Η Μόσχα δηλώνει ότι ο διάλογος στρατηγικής σταθερότητας με τις ΗΠΑ έχει επίσημα «παγώσει»

0
Από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο. Φωτογραφία: ΑΠΕ.

ΜΟΣΧΑ. Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, με επίκεντρο στις περιοχές γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, όπου ο ρωσικός στρατός επιχειρεί με κάθε κόστος να αυξήσει τον έλεγχό του, παρά, σύμφωνα με το Κίεβο, τις ρωσικές οπισθοδρομήσεις στο πεδίο.

Ισχυρές εκρήξεις ήχησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από Παρασκευή προς Σάββατο σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, που σφυροκοπείται επί εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρισμούς, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Χάρκοβο.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μονάδες του πυροβολικού της έπληξαν 389 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ αυτών, 35 σημεία ελέγχου, 15 αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και πολλές περιοχές συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του οπλισμού τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η κατάσταση σε αυτή τη βορειοανατολική περιοχή είναι «δύσκολη», όπου οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν εκ νέου την επιθετική τους εκστρατεία. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «ο στρατός μας επιτυγχάνει τακτικές επιτυχίες», παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου συνεχίζεται βάσει σχεδίου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, που δημοσιεύθηκε σήμερα, προσθέτοντας ότι όλοι οι στόχοι της Μόσχας «θα επιτευχθούν παρά την παρεμπόδιση των αντιπάλων μας».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ζητώντας από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική βοήθεια προς την ουκρανική κυβέρνηση έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την περασμένη Πέμπτη από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισεκ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισεκ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Αποτελέσματα αυτής της στρατιωτικής βοήθειας αρχίζουν να φαίνονται στο πολεμικό πεδίο. Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Ρούσκα Λοζόβα, ένα χωριό βόρεια του Χάρκοβο. Το χωριό απελευθερώθηκε μετά από έντονες μάχες και περισσότεροι από 600 κάτοικοι απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Σαν κόλαση»

«Ζήσαμε δύο νύχτες τρομακτικές, σαν κόλαση… Την προτελευταία νύχτα νομίζαμε ότι ο ουρανός είχε πάρει φωτιά, όλο το χωριό καιγόταν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 23χρονη Σβετλάνα Περεπίλιτσα.

«Μέναμε στα υπόγεια χωρίς φαγητό για δύο μήνες, τρώγαμε ό,τι είχαμε», είπε ο 40χρονος Σβιατόσλαβ, με τα μάτια του κόκκινα από την κούραση.

Στην περιοχή του Ντονμπάς, την οποία το Κρεμλίνο έχει θέσει ως στόχο να ανακαταλάβει πλήρως, «οι κατακτητές κάνουν τα πάντα για να εξολοθρέψουν κάθε μορφή ζωής», υποστήριξε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι «οι συνεχείς βομβαρδισμοί σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές δείχνουν ότι η Ρωσία θέλει να καταστήσει αυτή την περιοχή ακατοίκητη».

Στην περιοχή του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, 14 επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις αποκρούστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων.

Και για την Ουάσιγκτον, η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς, που προχωρά «αργά και άνισα» λόγω της αντίστασης που προβάλλει ο ουκρανικός στρατός, έχει καθυστερήσει, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν αρχικά, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Πιστεύουμε ότι έχουν καθυστερήσει (οι Ρώσοι) όσον αφορά αυτό που ήλπιζαν να πετύχουν στο Ντονμπάς», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Έχουν καθυστερήσει αρκετές ημέρες», διευκρίνισε. «Απέχουν ακόμη πολύ από το να ενώσουν» τις δυνάμεις που μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος από την περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια του Ντονμπάς, με εκείνες που ήρθαν από τα νότια. Αυτός ήταν ένας στόχος του ρωσικού στρατού ώστε να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γύρω από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Δεν προωθούνται πολύ γρήγορα. Μερικά χιλιόμετρα την ημέρα, είναι το μέγιστο που μπορούν να κάνουν, επειδή απωθούνται» από τον ουκρανικό στρατό, υπογράμμισε. Αλλά «πιστεύουμε ότι συνεχίζουν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια διαρκή, μεγαλύτερη και μακρύτερη επίθεση», πρόσθεσε.

Για να δείξουν ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά τους, οι ρωσικές δυνάμεις την Παρασκευή βομβάρδισαν το Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, την πρώτη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Αυτός ο βομβαρδισμός άφησε δέκα τραυματίες και τουλάχιστον μια νεκρό: τη Βίρα Γίριτς μια Ουκρανή παραγωγό του Radio Liberty. «Η Βίρα Γίριτς έχασε τη ζωή της από το πλήγμα ρωσικού πυραύλου στην πολυκατοικία στην οποία κατοικούσε», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πτώμα της ουκρανής παραγωγού βρέθηκε σήμερα κάτω από τα συντρίμμια, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

«Βάναυση ταπείνωση»

Το Κίεβο χαρακτήρισε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο μια «αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας», μεσούσης της επίσκεψης του Γκουτέρες.

Γερμανία και Γαλλία καταδίκασαν έντονα αυτούς τους βομβαρδισμούς, με το Βερολίνο να τονίζει ότι αυτά τα πλήγματα έδειξαν για ακόμη μια φορά «ότι (ο Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Ο Ζελένσκι, εξέφρασε τη λύπη του σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, «που μια τέτοια βάναυση και εσκεμμένη ταπείνωση των Ηνωμένων Εθνών έμεινε αναπάντητη».

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της κατηγόρησε τον Πούτιν για «εξαχρείωση» και «σκληρότητα» για τον τρόπο που επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ταξίδεψε την Πέμπτη στην Μπούτσα και σε άλλες τοποθεσίες κοντά στο Κίεβο, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και προέτρεψε τη Μόσχα να «συνεργαστεί» με την έρευνα του ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Παράλληλα η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε μέσω του Twitter ότι στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν δέκα στρατιώτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, που ανήκει στην 35η στρατιά, «για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους και άλλες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου».

Με βάση την έρευνα αυτή, οι Ρώσοι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μπούτσας, τον Μάρτιο, «κράτησαν ομήρους πολίτες που δεν μετείχαν στις εχθροπραξίες και δεν ήταν ένοπλοι. Οι κατακτητές δεν τους έδωσαν ούτε τροφή, ούτε νερό».

Είναι η πρώτη φορά που ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα αφότου εντοπίστηκαν τα πτώματα 20 ανθρώπων, που φορούσαν πολιτικά, σε έναν δρόμο της πόλης αυτής, στις 2 Απριλίου, ένα γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή σε όλον τον κόσμο.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους για εγκλήματα πολέμου όμως η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και υποστηρίζει ότι η σφαγή στην Μπούτσα ήταν «σκηνοθετημένη» από το Κίεβο.

«Περισσότερες από 8.000 υποθέσεις» φερόμενων εγκλημάτων πολέμου έχουν εντοπιστεί συνολικά στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία.

Σε αυτό το πλαίσιο η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνητές θα σταλούν από το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς συναδέλφους τους στις έρευνες.

Στη Μαριούπολη, είχε προγραμματιστεί για χθες Παρασκευή μια νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων. Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία, η Οσνάτ Λουμπράνι δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μεταβεί στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας για να προετοιμαστεί για αυτή τη νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων.

Πολλές εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι παραμένουν περιχαρακωμένοι σε υπόγειες στοές στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουγαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Αζοφστάλ από ο πρωί της Παρασκευής μέχρι τα μεσάνυχτα. Καπνός υψώνονταν στον ουρανό της βιομηχανικής ζώνης.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος προσκλήθηκε όπως ο Ουκρανός ομόλογός του στη σύνοδο κορυφής της G20 που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στην Ινδονησία, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι αρνούνται να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

Νωρίτερα σήμερα, ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS πως ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον για τη στρατηγική σταθερότητα έχει επίσημα «παγώσει», συμπληρώνοντας ότι αυτές οι επαφές μπορούν να ενεργοποιηθούν και πάλι, μόλις η Ρωσία θεωρήσει ως ολοκληρωμένη «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της, στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.