ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου το απόγευμα της Τρίτης, 30 Μαρτίου 2021, επέστρεψαν μετά από τρεις περίπου μήνες στο σχολείο και στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας για να εορτάσουν με τους δασκάλους, τον ιερατικό προϊστάμενο – διευθυντή, π. Γρηγόριο Γκίλμπερτ και τους γονείς την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Οι μαθητές, όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γρηγόριος Γκίλμπερτ, λόγω της πανδημίας παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα και την προηγούμενη Τρίτη ήταν η τρίτη φορά που βρέθηκαν και πάλι μαζί.

Η πρώτη έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο για τον καθιερωμένο αγιασμό για το νέο σχολικό έτος, ενώ η δεύτερη έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στα πρόθυρα των Χριστουγέννων.

Οι μαθητές έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους, απήγγειλαν ποιήματα για τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης και εξέφρασαν την υπερηφάνεια για την ελληνική τους καταγωγή και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε και η τελετή απονομής πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων που συμμετείχαν στις εξετάσεις του 2020.

Την παράσταση έκλεψε η μαθήτρια της 3ης τάξης Αποστολία Σερεβέτα, η οποία ερμήνευσε το «Όλη η Δόξα Όλη η Χάρη» και απέσπασε τις επευφημίες των συμμαθητών, των γονέων και των δασκάλων.

Οι μαθητές που έλαβαν τα πιστοποιητικά Ελληνομάθειας.

Η Αποστολία, όπως επεσήμανε ο π. Γρηγόριος Γκίλμπερτ, είναι ένα από τα νεότερα ταλέντα που αναδεικνύει το Σχολείο και η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και τόσο στην εκδήλωση των Χριστουγέννων, όσο και στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου έκλεψε την παράσταση και καθήλωσε το ακροατήριο.

Η Αποστολία ομιλεί άπταιστα την ελληνική γλώσσα και  τόσο οι παριστάμενοι στην εκδήλωση, όσο και όσοι παρακολούθησαν το βίντεο που ανάρτησαν οι «Αναμνήσεις» στο YouTube δυσκολεύονται να πειστούν ότι η Αποστολία δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά στο Μπρούμολ της Πενσιλβάνιας και μεγάλωσε στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι.

Ωστόσο είναι προνομιούχα, διότι στο σπίτι της, τόσο οι γονείς της Νίκος Σερεβέτας και Θεοδώρα Σερεφέα, όσο και η γιαγιά της Κασσιανή Σερεφέα επιμένουν ελληνικά,

Η Αποστολία Σερεβέτα η οποία έκλεψε την παράσταση.

Αν και στο δημόσιο σχολείο η Αποστολία είναι μαθήτρια της δεύτερης τάξης, εν τούτοις στο εν λόγω Ελληνικό Απογευματινό  Σχολείο είναι μαθήτρια της τρίτης τάξης.

Η Αποστολία έχει έφεση στην μουσική και στο πιάνο και τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα σε ωδείο της πόλεως τους.

Η μητέρα της Θεοδώρα Σερεφέα  ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ελληνοαμερικανών και έλκει την καταγωγή της από το Τσοτύλι νομού Κοζάνης. Το 2003 και έναν περίπου χρόνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αποφάσισε να παραμείνει και να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα. Εκεί γνώρισε τον εκλεκτό της καρδιά της τον Νικόλαο Σερεβέτα και έκαναν όνειρα για την ζωή τους.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του ιερατικού προϊσταμένου και συνάμα διευθυντή του σχολείου, π. Γρηγόριο Γκίλμπερτ.

Η επιβολή του καθεστώτος των μνημονίων στην γενέτειρα άλλαξε τα δεδομένα και προ οκτώ περίπου ετών επέστρεψαν στο Μπρούμολ της Πενσιλβάνιας, όπου έφεραν στον κόσμο την Αποστολία.    

Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο

Το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας είναι ένα από τα καλύτερα σχολεία της ομογένειας της τριπολιτειακής περιοχής.

Οι μαθητές προέρχονται από τα περίχωρα του Άπερ Ντάρμπι και της Φιλαδέλφειας, οι οποίοι διαπρέπουν τόσο στις πολιτειακές εξετάσεις, όσο και στις εξετάσεις Ελληνομάθειας.

Οι μααθητές οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γρηγόριος Γκίλμπερτ πέρσι ανέλαβε και τα καθήκοντα του διευθυντή και με τις δασκάλες, την Σχολική Επιτροπή και τον Σύλλογο Γονέων και Δασκάλων προετοιμάζονται για την λήξη του σχολικού έτους και για τις εγγραφές για το σχολικό έτος 2021-2022.

Από τον περασμένο Μάρτιο τα μαθήματα διεξάγονται διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας και όλοι προσεύχονται και ευελπιστούν όπως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επιστρέψουν στην δια ζώσης διδασκαλία.  

Οι μααθητές οι οποίοι ερμήνευσαν πατριωτικά τραγούδια.
Οι μααθητές οι οποίοι ερμήνευσαν πατριωτικά τραγούδια.
Οι μααθητές οι οποίοι ερμήνευσαν πατριωτικά τραγούδια.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.