Η Λένια Ζυγλάκη είναι ο άνθρωπος πίσω από τις υιοθεσίες μαστιχόδεντρων στην Χίο

0
Η Λένια Ζυγλάκη. Φωτογραφία: www.in.gr

ΧΙΟΣ. (https://www.in.gr/) Εκεί που περιηγείστε στο διαδίκτυο, μπορείτε, αν το θέλετε, να βρεθείτε σε έναν τόπο γεμάτο μυρωδιές, μνήμες και χρώματα. Σας μιλώ για την Χίο: την Χίο της παρράδοσης, των ανθρώπων της, των γεύεσεων και των δυνατοτήτων της.

Μέσω της ιστοσελίδας www.adoptchiostrees.gr, συμβαίνει κάτι μαγικό: πραγματοποιούνται υιοθεσίες δέντρων, υπάρχουν βασικές πληροφορίες για τη μαστίχα και τις ιδιότητές της, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την καλλιέργειά τους και την χιώτικη φύση.

Για μια στιγμή. Υιοθεσία δέντρων;

Ναι! Μπορεί να κάνει υιοθεσία ο καθένας, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορεί επίσης να γίνει υιοθεσία ως δώρο και να σταλεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ο στόχος μας είναι να ταξιδέψει η μαστίχα σε περισσότερα μέρη του κόσμου.

Το πρότζεκτ σύντομα θα επεκταθεί, στο «Υιοθέτησε μια Χιώτικη ελιά» και ο άνθρωπος πίσω από όλα αυτά τα ενδιαφέροντα και πρωτότυπα ακούει στο όνομα Λένια Ζυγλάκη.

Η ίδια μοιράστηκε με το in.gr ορισμένες σκέψεις γύρω από το project της υιοθεσία, εξηγεί πώς ξεκίνησε όλο αυτό και μοιράζεται το όραμά της για το μέλλον.

Λένια, είσαι γέννημα θρέμμα Χιώτισσα. Δεν σκέφτηκες ποτέ να φύγεις από το νησί και να έρθεις στην Αθήνα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Χίο και ειδικά στην Μέσα Διδύμα, ένα από 24 μαστιχοχώρια του νησού. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόγραμματισα τη ζωή μου στην Αθήνα. Πολύ τσιμέντο ρε παιδί μου. Την αγαπώ την Αθήνα, θέλω να βιώνω τα όμορφά της, αυτά που μας λείπουν από εδώ, ένα θέατρο, μια μουσική σκηνή, εστιατόρια από διάφορες κουζίνες του κοσμου, ψώνια… Αλλα δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ζήσω εκεί διχως να βλέπω βουνό ή θάλασσα χωρίς να είμαι κοντά στη φύση.

Ποια η σχέση σου με την γεωργία και την χιώτικη γη;

Με τη γεωργία η σχέση που υπήρχε ήταν άμεση. Οι γονείς πήγαιναν κάθε χρόνο για την συγκομιδή της ελιάς για να βγει το λάδι του σπιτιού. Και φυσικά, έκαναν  μαστιχοκαλλιέργεια.

Καθώς ημουν για πολλά χρόνια σχεδιάστρια σε αρχιτεκτονικα γραφεία, σχεδίαζα σε Autocad και άλλα αρχιτεκτονικα προγράμματα, και φωτορεαλισμους κτιρίων. Όμως, ήρθε η ώρα και αυτή η εργασία έκανε τον κύκλο της και…επέστρεψα στην γη!

Η γεωργία είναι γοητευτική, όμως έχει αντιστάθμητους παράγοντες, είναι δύσκολη, ποτέ δεν ξέρεις πως θα είναι η χρονιά και τι συγκομιδή θα έχεις. Είναι οι καιρικές συνθήκες που παίζουν σημαντικό ρόλο κσι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ το κλίμα.

Η χιώτικη γη είναι ένα θαύμα, στη Χίο έχουμε την ευλογία  να φυεται ο σχίνος pistacia lentiscus via Chia που ειναι μοναδικός. Το δάκρυ που παράγει είναι ένα πολύτιμο αγαθό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, αποδεδειγμένα πλέον από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει.

Επίσης, φύεται η χιώτικη ελιά κι αυτή είναι τοπική ποικιλία, μοναδική επίσης!  Στα μελλοντικά σχέδιά μου ειναι η καλλιέργεια της ελιάς για την παραγωγή λαδιού. Θα ήθελα να αναφερθώ και στο μανταρίνι Χίου, μοναδικό κι αυτό προϊόν. Καθως τρως ένα μανταρίνι η μυρωδιά από τα αιθέρια έλαια είναι πολύ δυνατή, σε πάει απευθείας στον κάμπο της Χίου!

Η χιώτικη γη είναι τόσο ευωδιαστή, την άνοιξη μια βόλτα στον κάμπο όταν είναι ανθισμένες οι πορτοκαλιές, η μυρωδιά σε μεθάει! Επίσης ,όταν ανθίζουν τα σπαρτά, τα βουνά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα κσι η μυρωδιά είναι απερίγραπτη.

Το καλοκαίρι, όταν αρχίζουν τα στάζουν τα δάκρυα από τα μαστιχόδεντρα, όλα η νότια Χίος μοσχοβολά μαστίχα. Τα μαστιχοχώρια επίσης με τα μαστιχόδεντρα ασπροχωματισμένα είναι σαν μια ζωγραφιά.

Η άγια μαστίχα: μοναδικό φαινόμενο

Πώς συνέλαβες την ιδέα με την υιοθεσία δέντρων; Υπάρχει κάποια ομάδα μαζί σου σε όλο αυτό;

Καθώς μελετούσα τα επόμενα βήματα μου μετά την εργασία γραφειου, ήρθε η ιδέα να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα. Όπως σας είπα πριν, μου ήταν αρκετά γνώριμη η ερασιτέχνικη γεωργία απο τους γονείς και όταν ήμασταν μικρά παιδιά μας έπαιρνε τις αδελφές μου κι εμένα η μητέρα μου μαζί της για να τη βοηθήσουμε.

Σκεφτόμενη τα επόμενα βήματα μου, μαζί με τον συνεργάτη μου Γιώργο Κωνσταντέλια, έναν συνταξιούχο Chief Marine Engineer (δεν είναι πια στη ζωή) ο οποίος ήθελε να ασχοληθεί με την χιώτικη φύση κι έτσι αρχίσαμε να ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα.

Η ιδέα ήρθε, ουσιαστικά, καθώς βρισκόμουν πολύ συχνά μέσα στα κτήματα και έκανα brainstorming για το πώς θα στήσω τα νεα επαγγελματικα σχέδια. Σκεφτόμουν πώς μπορώ να βοηθήσω στην αναγνωρισιμότητα της μαστίχας με ένα διαφορετικό τρόπο. Αρχικά ξεκίνησα με τα κτήματα της οικογένειας, στην καλλιέργεια της μαστίχας και δοκιμαστικά της ελιάς.

Να προσθέσω εδώ ότι στη Νότια Χίο, σε μεγάλο ποσοστό, ελαιόδεντρα και μαστιχόδεντρα βρίσκονται στο ίδια κτήματα. Το λέω αυτό γιατί το πρότζεκτ θα επεκταθεί στην υιοθεσία ενός ελαιόδεντρου!

Το πιο νόστιμο δάκρυ της Ελλάδας

Πολύ ενδιαφέρον, επίσης. Τι αποδοχή έχει λάβει το εγχείρημά σου μέχρι στιγμής, με τα μαστιχόδεντρα; Θεωρείς ότι ο κοροναϊός στάθηκε ως ανασταλτικός παράγοντας;

Η πρώτη υιοθεσία ήρθε και έφερε πολύ χαρά, την έκανε μια Ισπανίδα η οποία έχει χρησιμοποιησει τη μαστίχα ως φάρμακο και από την χαρά της έγραψε και το πρώτο άρθρο για το πρότζεκτ. Έχουν γραφτεί αρθρα, από Ελλάδα, από Ισπανία, από Ιαπωνία, από Αυστραλία, από Βουλγαρία και Αμερική.

Μπορώ να μιλάω ώρες, γιατί κάθε υιοθεσία έχει πίσω της και μια ιστορία. Όπως η Αμερικάνα με καταγωγή από Χίο, έστειλε στην ξαδέλφη της στην Ελλάδα μια υιοθεσία και στην ξαδέλφη της στη Γαλλία επίσης, και ονόμασε τα δέντρα «Mastiha Sisters».

Μια σύζυγος που έχει παντρεύει Χιώτη το στέλνει δώρο στον άντρα της για την επέτειο του γάμου τους. Τέτοιες ιστορίες έχω πολλές…

Έχουν σταλεί πακέτα σε 22 χώρες!

Ο επισκέπτης αναζητεί στις διακοπές του να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις. Τα τελευταία χρόνια η επίσκεψη στα Μαστιχοχώρια είναι αγαπημένος προορισμός από πολλά μέρη του πλανήτη και η επίσκεψη στο μουσείο μαστίχας επίσης. Ο κάθε ανάδοχος μπορεί να επισκεφτεί το δέντρο του όλο το χρόνο.

Ο στόχος είναι κάθε καλοκαίρι να κάνουμε στους αναδόχους μια ετήσια συνάντηση με τοπικό χαρακτήρα, επίσκεψη στα δέντρα τους, εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με γεύσεις μαστίχας, επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας.

Με τον κοροναϊό, ομολογώ ότι δεν είχε πολλή κίνηση το πρότζεκτ. Αυτό που έζησα ειδικά στην πρώτη καραντίνα ήταν πολύ ανατριχιαστικό, γιατί ερχόταν πακέτα πίσω από Ιταλία, από Αμερική, λόγω του ότι είχαν κλείσει τα ταχυδρομεία και έστελναν πίσω τα πάντα, επικοινωνούσα με τους αναδόχους βασικά αν είναι καλά και μετά από συνεννόηση τα ξαναέστειλα πάλι. Μεγάλη αγωνία και άγχος.

Η Λένια Ζυγλάκη

Ποιες οι φιλοδοξίες σου σχετικά με το project αυτό για το εγγύς ή το μακρινό μέλλον;

Να προστεθούν κι άλλες χώρες στον χάρτη. Με το δικό μου τρόπο, να βοηθήσω να γνωρίσει ο κάθε πολίτης του κόσμου, τη μοναδική μαστίχα Χίου και την καλλιέργειά της η οποία είναι μια κουραστική και επίπονη διαδικασία.

Φανταστείτε ότι κάθε χρόνο πρέπει να πάμε στο δέντρο περίπου 12 φορές, από το κλαδεμα που ξεκινάει την άνοιξη, στη συνέχεια έχουμε το καθάρισμα των τραπεζιών, το ασπροχωμάτισμα, το κέντος αρκετές φορές, το πρώτο μάζεμα, ξανά κέντος και δεύτερο μάζεμα, όλα αυτά μέσα στο καλοκαίρι και τη ζέστη. Μετά, κοσκίνισμα της μαστίχας και διαχωρισμός από τις ξένες ύλες, πλύσιμο, καθάρισμα από τα «σκουπιδάκια», παράδοση στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και…μας βρήκε ο χειμώνας.. Ξεκούραση λίγο και ξαναρχίζουμε πάλι από την Άνοιξη.

Εδώ θέλω να επισημάνω ότι η ΕΜΧ και τα mastihashop έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά πάνω στη μαστίχα σε όλους τους τομείς.

Γιατί να υιοθετήσουμε, τελικά, ένα μαστιχόδεντρο, Λένια;

Συνδέεσαι με ένα δέντρο που είναι μοναδικό στον κόσμο και που παράγει τη μοναδική μαστίχα Χίου.

Συνδέεσαι επίσης με τη Χίο. Αν και κάπως παραμελημενη τουριστικά, μέσα από το πρότζεκτ παρατηρώ ότι έχουμε πολλούς φαν της Χίου, και αυτό που εύχομαι είναι να πολλαπλασιαστούν με διάφορες κινήσεις, σωστές από όλους μας και τους φορείς φυσικά.

Δημιουργείς ρίζες με τη μαστίχα, και τη Χίο υιοθετώντας. Με την υιοθεσία βοηθάει ο κόσμος στη συνέχιση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας η οποία έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομία της Unesco.

Ξενάγησέ μας στην «δική σου» Χίο. Ποια είναι τα αγαπημένα σου μέρη και στέκια στο νησί;

Θα βάλω το πρώτο στέκι μιας και είναι καλοκαίρι, στον αγαπημένο Μαύρο Γιαλό. Άλλο αγαπημένο στέκι είναι το λιμάνι για ένα ποτό παρέα με αγαπημένους φίλους. Ή μεζεδάκι στις πολύ όμορφες ταβερνες που υπάρχουν στο νησί.

Τον χειμώνα, πεζοπορία στα μονοπάτια κυρίως της βόρειας Χίου. Γεμίζει η μέρα με χρώματα αρώματα και φύση!

Την άνοιξη φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην φωτογραφίσω τα κατακόκκινα χωράφια με τις Λαλάδες! Κάτω από τα μαστιχόδεντρα, κάτω από τα ελαιόδεντρα φυτρώνουν οι χιώτικες τουλίπες γνωστές ως Λαλάδες, στρώνοντας ένα κόκκινο χαλί που το σπάνε που και που οι λευκές αποχρώσεις των άγριων σκόρδων και τα μωβιά χρώματα των ανεμώνων.

Τα ονόματα δύο «γονέων»

Πώς κυλά, συνήθως, μια καθημερινή σου, τυπική μέρα από την ώρα που ξυπνάς μέχρι την ώρα που πλαγιάζεις;

Τυπική μέρα δεν υπάρχει, αυτό είναι που μου δίνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Έχω βγει από το ωράριο εργασίας 9.00 με 2.00 που είχα πριν αρχίσω να δουλεύω με το πρότζεκτ.

Η καθημερινότητα είναι διαφορετική και αλλάζει απο εποχή σε εποχή, ακολουθείται από την καλλιέργεια της μαστίχας, και τις ανάγκες του πρότζεκτ. Ταχυδρομείο να στείλω τα πακέτα, να πάω στα δέντρα να κρεμάσω τα ταμπελάκια, να φωτογραφίσω να στείλω τις φωτογραφίες, να έχω επικοινωνία με τους αναδόχους…

Πάντα όμως, θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να βρεθώ με τους αγαπημένους μου φίλους για ένα καφέ ή ποτό. Το βράδυ θα κλείσει η μέρα μου είτε με μια ταινία είτε με ένα βιβλίο και μουσική.

Υιοθετώντας κάποιος ένα μαστιχόδεντρο θα φέρει το όνομά του σε μια ξύλινη ετικέτα για ένα χρόνο και ως ανάδοχος του θα λάβει:

Προσωπικό Πιστοποιητικό Υιοθεσίας

50γρ. Μαστίχα Χίου σε κουτί δώρου

Μια φωτογραφία του Υιοθετημένου Μαστιχόδεντρου

Μια εξατομικευμένη ευχετήρια κάρτα στην περίπτωση της Υιοθεσίας για Δώρο

Υιοθετήστε κι εσείς ένα μαστιχόδεντρο! Θα έχει την καλύτερη φροντίδα από την Λένια

Ο κάθε ανάδοχος μπορεί να επισκεφτεί το δέντρο του όλο το χρόνο. Στα σχέδια μας είναι κάθε καλοκαίρι να κάνουμε στους αναδόχους μια ετήσια συνάντηση με τοπικό χαρακτήρα, επίσκεψη στα δέντρα τους, εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με γεύσεις μαστίχας, επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας, περιήγηση στα 24 μαστιχοχώρια, συμμετοχή στις εργασίες της μαστιχοκαλλιέργειας και άλλα.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.