Εκδήλωση μνήμης την περασμένη Κυριακή στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων
Την πεποίθηση που είναι κοινή σε πολλούς, ότι η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται, εξέφρασε την περασμένη Κυριακή η πρώην πολιτειακή υπουργός Τζένη Μικάκου, η οποία ήταν παρούσα στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων στη Μελβούρνη. Η φράση αυτή συνδέεται με την εκδήλωση τιμής και μνήμης που ήταν σε εξέλιξη, για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Το 2006 η ομογενής πολιτικός πρωτοστάτησε στην Άνω Βουλή της Βικτόριας μιλώντας ανοιχτά για το έγκλημα της Τουρκίας που μένει ατιμώρητο, και για μία χώρα που δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας που ανέλαβε την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.
Η αναγνώριση από την Αυστραλία των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, , σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, παραμένει ένα θέμα στον… πάγο. Και φέτος έριξε σκιά στις εκδηλώσεις μνήμης, με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επανάφερε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τον The Greek Herald, παρά το γεγονός ότι είναι εκλογική χρονιά και η ελληνική κοινότητα είναι από τις πιο συμπαγείς, φέτος στην εκδήλωση λίγοι ήταν οι πολιτικοί που έδωσαν το παρών. Κατατέθηκαν ωστόσο 50 στεφάνια, που δείχνουν τη μεγάλη συμμετοχή των ομογενών.
Πιο σημαντική ωστόσο ήταν η παρουσία της νεότερης γενιάς στην οποία ανήκει η Δέσποινα Βερτιμίδη. Μιλώντας στον The Greek Herald, η ομογενής μαθήτρια με την ποντιακή φορεσιά τόνισε ότι όλοι οι πρόγονοί της είναι από τον Πόντο και ότι είναι σημαντικό για εκείνη να θυμάται από πού προέρχεται. «Ο παππούς μου έχασε την οικογένειά του. Από τα εννέα αδέρφια επέζησαν τα δύο. Χωρίστηκε από τους γονείς του σε ηλικία 3 ετών και δεν ξανασυναντήθηκαν πριν από τα 8 του. Δεν μπορώ να σκεφτώ πόσο φοβισμένος ήταν, μόνος σε ένα ορφανοτροφείο, χωρίς να ξέρει τι έχει συμβεί», δήλωσε.
Ακόμα και μη ποντιακής καταγωγής ομογενείς όλων των ηλικιών βρέθηκαν την Κυριακή στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων, βεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς της κοινότητας. Το παρών έδωσαν ακόμα ο πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Ζητώντας και αυτή με τη σειρά της τη διεθνή αναγνώριση, η Συμέλα Σταματοπούλου, πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (AFPA), εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι διατάχθηκε η πλήρης εξόντωσή του [σ.σ. των Ποντίων], όσοι επέζησαν της σφαγής ήταν μια ευλογία για τα νέα εδάφη στα οποία έφτασαν, γιατί με τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, το φιλότιμο και την εφευρετικότητά τους κατάφεραν να χτίσουν κάστρα στην άμμο».