ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ειλικρινής και ουσιαστικός ήταν ο διαδικτυακός διάλογος των προέδρων όλων των δευτεροβάθμιων οργανισμών των ΗΠΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Οικονόμου, οποίος έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου 2022 μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Ήταν ειλικρινής και ουσιαστικός διότι οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι της ομογένειας εξέφρασαν με παρρησία τις απόψεις τους για το νόμο για την ψήφο αποδήμων, για το μειωμένο ενδιαφέρον εγγραφής των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, για την επιλογή των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων, για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, για την διαφημιστική καμπάνια, καθώς επίσης και για το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών ομογενών στην γενέτειρα στα πρότυπα του «birthrights» που εφαρμόζει το Ισραήλ.
Φόρουμ προέδρων
Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία μερίδας προέδρων των ομοσπονδιών και πήρε μορφή χιονοστιβάδας για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με την μετριοφροσύνη των πρωτεργατών και με την απόφασή τους να ανήκουν στο «Εμείς» που έλεγε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης.
Ο δεύτερος σχετίζονταν με την δίψα των προέδρων των Ομοσπονδιών και των Ενώσεων να βρεθούν και πάλι μαζί στο ίδιο μετερίζι και να καλύψουν το κοινό μετά την διάλυση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αμερικής και την απραγία και ανικανότητα του Εθνικού Συμβουλίου να διεξάγει εκλογές, όπως ορίζει το Καταστατικό.
Η τηλεδιάσκεψη – κατά κοινή ομολογία – ήταν επιτυχημένη, εξέπληξε τους εξ Ελλάδος συνομιλητές και ήρθε να υπενθυμίσει σε όλους ότι η οργανωμένη ομογένεια έχει άξιους εκπροσώπους, οι οποίοι μπορούν με παρρησία και τόλμη να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της ομογένειας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του απανταχού ελληνισμού.
Η τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφεραν οι πρόεδροι στο «Chat room» της πλατφόρμας, καθώς επίσης και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» αποτελεί το πρόπλασμα για την δημιουργία ενός φόρουμ προέδρων, ικανού να συντονίσει τις προσπάθειες σε παναμερικανικό επίπεδο.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε την απόφασή τους να επιδιώξουν παρόμοιες τηλεδιασκέψεις με τον Διευθυντή του κ. Βορίδη, Θεοδόση Αθανασά και τους αρμόδιους για θέματα ιθαγένειας, καθώς επίσης και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της ψήφου των ομογενών.
Συμμετοχή – συντονιστές
Τον συντονισμό της τηλεδιάσκεψης ανέλαβαν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Κατσίμπαρης, ο οποίος συντόνισε το εισηγητικό μέρος και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής – δημοσιογράφος Δημήτρης Φιλιππίδης, ο οποίος συντόνισε το δεύτερο μέρος. Οι συντονιστές κατάφεραν να διατηρήσουν τον ρυθμό και να δώσουν την δυνατότητα σε όλους τους προέδρους να τοποθετηθούν.
Η απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να εφαρμόσουν την αλφαβητική σειρά στις προσφωνήσεις και να εστιαστούν μόνο σε ερωτήσεις ή παρεμβάσεις ουσίας έπαιξε καταλυτικό ρόλο και έκανε την διαφορά.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, ο πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης (National Hellenic Students Associations) Κώστας Ουρανίτσας, ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Ανδρέας Παπαντωνίου, ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Ιωάννης Κοντολιός, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Ιάκωβος Μπουτζούκας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Γιάννης Κατσίμπαρης, η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Γιώτα Αργυροπούλου- Φραγκέδη, ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Νοτιοδυτικών Πολιτειών, Ιωάννης Ρεμεδιάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Ιλλινόις «Ένωσις», Κώστας Χανιωτάκης, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων Τιμολέων Κακούρος, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου του Μίσιγκαν Δημήτρης Ματσαμάκης, ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, Γιώργος Βλαχάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, Δρ. Ηλίας Ηλιάδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Γιώργος Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλειος Καυκάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας ΗΠΑ και Καναδά, Τζον Τσίγκας, ο πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης «Ορφέας», Θεόδωρος Αστρινίδης, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Ευστάθιος Καραντώνης και ο πρόεδρος των Ενωμένων Ελληνοαμερικανικών Σωματείων της Καλιφόρνιας, κ. Τάσος Ζωγράφος.
Αν και οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εξέχουσα την διαπίστωση ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων δεν εκφράζει και έχει προκαλέσει απογοήτευση στους ομογενείς και αυτό μεταφράζεται και στα χαμηλά ποσοστά των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Περιττό να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 4.500 απόδημοι σε παγκόσμια κλίμακα.
Εισήγηση Μάκη Βορίδη
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αφού επισήμανε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο για όλους τους Έλληνες ανά τον κόσμο που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας, τόνισε ότι ο υφιστάμενος νόμος, με τις προϋποθέσεις που αυτός περιλαμβάνει, αποτελεί προϊόν συμβιβασμού με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία επέβαλαν περιορισμούς.
Υπενθύμισε δε, ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε να άρει κάθε περιορισμό στη διαδικασία με τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατέθεσε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2021, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό, καθώς δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνταν.
Επιπροσθέτως, ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενημερωτική εκστρατεία που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πληροφόρηση των Ελλήνων του εξωτερικού σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, η οποία, όπως είπε, ειδικά στο ψηφιακό της κομμάτι είχε 1.031.950 «χτυπήματα».
Παράλληλα, προέτρεψε τους εκπροσώπους της Ομογένειας να συνδράμουν στην εγγραφή των απόδημων Ελλήνων – που πληρούν τις προϋποθέσεις του υφιστάμενου νόμου – στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://apodimoi.gov.gr/) και τους ευχαρίστησε για τη σημαντική τους συνδρομή στην αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση να διευκολύνει την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων ανά τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.
Τέλος, διαβεβαίωσε τους Ομογενείς ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα, στην επόμενη Βουλή, να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η άρση κάθε περιορισμού στην εκλογική διαδικασία.
Ο κ. Θανάσης Οικονόμου διευκρίνισε ότι η εγγραφή στους καταλόγους Εξωτερικού έχει ισχύ για οκτώ χρόνια και ότι η τελευταία ημερομηνία εγγραφής είναι ένας μήνας πριν την προκήρυξη των εκλογών και υπ΄ αυτή τη λογική απομένουν από τρεις έως και πέντε μήνες για να μπορεί κάποιος να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα από τον τόπο διαμονής του.
Παρεμβάσεις ομογενών
Ο Δημήτρης Φιλιππίδης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του καθώς για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών απαιτούνται 151 ψήφων, ενώ για την ψήφο των Αποδήμων απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής.
Ο Ανδρέας Παπαντωνίου επεσήμανε ότι «ο εκλογικός νόμος δεν καλύπτει τους ομογενείς».
Ο Γιάννης Κοντολιός επεσήμανε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο νόμος ούτως ώστε να μπορούν όλοι οι Απόδημοι που φορολογούνται στην γενέτειρα να ψηφίζουν και ότι διεμήνυσε ότι η Χίος και τα άλλα ακριτικά νησιά αντιμετωπίζουν επιπρόσθετους κινδύνους λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Ιάκωβος Μπουτζούκας αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι των 210 Κρητών μεταξύ των και 80 παιδιών και τόνισε ότι από την έρευνα που έκαναν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα ριζώθηκε στις καρδιές και στις ψυχές των παιδιών.
Ο Γιάννης Κατσίμπαρης έθεσε επί τάπητος το θέμα της επιλογής των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων και τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν.
Η Γιώτα Αργυροπούλου – Φραγκέδη επεσήμανε ότι η πλατφόρμα εγγραφής στους καταλόγους είναι δύσχρηστη και τόνισε την αναγκαιότητα διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Εκτενή αναφορά έκανε και στο θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής παιδείας και στην δημιουργία νέων και στήριξη των υπαρχουσών εδρών ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Ο Βασίλειος Καυκάς αναφέρθηκε στον νόμο και τόνισε ότι εάν θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες θα εγγραφούν περισσότεροι στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκης αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που κατέθεσαν και τόνισε ότι ακόμη και κατά την ψήφιση του πρώτου κατάφεραν να αυξήσουν από τα 20 στα 30 τα χρόνια που απαιτούνται για να αποδείξεις τα δύο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Ρεμεδιάκης επεσήμανε ότι η εγγραφή πρέπει να γίνεται μέσα από την λίστα των φορολογουμένων μονίμων κατοίκων Εξωτερικού και έθεσε ευθέως το ερώτημα της διαχείρισης της διαφημιστικής καμπάνιας για την ψήφο των αποδήμων.
Ο Νίκος Μπάρδης επεσήμανε ότι η ψήφος είναι ιερή και ότι η επιστολική ψήφος θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Ο κ. Κώστας Χανιωτάκης χαρακτήρισε ιστορική την εν λόγω τηλεδιάσκεψη και προέτρεψε τους εκπροσώπους του Υπουργείου να στείλουν διαφημιστικό υλικό το οποίο θα αναλάβουν οι ίδιοι να αποστείλουν στους Συλλόγους και στα μέλη.
Ο κ. Τιμολέων Κακούρος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο πίκρανε αρκετές χιλιάδες Λακώνων, διότι οι διατάξεις τους είναι απαγορευτικές. Τόνισε την αναγκαιότητα απλούστευσης των διαδικασιών πολιτογράφησης και διεμήνυσε ότι η μειωμένη ανταπόκριση στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν μπορεί να μεταφραστεί ως μειωμένο ενδιαφέρον.
Ο Δημήτρης Ματσαμάκης επεσήμανε ότι οι ρήτρες του νόμου είναι απαγορευτικές και ότι έχουν προκαλέσει οργή σε όσους δεν μπορεί να αποδείξουν τα δύο έτη διαμονής στην Ελλάδα.
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης αναφέρθηκε στα ιατρικά συνέδρια που διοργανώνουν στην Ελλάδα οι εξ Αμερικής και Καναδά ιατροί και βιοεπιστήμονες και στην ετοιμότητά τους να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
Εκτενή αναφορά έκανε και στην Πρωτοβουλία των Ιατρικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων για την θέσπιση προγραμμάτων στα πρότυπα του προγράμματος «Birthrights» που έχει θεσπίσει και εφαρμόζει με συνέπεια το Ισραήλ.
Ο Γιώργος Βλαχάκης αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα μεταξύ των Μεσσηνίων σχετικά με τις επενδύσεις και τις εκλογές και τόνισε ότι το 77% των ερωτηθέντων είπε ναι στην συμμετοχή στις εκλογές και ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις της ομογένειας με την γενέτειρα είναι η γραφειοκρατία.
Τόσο ο κ. Σταυριανουδάκης όσο και ο κ. Οικονόμου τόνισαν την αναγκαιότητα δήλωσης στο Προξενείο των γεννήσεων, των γάμων και των θανάτων και υπενθύμισαν ότι οι αντίστοιχες ληξιαρχικές πράξεις καταχωρούνται στα κατά τόπους δημοτολόγια και μετά από δύο μήνες καταχωρούνται και στους εκλογικούς καταλόγους.
Ο Γιώργος Γεωργόπουλος έθεσε το θέμα των κριτηρίων επιλογής των ομογενών υποψηφίων για τις λίστες επικρατείας των κομμάτων, καθώς επίσης και το θέμα της εγγραφής στις οικογενειακές ημερίδες των υιοθετημένων παιδιών, είτε και των παιδιών που προέρχονται από μικτό γάμο.
Τέλος οι κ.κ. Κώστας Χανιωτάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης και Δρ. Σπύρος Μεζίτης επεσήμαναν την αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου στο πλαίσιο του φόρουμ των προέδρων των δευτεροβάθμιων οργανισμών τόσο μέσω τηλεδιασκέψεων και μελλοντικά δια ζώσης.