ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η εκδήλωση για την κοπή της πίτας των ιεροψαλτών της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 27 Ιανουαρίου 2022, στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια αποτέλεσε την αφετηρία για την ίδρυση του Συλλόγου Ιεροψαλτών και μιας Χορωδίας Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και κατά κοινή ομολογία άγγιξε τις καρδιές και τις ψυχές των διακεκριμένων ιεροψαλτών που υπηρετούν με αφοσίωση το αναλόγιο και έχουν μακρά εμπειρία και ενασχόληση με χορωδίες.

Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την αφετηρία και την ερχόμενη εβδομάδα οι ιεροψάλτες θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα του Αρχιεπισκόπου για την δημιουργία του Συλλόγου που θα αναλάβει την διάσωση και προβολή της βυζαντινής μουσικής και το πιο σημαντικό την διδασκαλία στις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών.

Η κοπή της πίτας έλαβε χώρα μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου στο αμφιθέατρο του κέντρου και αμέσως μετά παρατέθηκε δεξίωση στην Βιβλιοθήκη του, όπου οι παριστάμενοι είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με τον Αρχιεπίσκοπο για την δημιουργία του Συλλόγου και τον ρόλο των ιεροψαλτών.

Ο Δημήτριος Κεχαγιάς, ο Στράτος Γατανάς και ο Δήμος Παπαϊωάννου με τα ούτι τους κατάφεραν να δώσουν στον Αρχιεπίσκοπο, στους ιερείς και στους δημοσιογράφους να κατανοήσουν καλύτερα τις ανεξάντλητες δυνατότητες και τα τάλαντα με τα οποία είναι προικισμένοι οι ιεροψάλτες για να υπηρετήσουν το αναλόγιο και να διασώσουν και να προβάλουν την βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική.

Ο Σύλλογος, όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος καλείται να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής. Η δημιουργία μιας χορωδίας, η οποία θα συμμετέχει στους πανηγυρικούς εσπερινούς θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δώσει το έναυσμα στους ιερείς και στους ηγέτες των κοινοτήτων να επιμείνουν στην δημιουργία χορωδιών ιεροψαλτών.

Στιγμιότυπο από την δεξίωση στην Βιβλιοθήκη του Αρχιεπισκοπικού Πολιτιστικού Κέντρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η ενίσχυση και η προβολή των αξιών και του έργου των ιεροψαλτών κατείχαν σπουδαία θέση στις προτεραιότητές του.

«Η πανδημία έκανε πολλά κακά, αλλά ανέδειξε και την αξία του ψάλτη, καθώς οι λειτουργίες γίνονταν από τον ιερέα και τον ψάλτη και χωρίς πιστούς. Οι χορωδίες δεν μπορούσαν να συνέλθουν και ήταν αδύνατο. Πολλές φορές στις ομιλίες αναφέρθηκα στην αξία του ιεροψάλτη που αναδεικνύεται αυτή την εποχή. Δεν αναγνωρίζεται γενικά η αξία του ιεροψάλτη και θεωρείται δευτερευούσης σημασίας παρουσία μέσα στην κοινότητα. Πληρώνονται οι ψάλτες με ό,τι περισσέψει από τις άλλες υποχρεώσεις και δεν αναγνωρίζεται η αξία των ιεροψαλτών ούτε από  τους προέδρους των κοινοτήτων και ούτε από τους ιερείς», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παράδοση του Φαναρίου όπου τα παιδιά 4 και 5 ετών φορούσαν ράσα και γέμιζε το αυτί με τα ακούσματα τα παραδοσιακά της Πόλης.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Κεχαγιάς, Δήμος Παπαϊωάννου και Στράτος Γατανάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ερχόμενος στην Αμερική από μια τέτοια βαριά μουσική παράδοση αντιλαμβάνεστε ότι είχα μια ανώμαλη προσγείωση ακούγοντας τις χορωδίες και τη δυτική μουσική, όλο αυτό το καινούργιο άκουσμα ,το οποίο ήταν για μένα ξένο άκουσμα, χωρίς να είμαι εναντίον αυτής της μουσικής. Πιστεύω ότι η τέχνη είναι τέχνη και η μουσική είναι μουσική, αρκεί να γίνεται με σοβαρότητα είτε είναι αυτή βυζαντινή μουσική είτε δυτική χορωδία. Στηρίζω και τα δύο. Εφόσον ο κόσμος μας ζητά και τα δύο είμαστε υποχρεωμένοι να τα ευλογούμε και να τα στηρίζουμε και τα δύο, αρκεί να υπάρχει ισορροπία», επεσήμανε.

«Και γι αυτό σκέφθηκα να σας καλέσω σε αυτή την συνάντηση, γιατί δεν έχει επικρατήσει η ισορροπία και μη κοιτάτε τις κοινότητες της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, που είμαστε πιο κοντά στην παράδοση. Όσο πιο δυτικά πάτε τόσο πιο πολύ απογοητεύεστε και βλέπετε τα κενά που υπάρχουν. Σας κάλεσα για να σας ακούσω και θα σας στηρίξω με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Φανάρι και τόνισε ότι κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού στην Πόλη αποφάσισαν να προβούν σε μια θεσμική συνεργασία με την παράδοση του Φαναρίου  με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Παναγιώτη Νεοχωρίτη να συμμετέχει διδάσκοντας διαδικτυακά τους ψάλτες της ομογένειας.  Είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει και να διδάξει».

Σε πρώτο πλάνο ο Δρ. Ντίνος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδέα της δημιουργίας του Συλλόγου και τόνισε: «Είμαστε στο πλευρό σας να σας προμηθεύσουμε με όσα μέσα οικονομικά και ηθικά χρειάζεστε και αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού χάσαμε πολλούς και καλούς πρωτοψάλτες και ευχόμαστε η μνήμη τους να είναι αιώνια.

Η διάσωση και η υποστήριξη της βυζαντινής μουσικής είναι κάτι πιο μεγάλο από τον εαυτό μας. Είναι μια παράδοση δύο και πλέον χιλιάδων χρόνων την οποία δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί και να σβήσει. Έχουμε μια ευθύνη. Λιστοστέψαμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να εκλείψει η βυζαντινή μουσική. Παρ’ όλα αυτά έχουμε όλους εσάς που αγαπάτε αυτή την μουσική. Είναι θυσία η υπηρεσία σας στο αναλόγιο».

Αναφερόμενος στην οργάνωση του Συλλόγου επεσήμανε: «Να οργανωθούμε για να στηρίξουμε την βυζαντινή μουσική και παράδοση. Να καθιερώσουμε την κοπή της πίτας κάθε χρόνο και να ανταλλάσσουμε απόψεις και προτάσεις να στηρίξουμε τον ρόλο των ιεροψαλτών.

Στιγμιότυπο από την κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιεροψαλτών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Να αρχίσουμε από τους Εσπερινούς να βρισκόμαστε και να κάνουμε μια χορωδία στον ναό που πανηγυρίζει, Να κάνουμε απλά και αποφασιστικά βήματα, να προβάλουμε τους καλούς ψάλτες, να κάνουμε συναυλίες.

Να ανοίγουμε το αναλόγιο, να αφήνουμε και άλλους ανθρώπους να έρθουν δίπλα σας.  Να προσπαθείτε να κάνετε μαθητές και να ανταποδώσετε στον κόπο των δασκάλων σας που σας δίδαξαν.

Να ιδρύσουμε Σύλλογο βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής και να κάνουμε συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής με μουσικά όργανα τα οποία είναι απολύτως συμβατά με την βυζαντινή μουσική.

Να ιδρύσετε τον Σύλλογο της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας να εκλέξετε την ηγεσία και τον χοράρχη. Υπάρχει μια χορωδία και η σχολή βυζαντινής μουσικής.  Να συγκροτήσουν την χορωδία που θα συνοδεύει στις πανηγυρικές ακολουθίες και στους κατανυκτικούς εσπερινούς», κατέληξε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Οι ιεροψάλτες ενώ παρακολουθούν την τελετή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο διάκων Μιχαήλ Γιαβρής, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την σύγκληση και της επόμενης συνεδρίασης την ερχόμενη εβδομάδα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται ο πρόεδρος του Cosmos-FM Στέλιος Τακετζής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο Δρ. Νίκος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.