ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου» το βράδυ του Σαββάτου, 2 Δεκεμβρίου 2023 διοργάνωσαν ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο «Ηπειρώτικο Γλέντι» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας και βράβευσαν τους πρώην προέδρους Παύλο και Σοφία Νικολού.
Πρόκειται για ένα μοναδικό ζευγάρι που όλη τους την ζωή την έχουν αφιερώσει στους Ηπειρώτικους Συλλόγους και στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία.
Ο Παύλος Νικολός έχει διατελέσει πρόεδρος τόσο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», όσο και του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» ενώ η Σοφία Νικολού έχει διατελέσει πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου».
Ο Παύλος, λόγω υγείας, δεν μπόρεσε να παραστεί, αλλά την τιμητική πλακέτα την παρέλαβε η Σοφία Νικολού, εκφράζοντας την ευαρέσκειά της και την ευγνωμοσύνη της.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Τσαβέγιας αναφέρθηκε στην προσφορά του Παύλου και επεσήμανε ότι έχει διατελέσει πρόεδρος τόσο του «Πύρρου», όσο και του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησιη».
Ο Παύλος, όπως επεσήμανε κατάγεται από την ελεύθερη ‘Ηπειρο και συγκεκριμένα από την Γότιστα Ιωαννίνων, αλλά είναι εξ αγχιστείας Σωτηριώτης και δη Βορειοηπειρώτης.
Η πρώην πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Θάλεια Στυλιανού αναφέρθηκε στην προσφορά της Σοφίας το γένος Ρούσσου και τόνισε ότι κατάγεται από την γραφική Σωτήρα του νομού Αργυροκάστρου και ότι έχει αφιερώσει όλη την ζωή στους Συλλόγους και στον αγώνα της ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό.
Ο Παύλος και η Σοφία Νικολού αγκάλιαζαν τους Βορειοηπειρώτες που με κίνδυνο της ζωής τους περνούσαν τα ηλεκτροφόρα σύρματα του καθεστώτος του αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα και αναζητούσαν τον ήλιο της ελευθερίας στην Ελλάδα και μετέπειτα στην Αμερική.
Τα τέλη του 1990, αρχές 1991 όταν κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το σιδηρούν παραπέτασμα ο Παύλος και η Σοφία υποδέχονταν στο σπίτι τους τους Βορειοηπειρώτες και μεριμνούσαν για να τους βρουν δουλειά.
Επί δικής τους προεδρίας ξεκίνησε το ηπειρώτικο αντάμωμα, το οποίο λάμβανε χώρα στο Ηπειρώτικο Σπίτι και το οποίο είχε ως στόχο το καλωσόρισμα των Βορειοηπειρωτών και των οικογένειών τους.
Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό του συλλόγου «Ηπειρώτες Παιδιά», το οποίο υπό την διεύθυνση της διευθύντριας της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας, Δήμητρας Βαρσάμη, παρουσίασε τις παραδοσιακές στολές της Δρόπολης, του Πωγωνίου, του Φοινικού, των Ριζών και της Χειμάρρας και ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Κωνσταντίνος Χριστόγλου από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόρια, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας, Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Χρήστος Πανταζής και η ταμίας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Εύα Καντλή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Τσαβέγιας, αν και μαζί με τον πρώην πρόεδρο Σταύρο Ζιώγκα κίνησαν γη και ουρανό για την επιτυχία του Ηπειρώτικου Γλεντιού, εν τούτοις απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τους πρωτεργάτες επεσήμανε: «Στους Συλλόγους μας δεν υπάρχουν πρωτεργάτες. Είμαστε όλοι εργάτες του καλού και του ωραίου. Η διοργάνωση εκδηλώσεων με τριακόσιους περίπου συνδαιτυμόνες δεν είναι υπόθεση δύο και τριών ατόμων. Όλα τα στελέχη του «Πύρρου» και των «Θυγατέρων της Ηπείρου», εργάστηκαν άοκνα και συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης».
«Είμαστε εις το “εμείς” κι όχι εις το “εγώ» έλεγε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Αυτό είναι το μότο της ηγεσίας των συλλόγων μας και σ΄ αυτό οφείλονται οι επιτυχίες και η πολυσχιδή δράση και προσφορά», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο ξεφάντωμα επεσήμανε ότι ο Κώστας Σταύρος, στο κλαρίνο, ο Μανώλης Μπραχόπουλοε στα πλήκτρα, ο Χρήστος Φουσέκας στο ντέφι και ο Βαγγέλης Κυριάζος στο τραγούδι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό.