ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ομογένεια, η Εκκλησία και η Κύπρος έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ και απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον επιχειρηματία, ευεργέτη και αγωνιστή Ευριπίδη Κόντο, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε την προηγούμενη Τετάρτη, 20 Μαϊου 2020 σε ηλικία 90 ετών
Το πρωί της Τετάρτης, 27 Μαϊου 2020, τα παιδιά, τα εγγόνια και οι συγγενείς συγκεντρώθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης και παρακολούθησαν με θλίψη και συγκίνηση την Νεκρώσιμη Ακολουθία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Ευαγγέλου, συμπροσευχόμενου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθουμένου υπό του ιερατικού προϊσταμένου, π. Αγγέλου Αρτεμά.
Λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού αρκετοί ομογενείς, μεταξύ των οποίων η εκτελεστική διευθύντρια και ο επίτιμος πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δέσποινα Αξιωτάκη και Ανδρέας Κομωδρόμος περίμεναν υπομονετικά στο προαύλιο του ναού και απηύθυναν εξ αποστάσεως τον ύστατο χαιρετισμό.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος τόσο κατά την διάρκεια της Νεκρώσιμης Ακολουθίας, όσο και κατά την διάρκεια της εξόδου από το ναό αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση και στην πολυδιάστατη προσφορά του Ευριπίδη Κόντου και υπενθύμισε στην συνοδοιπόρο, συναγωνίστρια και σύζυγό του Ευαγγελία το γένος Κουφουδάκη, στα παιδιά και στα εγγόνια ότι ο Ευριπίδης κατέχει αξιοζήλευτη θέση στο Πάνθεο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην βαριά παρακαταθήκη και την ασήκωτη κληρονομιά του αειμνήστου και κάλεσε τα παιδιά και τα εγγόνια να αξιοποιήσουν την κληρονομιά του, να διαιωνίσουν τη μνήμη του και ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να αγωνιστούν για τα ίδια ιδεώδη και ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε όλη του την ζωή ο ευεργέτης του Μητροπολιτικού Ναού και της ίδιας της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης, καθώς επίσης και πολλών ευαγών ιδρυμάτων και να συνεχίσουν το έργο του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας απευθύνθηκε με λόγια παραμυθίας στους τεθλιμμένους και σε όλους όσους την παρακολουθούσαν μέσω του διαδικτύου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι προσήλθαμε την τελευταία ημέρα της Πασχαλινής Περιόδου να αποχαιρετίσουμε έναν θαυμάσιο άνθρωπο, έναν αγαπημένο σύζυγο, πατέρα και παππού, έναν αληθινό πατριώτη και τέκνο της Κύπρου, τον Ευριπίδη Κόντο.
Αναφερόμενος στην ζωή του αειμνήστου τόνισε ότι η ζωή ήταν μία μαρτυρία της δύναμης και αφοσίωσης του στην οικογένεια του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο, στην Πίστη του και την συμβολή του στην κοινωνία.
«Το επιχειρηματικό του πνεύμα ήταν ακατανίκητο. Η εφευρετικότητα, η επιμέλεια και η επινοητικότητα μαρτυρούνται στην τεράστια επιτυχία της Kontos Foods» επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος προσευχόμενος όπως οι καρδιές των τεθλιμμένων να «είναι γεμάτες από καλές αναμνήσεις και υπερηφάνεια για τα επιτεύγματα του».
Η νεκρώσιμη ακολουθία προβλήθηκε μέσω ανοικτού κυκλώματος στην ιστοσελίδα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Youtube και την παρακολούθησαν χιλιάδες ομογενείς, καθώς επίσης και στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Αμέσως μετά έλαβε χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «George Washington Cemetery» στη διεύθυνση Paramus Rd., Paramus, N.J. Οι συγγενείς και οι φίλοι εναπόθεσαν πολύχρωμα λουλούδια στον τάφο και προσευχήθηκαν υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του Ευριπίδη Κόντου και υπέρ υγείας της συζύγου, των παιδιών και των εγγονιών του.
Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας
Ο Ευριπίδης Κόντος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1930 στον Καραβά της Κερύνειας, που από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 μέχρι και ετούτη την ώρα στενάζει υπό την μπότα του Αττίλα.
Σε ηλικία πέντε ετών έφυγε από τον Καραβά και μεγάλωσε με τους θείους του Ειρήνη και Κυριάκο Αγαθογγέλου. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας εργάστηκε σε ζαχαροπλαστείο, όπου συνέλαβε την ιδέα της παραγωγής φύλλου κρούστας.
Σε ηλικία 16 ετών δανείστηκε χρήματα από τον θείο του και δημιούργησε την δική του επιχείρηση παραγωγής φύλλου κρούστας και άρχισε τις διανομές σε όλη την Κύπρο.
Το 1948 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και προσελήφθη στο ομογενειακό ζαχαροπλαστείο «Κωνσταντινούπολη», το οποίο βρίσκονταν επί της 8ης Λεωφόρου στο Μανχάταν.
Το 1956 παντρεύτηκε με προξενιό με την Ευαγγελία το γένος Κουφουδάκη με την οποία έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, τον Στηβ, την Κάθυ και τον Ντίνο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο Θεός τον αξίωσε να απολαύσει και την χαρά επτά εγγονιών και συγκεκριμένα τους Evangelia, Aphrodite, Erica, Demi, Evripides, Stephanie και Evangelia.
Το 1968 ίδρυσε την εταιρεία «Apollo Fillo» με έδρα το Dumont της Νέας Ιερσέης και άρχισε την μαζική βιομηχανική παραγωγή φύλλου κρούστας. Η ανοδική πορεία της εταιρείας κέντρισε το ενδιαφέρον της αλευροβιομηχανίας «Pillsbury», η οποία το 1984 προέβη στην εξαγορά της.
Το 1987 αγόρασε ένα κτιριακό συγκρότημα στο Πάτερσον της Νέας Ιερσέης το οποίo μετέτρεψε σε εργοστάσιο παραγωγής πίτας. Πρόκειται για την «Kontos Pita» η οποία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της μητρικής εταιρείας «Kontos Foods» που συν τοις άλλοις ασχολείται με την εισαγωγή των ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
Με την σκληρή εργασία και το δαιμόνιο της φυλής που διακατείχε τον Ευριπίδη και τα παιδιά του και κυρίως τον Στηβ η «Kontos Foods» αύξησε την γκάμα των προϊόντων και σήμερα εν έτη 2020 παράγει πάνω από 45 είδη πίτας, μπακλαβά, κανταϊφι και άλλα μεσογειακά προϊόντα τα οποία διανέμονται σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ηγέτης – αγωνιστής
Ο αείμνηστος ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Κυπριακού Σωματείου Λάμπουσα και είναι ιδρυτικό μέλος πολλών φορέων μεταξύ των οποίων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής. Ήταν μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της «Ηγεσίας των 100» και ευεργέτης των κοινοτήτων του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλάι και του του Αγίου Γεωργίου στο Νιου Πορτ Ρίτσι.
Η κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση σε συνδυασμό με τον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων έδωσαν το έναυσμα στους ομογενειακούς φορείς, στην Εκκλησία, καθώς επίσης στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές να τον βραβεύσουν.
Η ζωή και το έργο του αειμνήστου έδωσαν το έναυσμα στον Michael Richardson να γράψει το βιβλίο «Evris Kontos, A Greek Cypriot Immigrant and the American Dream», το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2013 από τον εκδοτικό οίκο Maxemm Global Media.