Στην μετακορωνϊού εποχή: Υγειονομικό διαβατήριο – Μονόδρομος ή ουτοπία;

0
Στιγμιότυπο από την κίνηση στα αεροδρόμια. Φωτογραφία: www.mononews.gr

Της Έφης Τσιβίκα

ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να προχωρά και εν όψει της τουριστικής περιόδου εν μέσω μίας πρωτόγνωρης τάξης πραγμάτων, κύριο μέλημα των χωρών είναι η επιστροφή της τουριστικής κίνησης υπό ασφαλείς για τη δημόσια υγεία συνθήκες.

Δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας, η λύση της δύσκολης αυτής εξίσωσης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα μας, τόσο από άποψη υγειονομική όσο και από άποψη οικονομική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί την τουριστική περίοδο – στο βαθμό που είναι δυνατό τουλάχιστον – ώστε να αποτελέσει ενδεχομένως το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, μετά την καθήλωση που υπέστη ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης. Το ευτύχημα είναι ότι μια τέτοια προοπτική δεν αποτελεί ουτοπικό στόχο, με την προϋπόθεση, όμως, ότι τίθεται από κάθε άποψη σε μια ρεαλιστική βάση.

Τα έργα στο διεθνές αεροδρόμιο Λα Γκουάρτνια σταμάτησαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε με επιτυχία την επιδημία την καθιστά ελκυστικό προορισμό, αλλά και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να «ανοίξει», στο βαθμό που επιτρέπουν οι συνθήκες, ώστε να υποδεχθεί τουρίστες. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει με χειρισμούς «χειρουργικής ακρίβειας», προκειμένου να μη θυσιαστεί ο ένας στόχος στο κυνήγι του άλλου.

Η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων κορωνοϊού από ξένες χώρες, όπως συνέβη και στην Κίνα, και μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της επιδημίας είναι εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τα κυβερνητικά και επιστημονικά επιτελεία, τα οποία σε συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθεί μία βιώσιμη και αποτελεσματική «πλατφόρμα» διαχείρισης.

Το «υγειονομικό διαβατήριο»

Προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου» στη χώρα, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, έκανε πρόσφατα λόγο για ένα είδος «υγειονομικού διαβατηρίου», που θα επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών σε άλλες χώρες.

Όπως ο ίδιος ανάφερε, στην ΕΕ γίνεται διαβούλευση προκειμένου κάθε Ευρωπαίος πολίτης που θα θέλει να ταξιδέψει να υποβάλλεται σε ένα αξιόπιστο τεστ, το οποίο θα του δίνει το διαβατήριο να εισέλθει σε μια άλλη χώρα. Το τεστ αυτό θα διενεργείται στη χώρα από την οποία θα προέρχεται ο ταξιδιώτης, ενώ στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των ελέγχων θα έχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όμως, η απόλυτα ασφαλής εισαγωγή τουριστών από ξένες χώρες δεν είναι καθόλου απλό εγχείρημα. Τουλάχιστον, όχι, μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό μπορεί μεν να προκαλεί ανάπτυξη αντισωμάτων, αλλά η ανίχνευσή τους στο αίμα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ανοσία εναντίον του. Κατά συνέπεια δεν είναι ενδεικτική ούτε των πιθανοτήτων που έχει κανείς να ξαναμολυνθεί από τον ιό. Από την άλλη πλευρά, στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, οι εργαστηριακοί έλεγχοι δεν ανιχνεύουν το 100% των μολυσμένων. Εύλογα, λοιπόν, γεννιέται το ερώτημα «πόσο αξιόπιστο και ασφαλές μπορεί να είναι το εν λόγω υγειονομικό διαβατήριο;».

Συνδυαστικός έλεγχος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews.gr, κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης (23/4/2020), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατέστησε σαφές ότι ως προς το θέμα της ανοσίας υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά με ενθαρρυντικές ενδείξεις, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν από τις μελέτες που θα ακολουθήσουν. Όσον αφορά στα μοριακά τεστ, παρότι αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μέθοδο ανίχνευσης του ιού, το ενδεχόμενο ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος στο στάδιο της επώασης παραμένει.

Σε καραντίνα από χθές το βράδυ Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Ν.Μάκρη από την Γενική Γραμματεία Πολτικής προστασίας,λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε ηλικιωμένους και μέλη του προσωπικού, Μ.Δευτέρα 13 Απριλίου 2020. Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Δρ. Σωτήρη Τσιόδρα. Φωτογραφία: (EUROKINISSI)

«Νομίζω ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί τις επιφυλάξεις του, γιατί θέλει να μιλάει πάντα εκ του ασφαλούς και έτσι έχει κινηθεί μέχρι τώρα σε αυτή την επιδημία και σε άλλα θέματα. Νομίζω είναι σωστό να μιλάμε εκ του ασφαλούς και να μην προτρέχουμε σε προβλέψεις για το τι σημαίνει ή όχι η παρουσία αντισωμάτων.

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή επιστημονικά δεδομένα ότι αυτοί που έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει. Κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να έχουν θετική παρουσία του ιού με τις μοριακές εργαστηριακές τεχνικές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όχι πολλοί. Είναι λίγοι άνθρωποι, οι οποίοι διατηρούν θετική την ανίχνευση του ιού για έναν μήνα.

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Μάλλον δεν σημαίνει δυνατότητα να μολύνεις τους άλλους, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, από πολύ αξιόπιστες επιστημονικές ομάδες που δουλεύουν στη Γερμανία», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι εργαστηριακές αβεβαιότητες με την πάροδο του χρόνου ξεπερνιούνται, με ορισμένα τεστ να αποδεικνύονται πολύ πιο αξιόπιστα από άλλα, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχουν προκαταρκτικά δεδομένα από τις ευρωπαϊκές Αρχές και για κάποια ταχεία τεστ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερα.

Τέλος, προέβλεψε ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού και του αντισωματικού ελέγχου, στην προσπάθεια γρήγορης ανίχνευσης του εκάστοτε κρούσματος, ινηλάτησης των επαφών του, απομόνωσης και διατήρησης της επιδημίας υπό έλεγχο στον χώρο στον οποίο ανιχνεύεται.

Με βάση τα παραπάνω, το «υγειονομικό διαβατήριο» μέσω των εργαστηριακών ελέγχων τίθεται υπό αμφισβήτηση ως μέσο απόλυτου ελέγχου προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων στην χώρα. Όμως, οι εργαστηριακοί έλεγχοι είναι παγκοσμίως το μοναδικό διαθέσιμο «εργαλείο» που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Οι περιπτώσεις των μεμονωμένων περιστατικών που θα μπορούσαν να «ξεφύγουν» από την ευαισθησία των έλεγχων είναι κάτι το οποίο οι Αρχές το έχουν προβλέψει. Και δεν φαίνεται να κρίνεται αρκετό για να διατηρήσει τις χώρες στον «πάγο». Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, όλοι προβλέπεται ότι θα εκτεθούμε στον ιό, εάν στο μεταξύ δεν προκύψει η ευρεία διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Το ζητούμενο είναι να γίνει σταδιακά.

«Είναι αδύνατο να σβήσει μία τέτοια επιδημία, όταν υπάρχει εισαγωγή της επιδημίας από άλλες περιοχές, όταν υπάρχουν ‘μικρές φωτιές’, όπως τις ονομάζω εγώ, που σιγοκαίνε και δεν πάρει κανείς τα μέτρα του έγκαιρα.

Θα πρέπει να απομονωθούμε κυριολεκτικά και να μην έχουμε καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Και νομίζω αυτό είναι στα όρια του αδυνάτου για τις περισσότερες χώρες και δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό που θα γίνει, είναι ότι σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό.

Αποφύγαμε σε αυτή την πρώτη φάση το να εκτεθούμε όλοι μαζί. Αποφύγαμε το να νοσήσουμε όλοι μαζί και να δούμε τραγική πίεση στο σύστημα υγείας, όπως είδαν φίλες χώρες με αντίστοιχα τραγικά νούμερα στους νεκρούς, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, την ανεπάρκεια δυνατών, να το τονίσω αυτό, συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση», σημείωσε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, το «υγειονομικό διαβατήριο» είναι μονόδρομος. Όμως, η προσδοκία απόλυτης προφύλαξης από την εισαγωγή κρουσμάτων από άλλες χώρες αποτελεί ουτοπία. Γιατί, όπως εξαρχής διατείνονται ανά τον κόσμο επιστήμονες και κυβερνώντες, ο νέος κορονοϊός είναι ένας «αόρατος εχθρός». Και ένας αόρατος εχθρός πάντα θα βρίσκει «τρύπα» να περάσει, όσο δεν υπάρχει το τείχος της συλλογικής ανοσίας.

«Το διαβατήριο είναι πάντα η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Είναι η απομόνωση όταν έχω τα συμπτώματα. Είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών σε κάθε μας μικρή δραστηριότητα. Εγώ πιστεύω ότι μέρος της μείωσης της γρίπης στην Πατρίδα μας, ήταν γιατί τηρήσαμε και τα μέτρα για τον κορονοϊό. Θα δείτε ότι θα επιδράσει ευεργετικά και σε άλλες ιώσεις που μας ταλαιπωρούν, όλη αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία μας. Άρα αυτό θα είναι το διαβατήριό μας για το μέλλον».

Τάδε έφη Σωτήρης Τσιόδρας και προφανώς αυτή θα είναι η απόλυτη οδηγία στο εξής προς τους απανταχού τουρίστες και όχι μόνο.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.