ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ομογενής Πέγκυ Λιβανίου μέσω μιας συνέντευξης που παραχώρησε στον Μάνο Σταυριανό μιλά για την πράσινη ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και για τις προοπτικές της ενέργειας στην γενέτειρα, στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.
Η συνέντευξη προβλήθηκε στην ιστοσελίδα https://www.enjoynews.gr/ και κέντρισε το ενδιαφέρον των αναγνωστών της. Μετά παράκλησης αρκετών αναγνωστών μας την αναδημοσιεύουμε ατόφια:
Μία δυναμική και αξία Ελληνίδα κατέχει μαζί με τον σύζυγο της Αντώνη Λιβάνιο νευραλγική θέση στον διεθνή τομέα της Ενέργειας με την U.S. Energy Stream, μας μιλάει αποκλειστικά απο το Χιούστον για θέματα που γνωρίζει πολύ καλά και που αφορούν την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα .
Μάνος Σταυριανός: Κυρία Λιβανίου είναι τόσο ευχάριστο να βλέπουμε μια Ελληνίδα που μαζί με τον σύζυγό σας Αντώνη Λιβάνιο δραστηριοποιείται σε έναν χώρο πολύ νευραλγικό για τις Παγκόσμιες οικονομίες στην πρωτεύουσα της «ενέργειας» το Χιούστον του Τέξας.Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία σας την U.S. Energy Stream, πότε ιδρύθηκε με τι ακριβώς δραστηριοποιείται αλλά και ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι ;
Πέγκυ Λιβανίου: Κύριε Σταυριανέ, σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή να με φιλοξενείτε σήμερα στο Enjoy News. Η U.S. Energy Stream ιδρύθηκε το 2015 στις ΗΠΑ. Στην εταιρεία μας έχουμε μία έμπειρη ομάδα από μηχανολόγους μηχανικούς και οικονομολόγους. Εξειδικευόμαστε στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αυξήσουν την κερδοφορία τους και την απόδοση των επενδύσεων τους. Παρέχουμε οικονομικές και τεχνικές συμβουλές για ανάπτυξη και κατασκευή αγωγων υψηλής πίεσης και μονάδων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG. Επίσης σε εταιρείες μικρής κλίμακας LNG και σε εταιρείες εξόρυξης πετρελαιου και αερίου από σχιστόλιθο.
Μάνος Σταυριανός: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τις ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας, πως πιστεύετε οτι θα προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden;
Πέγκυ Λιβανίου: Είμαι αισιόδοξη! Όμως αρκετοί συνάδελφοι μου μηχανικοί πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση Biden δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον κλάδο του πετρελαίου. Χαρακτηριστικά μόλις ορκίστηκε ο Πρόεδρος Biden την περασμένη Τετάρτη υπέγραψε την αναστολή του μεγαλου πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL Pipeline που όταν κατασκευαστεί θα μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στο Τέξας. Αυτός ο αγωγός είναι αγωγός στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Σας είπα όμως ότι είμαι αισιόδοξη, γιατί η εμπειρία της U.S. Energy Stream επάνω σε αγωγούς είναι μεγάλη και τέτοια προβλήματα συμβαίνουν συχνά.
Τώρα θα με ρωτήσετε, κύριε Σταυριανέ, πώς συνδέεται αυτή η εξέλιξη με την Ελλάδα; Σας απαντώ, ότι εάν ένας αγωγός ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ μπήκε αυτή τη στιγμή στα αζήτητα, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη θα είναι η ανάπτυξη και η κατασκευή του δικού μας αγωγού του East Med Pipeline. Και σας λέω ότι αυτό που έμαθα, από τότε που ξεκίνησα ως εικοσιτριάχρονη επιβλέπουσα μηχανικός αγωγών μεσαίας και χαμηλής πίεσης στη ΔΕΠΑ έως σήμερα που εργάζομαι στην παγκόσμια ενεργειακή πρωτεύουσα στο Χιούστον, είναι ότι οι εταιρείες είναι αυτές που τελικά κατασκευάζουν τους αγωγούς και όχι τα κράτη.
Σίγουρα όμως θυμάμαι έναν από τους πιο έμπειρους διαπραγματευτές αγωγών που συνάντησα στη καριέρα μου που μου είπε: μπορεί να έχεις τον τέλειο αγωγό τεχνολογικά και οικονομικά, όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εάν δεν έχεις υπογεγραμμένη διακρατική συμφωνία. Συνεπώς η αλληλοσυνεννόηση μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας και πετρελαϊκών επιχειρήσεων θα προσδιορίσει την επιτυχημένη ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Πέγκυ Λιβανίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της U.S. Energy Stream με τον σύζυγό της Αντώνη Λιβάνιο και τον Αμερικανό Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ
Μάνος Σταυριανός: Πιστεύεται ότι η Ελλάδα με τον σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και οι ΗΠΑ με τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμες να γίνουν ο δυνατός συνδετικός κρίκος στην περιοχή κόντρα στον παράλογο Τουρκικό επεκτατισμό;
Πέγκυ Λιβανίου: Οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις είναι σήμερα εξαιρετικές. Τα περασμένα χρόνια η εξωτερική πολιτική του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, του Πρωθυπουργου Μητσοτάκη και του Υπουργου Εξωτερικών Δένδια έφεραν τις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις στο καλύτερο επίπεδο από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Φυσικά η εξαιρετικά αποτελεσματική διπλωματία του Αμερικανου Πρέσβη στην Ελλάδα Πάιατ υπήρξε ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των διμερών μας σχέσεων. Στον αντίποδα της εξαιρετικής σχέσης Ελλαδας-ΗΠΑ βρίσκεται η Τουρκία που με την πολιτική της αποξενώθηκε από τους δυτικούς συμμάχους της και έχει οξύνει πολύ αρνητικά τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες. Αισιοδοξώ, ότι η Κυβέρνηση Biden θα συνεχίσει τη μέχρι τώρα αποτελεσματική εξωτερική πολιτικη στην Ανατολική Μεσόγειο που χάραξε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Μάνος Σταυριανός: Η τετραμερής συμμαχία μεταξύ Ελλάδος -ΗΠΑ -Κύπρου και Ισραήλ σε οικονομικά και ενεργειακά πιστεύετε ότι θα καταφέρει να δώσει λύση στην διανομή ενεργειακών πόρων της περιοχής με δίκαιη κατανομή;
Πέγκυ Λιβανίου: Αυτό που έμαθα, κύριε Σταυριανέ, για τη διανομή των ενεργειακών πόρων είναι ότι κερδίζει αυτός που διαπραγματεύεται αποτελεσματικά. Ισχυρές διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι συνάρτηση της ταύτισης συμφερόντων και των ισχυρών συμμαχιών. Υπό την έννοια αυτή, η συμμαχία Ελλάδας και Ισραήλ είναι ευεργετική για τα συμφέροντα των δύο χωρών. Κατ΄ επέκταση η Αμερική έχει κάθε συμφέρον οι σύμμαχοί της να ισχυροποιηθούν οικονομικά ενισχύοντας την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Μάνος Σταυριανός: Τώρα θα θέλαμε λίγα λόγια για εσάς .Για μια νέα γυναίκα και συγχρόνως μια πολύ δραστήρια και επιτυχημένη επαγγελματία πόσο εύκολο είναι να διαχειρίζεται τις ισορροπίες μεταξύ οικογένειας και επαγγελματικού χώρου?
Πέγκυ Λιβανίου: Η οικογένεια μου είναι πάνω από όλα. Με ευλόγησε ο Θεός να κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου. Αγάπη για την οικογένεια μου και αγάπη για την μηχανολογία. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να σκέφτεται ήθελα να σπουδάσω μηχανολόγος μηχανικός, να ζήσω στην Αμερική με τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου. Ο Θεός μου έδωσε απλόχερα αυτά που του ζήτησα στις προσευχές μου.
Πέγκυ Λιβανίου με τον σύζυγό της Αντώνη Λιβάνιο στην Πετρελαϊκή Λέσχη του Χιούστον
Μάνος Σταυριανός: Ο σύζυγος σας Αντώνης Λιβάνιος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και έγκριτο μέλος της Ομογένειας με διασυνδέσεις σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, εσείς όμως έχετε πει ότι πάνω απ όλα είναι δίπλα σας στην ανατροφή των παιδιών σας …τελικά νομίζω ότι πέρα των πηγών ενέργειας που διαχειρίζεστε έχετε μια όμορφη οικογένεια που είναι κατα την άποψη μου η «ενεργειακή δύναμη» της ζωής
Πέγκυ Λιβανίου: Όλα τα οφείλω στο σύζυγό μου. Η αγάπη του Αντώνη για εμένα και για τα παιδιά μας είναι μοναδική. Η αυτοπεποίθησή μου πηγάζει από την εμπιστοσύνη που μου έχει ο Αντώνης. Συνεργαζόμαστε μαζί κάθε μέρα στην εταιρεία μας και αυτό μας φέρνει ακόμη πιο κοντά. Και είναι η εμπιστοσύνη του που μου δίνει δύναμη. Πραγματικά οι προσωπικές του γνωριμίες στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στην Αμερικανική Κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικές. Τις έχει χτίσει και διατηρήσει από τότε που σπούδαζε στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη. Και μετέπειτα από την επαγγελματική του δραστηριότητα του στην Ουάσιγκτον. Σήμερα ο Αντώνης έχει τις περισσότερες και ουσιαστικότερες προσωπικές γνωριμίες στην Ουάσιγκτον από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ομογένειας στην Αμερική.
Η Πέγκυ Λιβανίου με την Αμερικανίδα Βουλευτή του Κογκρέσου Λίζι Φλέτσερ
Μάνος Σταυριανός: Σαν Εnjoy News δίνουμε και θα δώσουμε στην Ομογένεια βήμα όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε κάθε γωνιά της γής .Η Ελλάδα δεν μπόρεσε λόγω κρίσης να κρατήσει τα «παιδιά της» και πιστεύουμε ότι αξίζει να υπάρχει αυτή η επαφή. Στη Νέα Υόρκη το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο , στο Χιούστον όπου ζείτε υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο;
Πέγκυ Λιβανίου: Τη Νέα Υόρκη τη γνωρίζω καλά γιατί εκεί μένει η οικογένεια μου. Οι συγγενείς μου μετανάστευσαν στην Αμερική από το Ellis Island της Νέας Υόρκης το 1915. Μεγάλωσα μαζί με τα ξαδέλφια μου από τη Νέα Υόρκη και πάντα τους θαύμαζα. Όλοι τους είναι γεννημένοι στην Αμερική αλλά έχουν μέσα τους την ελληνορθόδοξη πίστη. Ενώ λοιπόν γνώριζα την Ομογένεια της Νέας Υόρκης δεν είχα ιδέα για τους Ελληνοαμερικανούς του Χιούστον. Εδώ λοιπόν με περίμενε μία έκπληξη. Όταν πηγα για πρώτη φορά στην Καθεδρική ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού στο Χιούστον ένιωσα μοναδική κατάνυξη από τους πιστούς.
Εδώ υπάρχουν Ομογενείς που οι οικογένειες τους μετανάστευσαν πριν από 120 χρόνια και διατηρούν την πίστη τους ακόμη πιο ισχυρή από τους προπαππούδες τους. Η μεγάλη απόσταση του Τέξας από την Ελλάδα και η οικονομική δύναμη του Χιούστον δημιούργησε τους πιο ξεχωριστούς Ελληνοαμερικανούς που έχω γνωρίσει σε ολόκληρη την Αμερική. Χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από όλους τους κατοίκους του Τέξας και ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί συνέβαλαν να αλλάξει η οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο του Τέξας αλλά των ΗΠΑ.
Ο πιο διακεκριμένος Ελληνοαμερικάνος ο Τζορτζ Μίτσελ δημιούργησε το θαύμα της επανάστασης της εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Σήμερα, η Αμερική είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Και περάσαμε σήμερα στην εποχή της ενεργειακής αφθονίας χάρη στον κορυφαίο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Μίτσελ που το άγαλμά του δεσπόζει σήμερα σε αρκετά σημεία του Χιούστον.