ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η νέα γενιά των ομογενών έκλεψε στην κυριολεξία την παράσταση στα ονομαστήρια της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ και απέσπασε τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου που προεξήρχε του Αρχιερατικού Εσπερινού, της λιτανείας και της Δοξολογίας και των ιερέων.
Ήταν η πρώτη φορά για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών της εν λόγω κοινότητας που ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε χειροθεσία 13 αναγνωστών και συγκεκριμένα των Αναστάσιου Αργυρού (Anastasios Argyros), Χρήστου Αργυρού (Chris Argyros), Δημήτριου Κασβίκη (Demetrios Casvikes), Δημήτριου Δημητράτου (Dimitrios Dimitratos), Ηλία Γερμανάκoυ (Elias Germanakos), Γεώργιου Γερμανάκου (George Germanakos), Νικόλαου Γερμανάκου (Nicholas Germanakos), Μιχαήλ Ιερομόναχου (Michael Ieromonachos), Λουκά Μανουηλίδη (Lucas Manouilidis), Σπυρίδωνα Μιχιαλή (Spyros Michialis), Χρήστου Ορφανού (Chris Orfanos), Χρήστου Ρέντη (Christos Redi) και Διονύσου Στυλιανέση (Dionisios Stylianesis).
Ήταν επίσης μια από τις ελάχιστες φορές – αν όχι η πρώτη – που ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε του Αρχιερατικού Εσπερινού βοηθούμενος υπό δέκα επτά ιερέων συμπεριλαμβανομένου και του πρωτοσυγκέλου της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ηλίας Βίλλη και δώδεκα τουλάχιστον καλλίφωνων ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Ευστρατίου Γατανά.
Και οι εκπλήξεις σε σταμάτησαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν και κατά την διάρκεια της δεξίωσης, όπου την παράσταση έκλεψε το χορευτικό του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το αρχαιότερο Ημερήσιο στην Ανατολική Ακτή και το δεύτερο αρχαιότερο σε όλη την Αμερική.
Η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διανύει μια περίοδο πραγματικής αναγέννησης, καθώς ο νέος ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Λούρος κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον της νεότερης γενιάς, αλλά και να την επιστρατεύσει. Και οι καρποί αυτής της προσπάθειας ήταν ορατοί και κατά την διάρκεια του Εσπερινού.
Η εν λόγω κοινότητα ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και από τις άλλες περιοχές στις οποίες ανθούσε το ελληνικό στοιχείο και το οποίο εκδιώχτηκε βιαίως είτε σφαγιάστηκε από τις ορδές των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στο κήρυγμά του και στις δύο γλώσσες αναφέρθηκε στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και μεταξύ άλλων τόνισε: «…Μας αξιώνει και πάλι ο Θεός να γιορτάσουμε στην εδώ Ζωοδόχο Πηγή την πανήγυρη της Παναγίας, γιατί Ζωοδόχος Πηγή είναι η ίδια η Παναγία και η οποία έχει διάφορα ονόματα σε όλον τον κόσμο.
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη. Εκεί υπήρχε μία πηγή και έγινε ένα θαύμα, εμφανίστηκε η Παναγία και από τότε το Μπαλουκλί λέγεται Ζωοδόχος Πηγή, διότι έκανε θαύματα η Παναγία εκεί και το Αγίασμα θεράπευε τους αρρώστους. Η γιορτή της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής ήταν τόσο διάσημη και τόσο αγαπημένη γιορτή σε όλους, που διαδόθηκε σήμερα σε όλη την Ορθοδοξία, σε όλον τον κόσμο. Παλαιά οι άνθρωποι, γιόρταζαν το Πάσχα σε όλη την Ανατολή, τη Μικρά Ασία και μετά, πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη και ίσα-ίσα γινόταν Παρασκευή μέχρι να φθάσουν».
«Ζωοδόχος σημαίνει δέχεται ζωή, γιατί η Παναγία είναι Αυτή που δέχτηκε τη ζωή μέσα της, τον Χριστό, και γέννησε η Παναγία τη ζωή του κόσμου. Κάθε γυναίκα είναι πηγή ζωής…, αλλά μία ζωή μας τη χάρισε η Παναγία, είναι η αιώνια ζωή…», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος, ευχόμενος σε όλους «Χρόνια πολλά».
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειος Λούρος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και μεταξύ άλλων είπε: «Είναι εξαίρετη η τιμή και η ευλογία που μάς δίνει η παρουσία της Υμετέρου Σεβασμιότητος και ιδιαίτερη η αγαλλίαση και η ανάταση των ψυχών μας στην ιερά πανήγυρη της ενορίας, την εορτάζουσα, τη θαυματουργό και χαριτοφόρο Ζωοδόχο Πηγή. Με τις ευλογίες Υμών Σεβασμιώτατε, η Ιερή Ακολουθία θα μείνει με ανεξίτηλα χρώματα στα θησαυρίσματα της καρδιάς μας, στολισμένη με τη λαμπρότητα που αρμόζει στο εορτολόγιο της Εκκλησίας του Χριστού. Xάρη στις ευλογίες Υμών, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρόνξ συνεχίζει Θεάρεστο έργο του ευαγγελισμού του Θεοφιλούς και Χριστεπώνυμου πληρώματος, αλλά και το πλούσιο φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, ιεραποστολικό και πολιτιστικό έργο».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά και στο έργο που τελείται στην κοινότητα και κατ΄επέκταση στην Αμερική.
Ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά την χειροθεσία των Αναγνωστών κάλεσε τους γονείς και τους παππούδες να ομιλούν στα παιδιά τους για την ιεροσύνη και τους προέτρεψε να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να εγγραφούν στο Ελληνικό Κολέγιο και στην συνέχεια να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στην Θεολογική Σχολή Βοστώνης, όπου θα λάβουν και το έναυσμα της ενασχόλησής τους με την ιεροσύνη.
Αμέσως μετά προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές και το καλύτερο «κέρασμα» το προσέφεραν τα παιδιά του χορευτικού του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου του Μπρονξ, τα οποία παρουσίασαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους χορούς από διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της γενέτειρας.