Συνολικά επτά διαρρήξεις – κλοπές καταγράφονται σε έρευνα του Τμήματος Θρησκευτικών Ελευθεριών, που αναφέρεται σε δεκάδες περιστατικά ανά την Ελλάδα για το 2020 

Πληθώρα περιστατικών σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας καταγράφεται στη Μαγνησία, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα το 2020 διαπιστώθηκαν 7 κλοπές – διαρρήξεις σε Ιερούς Ναούς.

Τα μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία δεν αποθάρρυναν τους ιερόσυλους να δράσουν, ενώ οι κλοπές – διαρρήξεις στο πρώτο κύμα της καραντίνας είχαν σημειώσει ραγδαία μείωση στον Βόλο και τη Μαγνησία. Σε άλλες περιπτώσεις, χτύπησαν οργανωμένα και με σχέδιο, σε άλλες έδρασαν μεμονωμένα και πρόχειρα.

Εκλεψαν ιερές εικόνες και τμήματα τέμπλων, άρπαξαν αφιερώματα, έβαλαν στο μάτι ιερά σκεύη.

Πανελλαδικά καταγράφηκαν 273 περιστατικά σε ορθόδοξες εκκλησίες, που αφορούν από κλοπές στο παγκάρι έως και βανδαλισμούς, διαρρήξεις, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις.

Τα περιστατικά

Στις 9 Ιανουαρίου καταγράφηκαν δύο διαρρήξεις σε Ιερούς Ναούς στα Κανάλια και την Κερασιά. Οι ιερόσυλοι εισέβαλαν στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Καναλίων από κύρια ανασφάλιστη θύρα και αφαίρεσαν δύο ιερές εικόνες. Το ίδιο βράδυ «χτύπησαν» και στην Κερασιά. Μπήκαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Δισειρκίας επίσης από ανασφάλιστη θύρα και αφαίρεσαν μία ξύλινη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι δράστες παραμένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι παρά τις έρευνες των αστυνομικών αρχών.

Οκτώ μήνες μετά στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου στην Ανάβρα. Οι δράστες μπήκαν στον χώρο στις 8 Αυγούστου σπάζοντας με λοστό την πόρτα του Ναού και στη συνέχεια αφαίρεσαν 2 εικονογραφημένα τμήματα του τέμπλου. Μέχρι σήμερα δυστυχώς παραμένουν ασύλληπτοι.

Εναν μήνα μετά κλέφτες έβαλαν στο μάτι τα τάματα του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ηταν 21 Σεπτεμβρίου όταν οι υπεύθυνοι του ναού διαπίστωναν ζημιές σε παράθυρο του Ναού. Κάποιοι είχαν αφαιρέσει το εξωτερικό κιγκλίδωμα και στη συνέχεια μπήκαν στον Ιερό Ναό. Ιερό Ευαγγέλιο, σκάφη, αφιερώματα και τάματα έκαναν φτερά μέσα σε μία νύχτα. Η καταγραφή της κλοπής μέτρησε απώλεια συνολικά 60 ιερών αντικειμένων. Ομως, η κινητοποίηση της Αστυνομίας είχε άμεσα αποτελέσματα. Η κλοπή εξιχνιάστηκε με τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 3 ημεδαπών. Ο κλέφτης που εισέβαλε στον Ιερό Ναό έδωσε τα κλεμμένα αντικείμενα σε κοσμηματοπωλεία. Ετσι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 3 ατόμων. Οι αστυνομικοί με συντονισμένες έρευνες βρήκαν την άκρη του νήματος της υπόθεσης και έφτασαν στους δράστες.

Επόμενο «χτύπημα» κατεγράφη στις 2 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Τρίκερι, όπου όμως σημειώθηκε ανεπιτυχής προσπάθεια παραβίασης του παγκαριού του με κατσαβίδι. Ο δράστης και σε αυτήν την περίπτωση συνελήφθη.

Εξι μέρες μετά η σπασμένη εξωτερική πόρτα Ιερού Ναού στους Αφέτες μαρτυρούσε άλλη μία κλοπή σε χώρο της Μαγνησίας. Επρόκειτο για τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής. Οι δράστες άρπαξαν 11 ιερές εικόνες. Μέχρι σήμερα αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές.

Τέλος, η έρευνα καταγράφει και το περιστατικό βανδαλισμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου στις 2 Δεκεμβρίου με την πυρκαγιά στη φάτνη.

Στην Ελλάδα σήμερα υφίστανται 96 Ιερές Μητροπόλεις και 1 Πατριαρχική Εξαρχία, όπως αναφέρονται αναλυτικά στο Επίμετρο. Με βάση τα διαθέσιμα στην υπηρεσία στοιχεία, επί του συνόλου των Ι. Μητροπόλεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, οι υφιστάμενοι ενοριακοί και μοναστηριακοί Ι. Ναοί, μόνον, ανέρχονται σε εννέα χιλιάδες οκτακόσιους είκοσι δύο, μη συνυπολογιζομένων των παρεκκλησίων, εξωκλησίων, προσκυνηματικών, ιδιόκτητων και κοιμητηριακών Ναών και των λοιπών χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Η κατανομή ανά θρήσκευμα

Τα περιστατικά, που αφορούν στο 2020, κατανέμονται ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: 385 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα: Τριακόσια εβδομήντα τέσσερα περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήτοι το 92,57% επί του συνόλου, επτά περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 1,73% επί του συνόλου, τέσσερα περιστατικά αφορούν στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ.), ήτοι το 0,99% επί του συνόλου, Ιουδαϊσμός: δέκα περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 2,48% επί του συνόλου.

Μουσουλμανισμός: εννέα περιστατικά, ήτοι το 2,23% επί του συνόλου. Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.

Δίκτυο συνεργασίας για την καταγραφή

Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων έχει την ευθύνη για τη καθιέρωση ενός Δικτύου συνεργασίας για την καταγραφή περιστατικών βεβήλωσης/βανδαλισμών και πάσης φύσεως προσβολών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας καθώς και της δικονομικής εξέλιξης αυτών, αποτελούμενου αφενός μεν από εκπροσώπους των ίδιων των θρησκευτικών κοινοτήτων, αφετέρου δε από τους κατά περίπτωση αρμόδιους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ή/και καταγραφή τέτοιων συμβάντων (π.χ. Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), αρμόδιες Εισαγγελίες, Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλπ.) και β) η συγκέντρωση, επεξεργασία και δημοσίευση των σχετικών δεδομένων υπό την μορφή ετήσιας Έκθεσης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το 2015, εκδίδει κάθε έτος μια αναλυτική έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια συστηματική εργασία που απαιτεί προσήλωση στη λεπτομέρεια, διασταύρωση στοιχείων ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός εγκυρότητας και ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου συνεργασιών μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών του Κράτους και των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η ετήσια δημοσιοποίηση των εν λόγω εκθέσεων προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα μας, όσον αφορά τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Παρέχουν, ταυτόχρονα, και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και για την ιστορία των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ελλάδας.

Η έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας κατά το έτος 2020 είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της ειλικρινούς δέσμευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κατεύθυνση υλοποίησης της συνταγματικής αρχής για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ αναδεικνύει και την διαρκή επιδίωξη για την καταγραφή αξιόπιστων στοιχείων που είναι προσβάσιμα σε όλους.

Πηγή: Ταχυδρόμος.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.