ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση η Μικτή Εκπαιδευτική Επιτροπή των Κρητικών Συλλόγων της Νέας Υόρκης, παρουσίασε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια, μια όμορφη βραδιά, τιμώντας την μνήμη και το έργο του Νίκου Ξυλούρη. Ήταν μια από τις πιο δυναμικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της νέας χρονιάς και δικαιολογημένα το κοινό εξέφρασε την ικανοποιησή του για το αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα όταν, στο τέλος τα νεα παιδιά της Κρήτης, η νέα γενιά τραγούδησαν όλα μαζί το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και συγκίνησαν όχι μόνο τους γονείς, αλλά και όλους τους παρισταμένους.

Η βραδιά ήταν πλούσια σε συγκινήσεις, αναμνήσεις και μηνύματα αφού ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης, ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης, που έφυγε νωρίς, καταφέρνει και σήμερα να συγκινεί με τα τραγούδια όχι μόνο όσους τον παρακολούθησαν στο απώγειο της καριέρας του.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ζωντάνεψαν με την φωνή του τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Κοντά τους και οι νεαροί μαθητές που θα τους διαδεχθούν σε λίγα χρόνια και ξεκινούν απο τώρα να δίνουν εξετάσεις. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press.

Ένας απο αυτούς ήταν και ο πρόεδρος της μικτής εκαπιδευτικής επιτροπής ο κ. Μανώλης Κουρουπάκης, που θυμήθηκε ότι έζησε απο κοντά τις συναυλίες στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου το κοινό τον χειροκροτούσε ενώ έξω απο το στάδιο είχαν συγεκντρωθεί πάνω απο 5 χιλιάδες χωροφύλακες.

Ο κ. Κουρουπάκης αφού καλοσώρισε το κοινό, μας μετέφερε στο κλίμα της εποχής που ξεκινούσε την καριέρα του στο τραγούδι ο Νίκος Ξυλούρης και ξεκίνησε ένα οδοιπορικό μέσα απο τους τίτλους της δισκογραφικής του δουλειάς και τους τίτλους των επιτυχιών του Ξυλούρη, που συνεργάστηκε από νωρίς με τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας και άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη.

Ήταν λοιπόν ενα μουσικό ταξίδι πλαισιωμένο από όμορφες θύμησες και βιώματα. Ο Μανόλης Κουρουπάκης, είχε αναλάβει και τον ρόλο του εισηγητή και έτσι αφού στην εισαγωγή, ακούστηκε ενα σύντομο ηχογραφημένο στιγμιότυπο στο οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης παρουσίαζε το βιογραφικό του ο εισηγητής, μας μιλούσε για το πότε κυκλοφόρησε το κάθε τραγούδι. Πότε γράφτηκε το άλφα τραγούδι, σε ποιον δίσκο (την εποχή του βινυλίου τους δίσκους τους αποκαλούσαμε άλμπουμ) και έτσι το ταξίδι γινόταν συναρπαστικό.

Άποψη του κοινού που παρακολούθησε την εκδήλωση αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press.

Το πρώτο τραγούδι όμως που γύρισε σε βινύλιο ο Ξυλούρης ήταν  σε δίκσο των 45 στροφών και έτσι το 1971 κυκλοφορεί το «Φιλεντεμ-Μια παντρεμένη αγαπώ». Αμέσως μετά το 1972 κυκλοφορεί το «Διάλειμμα» και το άλμπουμ «Ιθαγένεια» με το τραγούδι «Χίλια Μύρια Κύματα μακρυά απο το Αϊβαλί».

Λίγους μήνες μετά κυκλοφορεί το άλμπουμ «Διόνυσε Καλοκαίρι μας» απο όπου και γίνεται επιτυχία «Αυτόν τον κόσμο τον καλό», σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Ακολουθούν το 1973 επιτυχίες όπως «ο Αργαλειός», «ο Πραγματευτής» «το Ξεροστεριανό νερό». Το 1973 γίνεται επιτυχία «Ο Εμπορος των Εθνων» και το τραγούδι «Ητανε μια φορά και ενα καιρό». Και ακολούθησαν μετά δίσκοι με έργα του Σεφέρη, ο «Ερωτόκριτος», οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Το καπνισμένο Τσουκάλι» με τον Ρίτσο και πολλά άλλα.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ζωντάνεψαν με την φωνή του τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Κοντά τους και οι νεαροί μαθητές που θα τους διαδεχθούν σε λίγα χρόνια και ξεκινούν απο τώρα να δίνουν εξετάσεις. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press.

Αυτά και άλλα πολλά τραγούδια τα ακούγαμε και τα βιώναμε από τους υπέροχους ερμηνευτές που τα παρουσίαζαν λες και είχαν μέσα τους έναν Ξυλούρη. Λες και το πνεύμα και η δύναμη της ερμηνείας του Ξυλούρη είχαν μεταπηδήσει στις ψυχές τους. Ένας μάλιστα από αυτούς κράτησε άγρυπνους τους γονείς του στο Ρέθυμνο, που παρακολουθούσαν περήφανοι μέσω του Facebook, την ερμηνεία του. Όλοι οι μουσικοί ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτό το αφιέρωμα. Από τον μικρό Μανώλη Φασαράκη στη λύρα, τον Χρήστο Φασαράκη, τον Γιώργο Κοκονά, τον Μιχάλη Μαυρούδή, στο Λαούτο, τον Θέοδωρο Τσινιά στα Κρουστά και τον Κωνσταντίνο Δουρουντουδάκη στο Μπάσο.

Όπως σωστά επεσήμανε ο εισηγητής κ. Κουρουπάκης «ο Ξυλούρης είναι ενας μύθος και μόνο με μύθο μπορείς να τον παρουσιάσεις». Ετσι την καλύτερη δυνατή περιγραφή για το έργο του και την προσωπικοτητά του έδωσαν με μαντινάδες οι συμπατριώτες του. Μια απο αυτές λέει: [Αθάνατος απόμεινες—με τα χαρίσματά σου—Και η μια γενιά τσαλής γενιάς—θα λέει το ονομά σου].

Νεαρά κορίτσια και αγόρια τραγούδησαν στο τέλος του αφιερώματος το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά», που είχε γίνει ύμνος κατά της Χούντας. Φωτογραφία: ΕΤΑ / Press.

Στο συμβούλιο της Μικτής Εκπαιδευτικής Επιτροπής μετέχουν επίσης ο Νίκος Γασπαράκης, αντιπρόεδρος, ο Νίκος Στρατουδάκης, Γραμματέας και η Κλειώ Μανουσάκη, Ταμίας.

Ακολούθησε δεξίωση με φρούτα και γλυκίσματα που σέρβιραν οι κυρίες – μελη των συλλόγων που μετέχουν στην Μικτή Εκπαιδευτικη Επιτροπής. Τα φρούτα ήταν προσφορά της γνωστής ομογενειακής επιχείρησης «United Brothers».

Το “παρών” του στην εκδήλωση, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, έδωσε και ο κ. Βασίλης Γκουρνέλος.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.