπό την σκιά της Αγίας Σοφίας και του Παρθενώνα – των δύο τοιχογραφιών που κοσμούν το πολιτιστικό κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 11 Ιουλίου 2020, η τελετή αποφοίτησης της «Τάξης του 2020» του ομώνυμου Λυκείου της Αστόριας.

Πρόκειται για μια ιστορική με όλη τη σημασία της λέξεως τελετή αφ ενός μεν διότι συμπίπτει με την 40ή επέτειο της ιδρύσεως του μοναδικού Λυκείου και συνάμα του μεγαλύτερου και πιο προηγμένου Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Ήταν ιστορική, διότι έλαβε χώρα υπό δρακόντεια μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊο, τα οποία ξεκινούσαν από την θερμομέτρηση των αποφοίτων, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των προσκεκλημένων, αφ ετέρου δε, διότι έλαβε χώρα ένα περίπου 24ωρο μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η τοιχογραφία της Αγίας Σοφίας σε συνδυασμό με τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου και του γενικού Προξένου στο γεγονός προκάλεσαν θλίψη και συγκίνηση στους αποφοίτους και στο ακροατήριο.

Η τελετή αυτή ήταν ιστορική, διότι ήρθε να αποδείξει ότι η παράδοση της σκυτάλης της διεύθυνσης από τον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη στην Ελένη Καραγιώργου και της Σχολικής Επιτροπής από τον Νίκο Ανδριώτη στον Φώτιο Παπαμιχαήλ , αντίστοιχα, στέφθηκε με επιτυχία και το Λύκειο εισέρχεται στην 5η δεκαετία με τους καλύτερους οιωνούς και με αυτοπεποίθηση.

Ο Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος είχε ανακηρυχτεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής επίτιμος πρόεδρος της κοινότητας και συνάμα της Σχολικής Επιτροπής ήταν παρών και απολάμβανε κάθε στιγμή.

Αν και ήταν η μοναδική τελετή αποφοίτησης των δύο τουλάχιστον τελευταίων που δεν μίλησε, εν τούτοις, μίλησαν όλοι οι άλλοι με τον σεβασμό και την αγάπη με την οποία περιέβαλλαν τον ευεργέτη του σχολείου και της κοινότητας που, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, προ τριών περίπου ετών δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια τα οποία διατέθηκαν για την ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου στην Αγία Αικατερίνη στο Ντίτμαρς.

Γενική άποψη από την τελετή αποφοίτησης της Τάξης του 2020 του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η τελετή αυτή ήταν η πρώτη για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, καθώς επίσης και για την πρόεδρο του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, Αθηνά Κρομμύδα με τη νέα της ιδιότητα.

Η κ. Κρομμύδα, όπως ανέφερε και η προσωρινή διευθύντρια Ελένη Καραγιώργου, προ έξι ετών ήταν κεντρική ομιλήτρια στην τελετή αποφοίτησης του εν λόγω λυκείου και παραμένει μέντοράς της.  

Η τελετή

Η τελετή ήταν λιτή, ενώ η αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου προστασίας από τον κορωνοϊό, προσέθετε νέες αξίες στην αποφοίτηση και παρείχε την δυνατότητα στους αποφοίτους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη για τους γονείς, για τους δασκάλους και τους ιθύνοντες της κοινότητας για τις άοκνες προσπάθειες και για τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν στα εννέα και δέκα χρόνια που φοίτησαν και τους παρείχαν το προνόμιο να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας και να γαλουχηθούν με τις αξίες και τις αρετές της φυλής μας.

Σε πρώτο πλάνο η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα η οποία ανακήρυξε την αποφοίτηση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Τάξη του 2020 απαρτίζονταν από 31 μαθητές οι οποίοι έγιναν δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και των ΗΠΑ τα οποία προσφέρουν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε υποτροφίες. Μερικοί εξ αυτών έγιναν δεκτοί σε περισσότερα από ένα πανεπιστήμια και αρκετοί άλλοι λόγω των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων θα σπουδάσουν δωρεάν.    

Τον συντονισμό της τελετής ανέλαβε η προσωρινή διευθύντρια του Λυκείου, Ελένη Καραγιώργου, η οποία καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τους προσκεκλημένους και συνεχάρη τους αποφοίτους.

Ο πρώτος αριστεύσαντας (valedictorian) Αθανάσιος Καραγιώργος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στα επιτεύγματα των αποφοίτων και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «κουβαλάμε την ελληνική κληρονομιά μέσα μας και πάντα θα αγαπάμε την μητέρα πατρίδα. Σεβόμαστε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία που στηρίζει την Παιδεία εδώ στην Αμερική».

Ο Γιώργος Τσίρος με τον παππού του, τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο, τον π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο και ον Γκάρυ Σιδερή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο δεύτερος αριστεύσαντας (Salutatorian) Γιώργος Τσίρος ευχαρίστησε τους γονείς του και ιδιαίτερα τον παππού του για τις θυσίες τους ώστε να φοιτήσει στον Άγιο Δημήτριο, το σχολείο που άνοιξε την πόρτα στον ίδιο και τους συμμαθητές του για να επιδιώξουν την αριστεία.

Η Θεοδώρα Μητσάκη, η οποία ήταν επίσης δεύτερη αριστεύσα (Salutatorian), απουσίαζε και την προσφώνησή της την ανέγνωσε η κ. Καραγιώργου, υπενθυμίζοντας ότι η Θεοδώρα ανέγνωσε η ίδια την ομιλία στην εικονική τελετή αποφοίτησης που διοργάνωσε το Τμήμα Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Γκάρυ Σιδερής και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φώτιος Παπαμιχαήλ, οι οποίοι συγχάρηκαν τους αποφοίτους και τους προέτρεψαν να διατηρήσουν τους δεσμούς με την κοινότητα να όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να επιστρέψουν για να την υπηρετήσουν και να προετοιμαστούν να αναλάβουν τα ηνία της.  

Στο βήμα ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Γκάρυ Σιδερής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος Σεβασμιώτατος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι μαζί σας διότι κλείνει μια σελίδα στη ζωή αυτών των παιδιών και ανοίγει μια μεγάλη πύλη για το μέλλον» και τους υπενθύμισε ότι είναι προικισμένοι με όλα τα εφόδια τα οποία συμβάλουν στην επιτυχία.

«Τα έχετε όλα. Έχετε τη γνώση που σας δίδαξαν με τόση υπομονή και αγάπη οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σας. Έχετε το ήθος, το παράδειγμα το καλό, το οποίο δεν μπορείτε να το μάθετε μέσα από τα βιβλία. Έχετε την Ορθόδοξη πίστη σας. Έχετε τον Ελληνικό θησαυρό, έναν θησαυρό που δεν τελειώνει ποτέ…. Πάρτε τα όλα αυτά τα εφόδια μαζί και θα δείτε ότι αυτά που έχετε πάρει από αυτό το σχολείο, δε θα είναι βάρος στη ζωή σας. Το αντίθετο, θα είναι το φως που θα φωτίζει το δρόμο σας. Θα είναι ο ήλιος που θα ζεσταίνει την ψυχή σας. Και θα είναι ο οδηγός σας στα δύσκολα μονοπάτια, όταν θα βρίσκετε δυσκολίες, αυτά που έχετε πάρει από εδώ, αυτά θα σας βοηθήσουν να βγείτε στον ίσιο το δρόμο και να νικήσετε όλες τις δυσκολίες», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς λόγω του κορωνοϊού επεσήμανε: «Δε νομίζω ότι κανείς μπορούσε να φανταστεί χειρότερα πράγματα» τόνισε, λέγοντας στα παιδιά ότι θα βλέπουν τις φωτογραφίες τους με τις μάσκες και θα λένε αύριο στα δικά τους παιδιά ότι “εμείς ξεκινήσαμε με τα πιο μεγάλα προβλήματα στη ζωή αλλά τα καταφέραμε».

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Φώτιος Παπαμιχαήλ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα όμως βλέποντας την Αγία Σοφία δεν μπορούμε παρά η καρδιά μας να σκοτεινιάζει και να πονάει γιατί χθες η τουρκική κυβέρνηση δυστυχώς, δυστυχέστατα, αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία μας Σοφία σε τζαμί. Είναι ένα πισωγύρισμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα πισωγύρισμα σε χρόνια σκοτεινά, σε χρόνια μαύρα, σε χρόνια μεσαιωνικά, τα οποία πιστεύαμε ότι έχει ξεπεράσει πια η ανθρωπότητα. Όχι μόνο η ανθρωπότητα, αλλά πιστεύαμε ότι έχει ξεπεράσει και η Τουρκία, και το τουρκικό Έθνος, ότι δεν αισθάνεται ακόμα ως αιμοδιψής κατακτητής με το σπαθί στο χέρι και θέλει να επιβεβαιώσει ότι η Αγία Σοφία είναι δική του, κάνοντάς την τζαμί».

«Πιστεύαμε όλοι στα εκατό περίπου χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι είχε γυρίσει η σελίδα, ότι δεν αισθάνονταν πλέον ως κατακτητές της χώρας τους, αλλά ως πολίτες μιας σύγχρονης, κοσμικής και δημοκρατικής χώρας. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Τουρκία και αυτό είναι που μας ανησυχεί πάρα πολύ. Και μας ανησυχεί διότι εκεί είναι η μητέρα μας, η Μητέρα  Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Εκεί, είναι ο πατέρας μας, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Εκεί είναι όλα τα ιερά και τα όσια του έθνους μας και του Γένους μας. Είναι οι τάφοι των πατέρων μας. Είναι οι εκκλησίες μας. Είναι όλα εκείνα τα ιερά προσκυνήματα του Γένους μας. Γι’ αυτό μας πονά. Είναι η καρδιά μας στην Κωνσταντινούπολη. Όχι μόνο επειδή είμαστε Έλληνες, όχι μόνο επειδή είμαστε Ορθόδοξοι, αλλά και ως απλοί μας Χριστιανοί».

«Η καρδιά ενός Χριστιανού είναι στην Κωνσταντινούπολη γιατί η Κωνσταντινούπολη εκχριστιάνισε τον σύγχρονο και πολιτισμένο κόσμο και χάρισε στον παγκόσμιο πολιτισμό πράγματα τα οποία δεν μπορούν ούτε να ξεχαστούν ούτε να αγνοηθούν», κατέληξε ο κ Ελπιδοφόρος.  

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και στον κορωνοϊό, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα στον τομέα εργασίας και τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να εργαστεί από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

«Οι αυριανές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από σπουδαγμένους, έχουν ανάγκη από καλλιεργημένους», επεσήμανε και υπενθύμισε στους αποφοίτους να εξετάσουν και τη σχέση τους με την Ελλάδα, διατυπώνοντας ακόμη και τις προτάσεις τους στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 για το πώς ονειρεύονται την Ελλάδα του μέλλοντος.  

«Το τι σημαίνει Ελλάδα είναι πλέον μια νέα εμπειρία για εσάς τους νέους. Δεν υπάρχει απόσταση, ούτε γεωγραφική, ούτε συναισθηματική. Στο μέλλον, μπορεί και να δουλεύετε για κάποια αμερικανική εταιρεία από ένα ελληνικό νησί. Μπορείτε να γίνετε οι αυριανοί σύμβουλοι κυβερνήσεων. Η πρόκληση για τη γενιά σας δεν είναι εάν θα μπορέσετε να έρθετε πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά το αν θα θελήσετε», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

Στο βήμα η διευθύντρια Ελε΄νη Καραγιώργου, ενώ βραβεύσει την Κατερίνα Τσαμπά που αποφοίτησε το 2018. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και τόνισε: «Συνέβη κάτι τρομερό χθες. Μιλάμε για μία βεβήλωση, μιλάμε για μία ιεροσυλία του παγκοσμίου συμβόλου της Ορθοδοξίας. Μιλάμε για προσβολή στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Μιλάμε για προσβολή στον Οικουμενικό πολιτισμό, στον πολιτισμένο κόσμο. Μιλάμε για προσβολή στη Δύση, στην Ευρώπη, στη Χριστιανοσύνη, στις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται ο πολιτισμός μας. Φοβάμαι ότι ήταν στρατηγική επιλογή του Ερντογάν να θέσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης, εκτός των ορίων του πολιτισμένου κόσμου».

«Και νομίζω ότι αυτή η απόφαση είναι και άδικη για τον τουρκικό λαό γιατί είμαι βέβαιος ότι ό,τι έχουν κάνει θα το πληρώσουν ακριβά», κατέληξε.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γιώργου Τσίρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρώτος αριστεύσασας Αθανάσιος Καραγιώργος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το ακροατήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα η διευθύντρια Ελένη Καραγιώργου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Χάρης Κάλας, Βαν Χριστάκος, Φώτιος Παπαμιχαήλ, Γκάρυ Σιδερής, Νίκος Ανδριώτης και Αθηνά Κρομμύδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Βαν Χριστάκος, Φωτιος Παπαμιχαήλ, Νίκος Ανδριώτης, Αθηνώ Κρομμύδα, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά ο γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


3 COMMENTS

  1. Κύριε Τσάκα,
    Ο διευθυντής της Αρχιεπισκοπής για την Ελληνική εκπαίδευση, δεν μίλησε;

    Έχω απορία

  2. Εκτός από τις σκιές της Αγιάς Σοφιάς και
    του Παρθενώνα που ήταν ευχάριστες σκιές,
    υπήρχε και μια αόρατη και δυσάρεστη σκιά,
    που τριγύριζε στις σκέψεις όλων παρόντων
    και απόντων. Ήταν η σκιά των μηνύσεων
    του διευθυντή εκπαίδευσης δια των οποίων
    επιδιώκει να ικανοποιήσει τα οικονομικά του,
    ίσως αυτή η σκιά να τον εμπόδισε να πεί έστω και δυο λόγια, απατώντας και στο ερώτημα, του προηγούμενου σχολιαστή. Έτσι και ο Σεβασμιώτατος για μια ακόμη φορά αναγκάστηκε
    να βρεθεί μεταξύ δύο για εκείνον δυσάρεστων
    σκιών της Αγίας Σοφίας και των μυνήσεων του
    διευθυντή παιδείας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.