ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ηχηρή με όλη την σημασία της λέξεως η παρέμβαση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά και μέλους της Παγκόσμιας Ελληνικής Επιτροπής Γιατρών, Δρ. Σπύρου Μεζίτη στην ακρόαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής για το νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης επέμεινε στην θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στα πρότυπα των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην άρση όλων των περιορισμών, στον τρόπο εκλογής των βουλευτών επικρατείας και στις σχέσεις τους με τα κόμματα και με τον Απόδημο Ελληνισμό, στην δημιουργία μόνιμων διαύλων επικοινωνίας των επιτροπών της ομογένειας με τα αρμόδια υπουργεία, στην ανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και την χρηματοδότησή του από την ομογένεια καθώς επίσης και στο πάγιο αίτημα για την σύσταση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού.
Οι θέσεις και οι απόψεις του Δρα Σπύρου Μεζίτη κέντρισαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των αποδήμων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας και άλλων χωρών κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα περίγραμμα θεμάτων που μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν μια πλατφόρμα διαλόγου με την Διακομματική Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό, με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Γιώργο Κώτσηρα και την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη.
Οι προτάσεις του Δρ. Σπύρου Μεζίτη για τη επιστολική ψήφο δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη για να τοποθετηθούν την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και μετά από δύο συνεδριάσεις αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.
Παρέμβαση Δρ. Σπύρου Μεζίτη
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Δρ. Σπύρου Μεζίτη:
Χαίρεται Έλληνες και Ελληνίδες του Εθνικού Κοινοβουλίου και του Απανταχού Ελληνισμού,
Λέγομαι Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Είμαι Καθηγητης Ιατρικής / Ενδοκρινολογιας στην Ιατρική Σχολή Κορνέλ της Νέας Υόρκης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Ηνωμενων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά
Είμαι μέλος της Παγκόσμιας Ελληνικής Επιτροπής Γιατρών και για πολλά χρόνια συνδιοργανώνω επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλαδα.
Συγχαρητήρια στο Νέο Εθνικό Κοινοβούλιο, στη Νέα Ελληνική Κυβέρνηση, στο καθηγητή κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, επανεκλεγέντα Γενικό Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Γιατί είμαστε όλοι σήμερα μαζί εδώ;
Για να δυναμώσει η Ελλάδα και ο Ελληνισμός παγκόσμια!
Το Ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει τη Ψήφο Αποδήμων και οι Έλληνες βουλευτές όλων των κομμάτων καλούνται από τη νέα κυβέρνηση να ψηφίσουν ένα νέο εκλογικό νόμο Ψήφου Αποδήμων.
Και τι θα αλλάξει;
Θα αρθούν οι αντισυνταγματικοί περιορισμοί και θα επιτρέπεται σε όλους τους ενήλικες που έχουν Ελληνικό διαβατήριο να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.
Και τι κερδίζουμε με αυτό;
Αντί τους τριάντα χιλιάδες Ομογενείς που ψήφισαν φέτος θα μπορούν να ψηφίσουν πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες.
Πως να γίνει αυτό;
Όχι μόνο στα προξενεία. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε οι ψηφοφόροι της Νότιας Αμερικής να ψηφίσουν στο Χιουστον, Τέξας.
Να υιοθετηθεί και κατοχυρωθεί η επιστολική ψήφος όπως εφαρμόζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές χώρες της Ευρωπης.
Κυρίες και Κύριοι, μόλις άνοιξε η διαδικτυακή πύλη για δημόσια διαβούλευση του Νομοσχεδίου τη προηγούμενη βδομάδα και εντός λίγων ημερών με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κινητοποιήθηκαν πάνω από 600 χιλιάδες ομογενείς μέσω φορέων και ιδιωτικά που ζητούν το συνταγματικό τους δικαίωμα, την επιστολική ψήφο!
Μα και τι ψηφίζει ο Απόδημος Ελληνισμός από τη χώρα διαμονής;
Βουλευτές Επικράτειας που διαλέγουν τα κόμματα και οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με Ομογένεια.
Πρέπει η Ομογένεια να έχει συμμετοχή στην επιλογή Βουλευτών Επικράτειας των κομμάτων, οι οποίοι να είναι Ομογενείς και να λογοδοτούν εκτός κομμάτων και στην Ομογένεια!
Και εδώ έχει προβλέψει το Ελληνικό Σύνταγμα με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που πρέπει να επανιδρυθεί με χρηματική στήριξη Αποδήμων.
Αλλά αφού βλέπουμε ότι οι Ομογενείς λατρεύουν τη πατρίδα, επισκέπτονται και επενδύουν Ελληνικά, υποστηρίζουν τα εθνικά θέματα στα διεθνή κέντρα αποφάσεων γιατί να μη μεγαλώσουμε την επιρροή με ένα δυναμικό νέο Ελληνικό Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού;
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι πολλοί άξονες συνεργασίας που θα ενδυναμώσουν το Έθνος.
Ας κοιτάξουμε γύρω μας τι έχουν πετύχει άλλα κράτη που ενστερνίστηκαν τους Απόδημους.
Προτείνω να γίνονται τηλεδιασκέψεις με τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής ανά τρίμηνο και να εξετάζονται τα Ομογενειακά θέματα.
Προτείνω να δημιουργηθούν επιτροπές στα Ελληνικά υπουργεία συνεργασίας με ειδήμονες Απόδημους.
Ψηφίστε όλοι το Εκλογικό Νομοσχέδιο Ψηφου Αποδήμων με υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου!
Ας συνεχίσουμε το διάλογο για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ελληνισμό!
Ευχαριστώ για την ακρόαση!
Dr. Spyros Mezitis, top endocrinologist in New York City, President of the Federation of Hellenic Medical Societies of North America, and leading member of the Hellenic Medical Diaspora played a major role in lifting voting restrictions in Greek national elections for Hellenes Abroad.
On Friday, July 21, 2023 at the deciding teleconference of the Greek Election Law Parliamentary Hearing, he not only vouched for voting without restrictions at your country of residence if you possess a Greek passport but also presented an international strategic plan of collaboration between the Omogenia and Greece.
1. Election ballot voting by mail as practiced by the US and other European countries.
2. Voting for Representatives in the Greek Parliament who are members of the Omogenia.
3. Reestablishment of the Council of Hellenes Abroad as legislated by the Greek Constitution but financially sponsored by the Omogenia
4. Establishment of individual Greek Ministry Committees which will teleconference with Hellenes Abroad every 3 months to discuss important issues such as education, health, climate change, Greek national interests, etc.
5. Realization of a much needed Greek Ministry for Hellenes Abroad for strengthening Greece and Hellenism globally.