ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η «Mediterranean Pita» με έδρα το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης και η μητρική της εταιρεία «Corfu Foods» με έδρα το Μπένσενβιλ του Ιλινόις αποτελούν έναν από τους πιο αξιόλογους εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά και συνάμα κατέχουν αξιοζήλευτη θέση μεταξύ των εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή πίτας και γύρου.
Οι δύο αυτές εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα στα ελληνικά εστιατόρια και στα παντοπωλεία και στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ να προμηθευτούν από πρώτο χέρι την πίτα, τον γύρο, τα τυροκομικά προϊόντα, μια μεγάλη ποικιλία ελιών και ελαιολάδου και πλειάδα άλλων ελληνικών προϊόντων που απαιτούνται για την ελληνική μαγειρική και κατ΄ επέκταση τη μεσογειακή διατροφή και δίαιτα.
Ο πρόεδρος των εταιρειών Βασίλειος Μέμμος είναι από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που δεν υπέκυψε στον πειρασμό του εύκολου κέρδους. Τουναντίον επιμένει στην διατήρηση της παράδοσης και του οικογενειακού χαρακτήρα των επιχειρήσεών του και τα προϊόντα τους διανέμονται στις ΗΠΑ, στο Καναδά και τον Παναμά.
Η Corfu Foods είναι ένας από τους πιστοποιημένους προμηθευτές του Αμερικανικού Στρατού με προϊόντα πίτας και γύρου και αυτό αν μη τι άλλοι ποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για της εταιρείες του.
Διεθνής Έκθεση
Ο Βασίλειος Μέμμος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των μεσογειακών προϊόντων που παράγουν στις εγκαταστάσεις τους και των ελληνικών προϊόντων που εισαγάγουν στην αμερικανική αγορά.
Εφέτος συμμετείχε για μια ακόμη φορά με το δικό του περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων της Νέας Υόρκης. Το περίπτερό του ήταν καλαίσθητο, μοσχοβολούσε Ελλάδα και βρίσκονταν σε περίοπτη θέση στο Τζάβιτς Σέντερ του Μανχάταν. Την τιμητική τους είχαν τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα, η φέτα “Ρούσσας”, τα ορεκτικά πίτας και σφολιάτας της εταιρείας “Ακρόπολις” από το Τορόντο, τα γεμιστά μπισκότα της Βιολάντα, οι ελιές, τα ελαιόλαδα, , τα ντολμαδάκια και μια σειρά άλλων προϊόντων.
Ο κ. Μέμμος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την έκθεση επεσήμανε ότι αποτελεί μια μεγάλη παγκόσμια γιορτή και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τους παρέχετε η δυνατότητα να προβάλλουν τα ελληνικά λάδια, την ελληνική φέτα, τις ελιές και άλλα προϊόντα.
«Εφέτος έχουμε τρεις σπουδαίες εταιρείες, τη “Ρούσσας”, τη “Βιολάντα” και την “Ακρόπολις” από τον Καναδά που παράγει τα σπανοπιτάκια και τα τυροπιτάκια. Δόξα τω Θεώ εφέτος είμαστε σε καλύτερη θέση. Έχουμε και τα δικά μας προϊόντα, τις πίτες και είναι συγκινητικό να ακούς τους επισκέπτες να λένε αυτό το προϊόν το ξέρω, το έχω δει στο σουπερμάρκετ. Η φετινή έκθεση είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά», επεσήμανε ο κ. Μέμμος.
Mediterranean Pita
To εργοστάσιο «Mediterranean Pita» ιδρύθηκε το 1964 και ήταν ένα από τα πρώτα που παρήγαγε χειροποίητη πίτα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Βασίλειος Μέμμος εξαγόρασε την εταιρεία και τις εγκαταστάσεις, διότι όπως επεσήμανε ήθελε να διατηρήσει στο ακέραιο τον χειροποίητο χαρακτήρα και με τις ελληνικές συνταγές πίτα.
Το εργοστάσιο είναι σύγχρονο και είναι το μοναδικό στο οποίο οι εργαζόμενοι έχουν την πλήρη επίβλεψη από την παραγωγή της ζύμης, το άνοιγμα της πίτας έως και τη συσκευασία και τη διανομή.
Η πίτα, όπως επεσήμανε ο κ. Μέμμος δε διαφέρει μόνο από το άνοιγμα, αλλά και από τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν. Περιττό να αναφέρουμε ότι παράγουν και ένα είδος πίτας χωρίς καθόλου συντηρητικά, η οποία διανέμεται σε επίλεκτα σημεία πώλησης της αλυσίδας “Whole Foods”. Όλες, δε, οι πίτες πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο.
Ερωτηθείς τι τον ώθησε να ασχοληθεί με την παραγωγή πίτας επεσήμανε «Το 1982 έφτιαξα στο Μπέισαϊντ το εστιατόριο «Corfu of New York» και αγόραζα την πίτα από το Mediterranean. Αυτό μου έδωσε το έναυσμα να συνεργαστώ μαζί τους και μετά από μερικά χρόνια να προχωρήσω στην εξαγορά. Παράγουμε την καλύτερη πίτα και είμαστε οι μόνοι που ανοίγουμε τη ζύμη με το χέρι και όχι με τα μηχανήματα.
Ερωτηθείς για τις αλλαγές που συντελέστηκαν από τότε που αγόρασε το εργοστάσιο μέχρι σήμερα επεσήμανε ότι «το μόνο σταθερό είναι η ποιότητα και η επιμονή στην παραδοσιακή χειροποίητη πίτα”.
Σήμερα εν έτη 2019 παράγουν 14 διαφορετικά είδη πίτας τα οποία διανέμονται στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης και στη Βοστώνη.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες λόγω των ερευνών και της στροφής του καταναλωτικού κοινού στη μεσογειακή δίαιτα αυξήθηκε η ζήτηση για την πίτα, τον γύρο και τα άλλα μεσογειακά προϊόντα.
Αν και είχαν προτάσεις από νέες αλυσίδες μεταξύ των οποίων και την «Whole Foods», εν τούτοις περιόρισαν τη συμφωνία τους σε τοπική κλίμακα και δεν προέβησαν σε περαιτέρω συμφωνίες γιατί διότι δεν μπορούσαν να προβούν σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.
«Εμείς έχουμε 38 εργαζόμενους οι οποίοι παράγουν 1200 κιβώτια ημερησίως. Εάν πέφταμε στον πειρασμό και περνούσαμε στην εγκατάσταση νέου συστήματος θα χρειαζόμασταν μόνο έντεκα άτομα τα οποία θα παρήγαγαν 1700 κιβώτια ημερησίως. Οπότε αντιλαμβάνεστε το τεράστιο όφελος που θα είχαμε. Εμείς όμως δεν ενδώσαμε και διατηρήσαμε ως κόρη οφθαλμού τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την άριστη ποιότητα», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις αλλαγές επεσήμανε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η αύξηση του κατώτερου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, η οποία αύξησε το κόστος της παραγωγής της πίτας.
«Φτάσαμε στο σημείο να πριμοδοτούμε την πίτα. Η πίτα μας παράγεται με τα πιο αγνά υλικά και με τη φόρμουλα του χθες και έχει αυξημένο κόστος γιατί ανοίγεται με τα χέρια», πρόσθεσε.
H μητρική εταιρεία είναι «Corfu Foods» με έδρα το Σικάγο στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τρία κτίρια συνολικού εμβαδόντος 130.000 τ.π. και απασχολούν με εργασία 265 εργάτες και υπαλλήλους.
Η εταιρεία έχει 12 ημιφορτηγά, 18 τετραξονικά και άλλα έξι μικρότερα αυτοκίνητα με τα οποία κάνει κατ’ οίκον διανομές στο Ντιτρόιτ, στην Άϊοβα,στην Ιντιανόπολη, στο Κλίβελαντ και στο Ουισκόνσιν.
Οικογένεια
Αν και ακόμη και ο ίδιος ο πατέρας του είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κέρκυρα εν τούτοις ο Βασίλειος Μέμμος αναφέρει με υπερηφάνεια ότι κατάγεται από τη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο. Οι γονείς του Σταμάτης και Ελένη έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά τον Ανδρέα (αείμνηστος), τη Ζεβή, τον Σπύρο, τη Θεοδώρα και τον Βασίλειο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Μετά από την αποφοίτησή του από τη Ριζάρειο Σχολή απέσπασε μια φοιτητική βίζα και το Νοέμβριο του 1963 ήρθε στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στα εστιατόρια και το 1966 απέκτησε το δικό του εστιατόριο και μάλιστα έφερνε την πίττα αεροπορικώς από την Ελλάδα. Το 1970 άνοιξε γυράδικο και προχώρησε στην παραγωγή του γύρου.
Η ενασχόλησή του με τα εστιατόρια τον ώθησε να ασχοληθεί με την πίτα και τον γύρο και με την εισαγωγή των ελληνικών προϊόντων.
Ο Βασίλειος Μέμμος είναι παντρεμένος με τη Σπυριδούλα το γένος Κυπριανού που κατάγεται από την Κέρκυρα.
«Είμαι πολύ τυχερός που είχα στο πλευρό μου τη Σπυριδούλα η οποία μου χάρισε τρία παιδιά, την Ελένη, τον Στάμο και τον Χρήστο και τα μεγάλωσε με αξίες. Τους δίδαξε την ελληνική γλώσσα και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και τώρα πλέον προσπαθεί να διδάξει με τις ίδιες αξίες, αρχές και παραδόσεις στα εγγόνια μας και συγκεκριμένα στον Ανδρέα, τη Γκαμπριέλα και την Αριάνα, τη Σταματία, το Βασίλη και την Αδελαϊδα, καθώς επίσης τον Βασίλη, τον Θεόδωρο και την Σπυριδούλα.
Ευχαριστούμε τον Θεό γιατί έχουμε αγάπη και προσευχόμαστε όπως ο Θεός να μας χαρίσει υγεία να απολαύσουμε τους καρπούς μας», κατέληξε.