Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (www.greeknewsonline.com) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου στην Αστόρια λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου.
Συλλειτούργησαν μαζί του ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, οι ιερείς της κοινότητας π. Νικόλαος Πάρος και π. Δημήτριος Μπαλίδης, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, από το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής.
Στο ιερό αναλόγιο διακόνησαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες δρ Αντώνιος Κεχαγιάς και Γιάννης Χαρτοφύλλης.
Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το θαύμα της έγερσης του Λαζάρου και υπογράμμισε το κάλεσμα του Κυρίου προς όλους εμάς που “είμαστε νεκροί στις αμαρτίες μας, παγιδευμένοι σε αυτοδημιούργητους τάφους αυτολύπησης και εγωκεντρισμού, που έχουμε κλείσει τις καρδιές και το μυαλό μας από θυμό, μνησικακία, φθόνο και έλλειψη αγάπης”, με την ευχή το Αγιο Πάσχα να είναι για όλους “η απελευθέρωση από την αμαρτία και τη θλίψη”.
Στο καλωσόρισμά του ο π. Νεκτάριος ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι “βλέπουμε και πάλι την Αρχιεπισκοπή μας να επανέρχεται σε μια τροχιά δυναμικής δράσης που ταιριάζει στην ιστορία μας”.
Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στο επιτυχημένο παράδειγμα της Αστόριας που με δύο ναούς, εκπαιδευτήρια και πλειάδα διακονιών και δραστηριοτήτων, λειτουργεί κάτω από μία και ενιαία διοίκηση.
“Κάτι παρόμοιο”, είπε, “χρειάζεται και η Αρχιεπισκοπή μας. Γιατί η πολυδιάσπαση που έχει υπάρξει δεν βοηθάει στην ενότητά μας. Έχει πληγωθεί η ενότητα της Αρχιεπισκοπής και πρέπει αυτό να το αποκαταστήσουμε. Πρέπει όλες οι δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής σε όλη την Αμερική, σε όλες τις Πολιτείες, να είναι πιο καλά συντονισμένες μεταξύ τους, να υπάρχει πιο πολλή ενότητα και επικοινωνία, διότι αλλιώς χάνουμε τη δύναμή μας, χάνουμε την εκπροσώπησή μας. Αλλιώς χάνουμε το κύρος μας και το μέλλον μας”.
Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα που συζητιέται, όπως είπε, “πάρα πολύ και περισσότερο απ’ όλα”, της ανάγκης διδασκαλίας και χρήσης των Ελληνικών.
“Ωραία η συζήτηση και τα λόγια. Είμαστε οι Ελληνες πάρα πολύ καλοί στα λόγια, μας αρέσουν οι συζητήσεις πολύ. Με τις ώρες μπορούμε να μιλάμε και ο καθένας έχει όχι μία, τέσσερις γνώμες έχει ο καθένας. Και αυτό είναι ελληνικό. Αλλά τι λέει η πράξη; Η πραγματικότητα λέει ότι το δέντρο το καλό το γνωρίζεις από τα φρούτα που βγάζει. Και αν κρίνω από τα φρούτα που βγάζουν οι κοινότητες που έχουν τα Ελληνικά, οι κοινότητες που κρατάνε τη γλώσσα και τα σχολεία, αν δούμε τότε μόνο κοινότητες σαν αυτές μας δίνουν λαμπρούς κληρικούς, λαμπρά παιδιά, λαμπρούς επιχειρηματίες, επαγγελματίες, καθηγητές στα πανεπιστήμια. Αυτές οι κοινότητες δίνουν τα καλύτερα φρούτα. Γι’ αυτό καλή η θεωρία και η συζήτηση, αλλά αν βάλουμε στην ζυγαριά τα φρούτα της κάθε κοινότητας θα δούμε τι βγάζει η μία και τι η άλλη”, σημείωσε.
Συνεχάρη τον π. Νεκτάριο και τους ιερείς της Αστόριας, τον πρόεδρο Αναστάσιο Χρυσανθόπουλο και τους προκατόχους του, τους δασκάλους και τις δασκάλες που “δουλεύουν σκληρά για να σώσουν την παράδοση μας, την Ελληνική μας γλώσσα, τον πολιτισμό μας, την Ορθοδοξία μας”.
“Αν τα χάσουμε αυτά”, είπε,”τότε είμαστε άχρηστοι για την αμερικανική κοινωνία. Δεν θα έχουμε να τους προσφέρουμε τίποτα. Αν αυτά τα κρατήσουμε, τότε θα είμαστε οι καλύτεροι Αμερικανοί. Με γερή ρίζα και βαθιά.Με πολιτισμό, με γλώσσα, με πίστη Ορθόδοξη. Τότε θα είμαστε και δυνατοί σ’ αυτή τη χώρα και ευτυχισμένοι”.
Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε τέλος να είμαστε ενωμένοι και να κρατάμε την παράδοσή μας και τον πολιτισμό μας. “Να ζυμώσουμε αυτό το καλό ζυμάρι του Ελληνισμού στην Αμερική με καλούς κληρικούς. Να μεταδώσουμε από την Αστόρια τον καλό τον σπόρο που δεν έχει χαλάσει, από εδώ να τον στείλουμε πιο μέσα στην Αμερική και να ζυμώσουμε ξανά τον Ελληνισμό που έχει χάσει γλώσσα και πολιτισμό, ώστε να είμαστε όλοι ενωμένοι”.