ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η παρακαταθήκη, η ενότητα και το όραμα για το μέλλον θα είναι τα τρία κεντρικά συνθήματα της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της 100ετίας που θα συνέλθει στη Νέα Υόρκη από 3 έως 7 Ιουλίου 2022, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο με τους κληρικούς της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.  

To δείπνο παρατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 31 Ιανουαρίου 2022, στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκαταγουέι της Νέας Ιερσέης από την Μητρόπολη και είχε ως στόχο την αναβίωση του εθίμου της κοπής της βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος 2022, το οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το έτος της 100ετηρίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, π. Χριστόφορος Οικονομίδης, ο αρχιδιάκονος, Διονύσιος Παπίρης, ο διάκονος Φιλόθεος και οι ιερείς από την Νέα Ιερσέη, την Φιλαδέλφεια και την μείζονα περιοχή της Κοιλάδας του Ντελαγουέαρ.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της εν λόγω κοινότητας, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, καθώς επίσης και τα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου εξέπληξαν τόσο τον Αρχιεπίσκοπο, όσο και με τους παρισταμένους με το φιλότιμο και την φιλοξενία τους και δημιούργησαν μια οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλαμε να ξεκινήσει η νέα χρονιά με την δική σας ευλογία. Η κατάσταση που ζούμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει ανατρέψει πολλά πράγματα.  Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση και να απολαύσαμε το πλουσιοπάροχο δείπνο που μας προσέφερε η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Πισκατάγουέι. Τις ευχές των κληρικών για πολλά έτη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υποδοχή που του επεφύλαξαν ο Επίσκοπος, ο πρωτοσύγκελος και οι οικοδεσπότες και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι κοντά σας. Κάθε φορά που συναντιέμαι με τον ιερό κλήρο της κάθε πολιτείας φεύγω με το ίδιο αίσθημα, το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης, διότι επαληθεύεται σε κάθε συνάντηση η πρώτη εντύπωση που είχα πάντοτε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει καλούς κληρικούς. Θέλω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για σας. Ξέρω ότι ο καθένας σας όσα τάλαντα του χάρισε ο Θεός με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί ο καθένας εργάζεται με τιμιότητα, με καθαρή καρδιά, με προθυμία, με προσευχή, με δυσκολίες καμιά φορά, αλλά ξέρω ότι ο κάθε ένας σας αγωνίζεται για να κρατήσει την ενορία ενωμένη».

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, π. Αναστάσιος Μπουραντάς, διάκονος Φιλόθεος ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των κληρικών την περίοδο της πανδημίας και επεσήμανε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε την δύσκολη περίοδο με την πανδημία και τις αρρώστιες. Δεν είχαμε ακραία φαινόμενα ιερέων. Είχαμε όλους τους ιερείς λογικούς, να πατάνε επάνω στην γη, να μην κάνουν παράξενα πράγματα, αλλά να δέχονται αυτό που μας λέει η επιστήμη, να υπακούν στους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να υπακούν στις αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και να προστατεύουν τον εαυτόν τους, τις οικογένειές τους και ολόκληρο το ποίμνιο. Ο Θεός μας έδωσε την υγεία μας και κατορθώσαμε και επιζήσαμε από αυτή την πολύ δύσκολη πανδημία. Θα μπορούσαν να είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και να χάναμε πολλούς κληρικούς και πιστούς, αλλά χάρη στη συνεργασία όλων σας είμαστε σήμερα στην ευχάριστη στιγμή που βλέπουμε να τελειώνει η πανδημία, να περνάει αυτό το κακό και είμαστε όλοι καλά για να δούμε καλύτερες ημέρες».

Για την Κληρικολαϊκή

Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του 2022 επισήμανε: «Τις εβδομάδες και τους μήνες που θα έρθουν θα γιορτάσουμε την 100ετία της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Μια πολύ σπουδαία επέτειο την οποία θέλω να γιορτάσουμε όλοι μαζί με πνεύμα ενότητας.  Είναι τρία τα συνθήματα που θα έχουμε εφέτος στην Κληρικολαϊκή την εορταστική της 100ετίας της Αρχιεπισκοπής. Το πρώτο σύνθημα είναι παρακαταθήκη, η ιστορία μας και αυτό που παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Το δεύτερο είναι η ενότητα. Θέλω να είμαστε ενωμένοι. Δεν μπορούμε να είμαστε χωρισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες για κανέναν λόγο. Όταν όλος ο κόσμος ενώνεται, όλοι οι οργανισμοί αποκτούν κεντρικές διοικήσεις και κεντρικές δομές, η Εκκλησία μας στην Αμερική δεν μπορεί να είναι κατακερματισμένη. Εκτός των άλλων ο κατακερματισμός αποδείχτηκε ότι δεν βοηθάει.

Θέλω να είμαστε ενωμένοι με το καινούργιο Καταστατικό που ετοιμάζουμε όλοι μαζί και εσείς είστε μέρος αυτής της προσπάθειας. Να προχωρήσουμε στο τρίτο σύνθημα της Κληρικολαϊκής της 100ετίας που είναι το όραμα για το μέλλον. Το οποίο δεν μπορεί να είναι παρά ένα όραμα ενότητας, επιτυχίας, ενθουσιασμού, έμπνευσης για τα παιδιά μας, για τις ερχόμενες γενιές, διότι όπως συμβαίνει στις οικογένειες, εμείς βλέπουμε μόνο τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, αλλά η εικόνα που δείχνουμε προς τα έξω είναι η εικόνα ότι παρά τα προβλήματά μας, παρά τις δυσκολίες μας η Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η πιο σοβαρή η πιο καλά οργανωμένη, η πιο εμπεριστατωμένη, η πιο ευημερούσα και η πιο πολυάριθμη δικαιοδοσία στην Αμερική.

Οι ιερείς ενώ παρακαολουθούν την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι αυτό και να μην δίνουμε ποτέ δικαίωμα σε κανέναν να λέγει οποιονδήποτε λόγο για την Αρχιεπισκοπή μας. Θέλω να είστε υπερήφανοι, όπως είμαι εγώ για σας που είστε κληρικοί της πιο σοβαρής Ορθόδοξης παρουσίας στην Αμερική. Καλή χρονιά 

Από αριστερά διακρίνονται ο διάκονος Φιλόθεος, ο πρωτοσύγκελος, π. Χριστόφορος Οικονομίδης, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, οι ιερείς και οι ηγέτες της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκατάγουέι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ιερείς ενώ παρακολουθούν την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο διάκονος Φιλόθεος, ο πρωτοσύγκελος, π. Χριστόφορος Οικονομίδης, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο π. Νεκτάριος Κοτρώτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς, π. Νεκτάριο Κοτρώτσι και π. Χριστόφορο Οικονομίδη και τους ηγέτες της κοινότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Η κρίση του κορονοϊού , δημιούργησε τεράστιο
    χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ Αρχιερέων….. και
    πιστών. Ένας ιός σας ξεσκέπασε , σας αφαίρεσε
    την προβιά του προβάτου και φανέρωσε τον
    λύκο που κρυβόντανε στην ψυχή σας.
    Είναι τόσο μεγάλο το χάσμα και οι πιστοί αναμένουν μια δημόσια και αληθινή συγνώμη προς τους πιστούς την ψυχή των οποίων
    αναστατώσατε με τον φόβο που εσείς οι ίδιοι
    προσωπικά δείξατε και τον οποίον προσπαθήσατε
    να περάσετε σε ολόκληρη την Εκκλησία της
    Αμερικής.
    Φοβηθήκατε να έλθετε σε σύγκρουση με
    την ΝΤΠ και προτιμήσατε να πάρετε εχθρική
    θέση έναντι των Οσίων και των Ιερών της
    πίστης μας με τις γνωστές σας τοποθετήσεις.
    Μιλάτε για κληρικολαϊκές και φανφάρες ….
    σε καιρούς που κληδωνίζονται τα θεμέλια της
    Εκκλησίας μας και που οι πιστοί προσπαθούν
    να βρούν υπάνεμο λιμάνι για την σωτηρία της
    ψυχής των.
    Αν νομίζετε πως η Εκκλησία μπορεί να
    στηριχθεί σε μια χούφτα πολυεκατομμυριούχων,
    κάνετε τραγικό λάθος. Εκκλησία δεν είναι οι
    κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά τα πλήθη των
    πιστών.
    Με την στάση σας δυστυχώς δώσατε ένα τεράστιο
    πλήγμα στην Ορθόδοξη πίστη μας η οποία
    ήταν και είναι και θα είναι το στηριγμά μας
    σαν άτομα σαν Έθνος των απανταχού Ελλήνων.
    Πρίν την κληρικολαική καλά θα κάνετε να
    συμφιλιωθείτε μεταξύ σας και να απευθυνθείτε
    με ένα πραγματικό διάγγελμα μεταμέλειας και
    ειλικρινούς συγνώμης πρός όλους τους πιστούς,
    τους οποίους έχετε απαγοητεύσει.
    Τα περιθώρια λιγοστεύουν το πλοίον έχει
    πέσει σε μεγάλη θαλασσοταραχή, αλλάξτε
    το συντομώτερο πορεία για να αποφύγουμε
    το βούλιαγμα.
    Γένοιτο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.