ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τον κοσμήτορα (Dean) του Business School του πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia U) , Δρ. Κωστή Μαγκλάρα (Costis Maglaras) που έβγαλε ήδη τις πρώτες φουρνιές των αυριανών ηγετών στις επιχειρήσεις, τίμησε στην διάρκεια εκδήλωσης στο Μανχάταν, η Ένωση Ελληνο-αμερικανών Τραπεζικών, πιο γνωστή με τα αρχικά HABA.

H εκδήλωση έλαβε χώρα στο Union League Club και συγκέντρωσε έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό νέων στελεχών και ανέδειξε ένα εντελώς νέο μοντέλο εκδήλωσης, θα λέγαμε υβριδικού χαρακτήρα, αφού πρόσφερε αρχικά την καθιερωμένη δεξίωση, αλλά αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία και η αποδοχή του βραβείου, σε περιβάλλον βιβλιοθήκης.

Ήταν η πρώτη φορά μετά την Πανδημία που οργανώθηκε η ετήσια εκδήλωση της Ένωσης και η πρωτοβουλία της στέφθηκε από επιτυχία.

Η στιγμή της βράβευσης. Ο Πρόεδρος κ. Ρ. Σάβατζ απένειμε την πλακέτα στο Δρ. Κωστή Μαγκλάρα, πρύτανη της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Business School, του Πανεπιστημίου Columbia, της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η απόφαση για την βράβευση του πρύτανη είχε ληφθεί πριν από την πανδημία. Ξέχωρα από τον τρόπο της διοργάνωσης η συμμετοχή των νέων στελεχών σε συνδυασμό με τους παλιούς και έμπειρους έδωσε μια νέα πνοή και μακάρι να δούμε αυτή την αλλαγή σκυτάλης και σε όλες επαγγελματικές οργανώσεις.

Όπου κι αν κοιτούσες έβλεπες νέα πρόσωπα και νέες παρουσίες. Ίσως να οφειλόταν στο γεγονός ότι αρκετοί ήταν απόφοιτοι του Πανεπιστημίου «Κολούμπια» και γνώριζαν τον τιμώμενο. Όμως και πάλι η συμμετοχή των νέων ήταν αξιοσημείωτη.

Όπως και η παρουσία εκπροσώπων άλλων επαγγελματικών οργανώσεων, π.χ. των δικηγόρων, του επιμελητηρίου, των ιατρών και παρεμφερών οργανώσεων.

Άποψη του ακροατηρίου στη εκδήλωση απονομής του βραβείου της HABA. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στο τέλος, ο χώρος της Βιβλιοθήκης, που επιλέχθηκε για την ομιλία δεν χώρεσε σε καθίσματα όλους με αποτέλεσμα αρκετοί να στέκονται όρθιοι, ρουφώντας κάθε λέξη του διακεκριμένου καθηγητή.

Τον ομιλητή και τους καλεσμένους καλωσόρισε ο κ. Κώστας Κέλλας, ο οποίος παρουσίασε και τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Ρόμπερτ Σάβατζ.

Ο κ. Σάβατζ υπενθύμισε εν συντομία τον ρόλο και την σημασία και τις δραστηριότητες της Ένωσης και υποδέχθηκε με ειδική αναφορά όλα τα νέα μέλη.

Κατόπιν μίλησε μια πρώην συνάδελφος του τιμώμενου στις ακαδημαϊκές αίθουσες και αποδέκτης η ίδια του συγκεκριμένου βραβείου, η κ. Μαρία Βάσαλου, που ωστόσο μεταπήδησε στην οικογένεια των οικονομολόγων και ειδικών στα οικονομικά και τώρα διαπρέπει στην εταιρεία Goldman Sachs.

Ο πρόεδρος της HABA κ. Ρόμπερτ Σάβατζ, κέντρο, με δυο μέλη της οργάνωσης στην διάρκεια της δεξίωσης. Φωτογραφία: ETA PRESS

Δεν θα μπορούσε, είπε, η κ. Μαρία Βάσαλου, να βρει η Ένωση, καλύτερο και πιο κατάλληλο αποδέκτη του βραβείου.

Ο Δρ. Κωστή Μαγκλάρα έδωσε στην συνέχεια μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία. 

Η ομιλία

Ο Δρ. Μαγκλάρας εξήγησε αρχικά την μέχρι σήμερα πορεία των σπουδών του και τους τομείς που τον απασχόλησαν και μεταξύ αυτών και ο τομέας της Πυρηνικής ενέργειας. Αλλά πρωτίστως, είπε, ασχολήθηκε με τα αποκεντρωμένα δίκτυα επικοινωνίας ΤCPIP.

Ένα σύστημα από την δεκαετία του 1970 που εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1980. Και εν συνέχεια εξελίχθηκε την δεκαετία του 1990. Η χρήση τους αυξήθηκε με μεγάλη ταχύτητα.

Σήμερα η επόμενη στάση των δικτύων είναι το σύστημα Blockchain, που θα βοηθήσει στον σχεδιασμό των επόμενων λειτουργικών συστημάτων, software.

Από αριστερά. Ο κ. Χάρης Πατερουλάκης με τον πρόεδρο της εταιρείας Raptor Trading Systems κ. Τεντ Λάρδο και τους Ευάγγελος Παλιογλόη και τον στενό συνεργάτη του κ. Λάρδου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Αν ορισμένοι από εσάς ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, ελπίζω είπε ο Δρ. Μαγκλάρας, να έχετε κερδίσει αρκετά μέσα σε μια δεκαετία και να μην χάσατε πολλά στην διάρκεια των τελευταίων δυο μηνών, οπότε και σημειώθηκε μεγάλη πτώση.

Από εκεί και έπειτα είπε, στην συνέχεια ο Δρ. Μαγκλάρας, μεταπήδησαν από τον κλάδο του Εlectrical Engineering στον κλάδο των επιχειρήσεων, στο Business School. Aπό το «Στανφορντ» στο «Κολούμπια».

Ο Δρ. Μαγκλάρας τόνισε, ότι εδώ, στο πανεπιστήμιο «Κολούμπια», συνάντησε ένα περιβάλλον ελευθερίας και δημιουργίας για 24 χρόνια και πριν από τρία χρόνια του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί. Ήταν μια μεγάλη τιμή, πρόσθεσε.

Ο κ. Τζειμς Γκέρκης, μέλος του ΔΣ της οργάνωσης με δυο νέα μέλη της οργάνωσης, την Αριάνδη και τον Κιθ Γκότζια. Φωτογραφία: ETA PRESS

Έτσι τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με τον κλάδο της πληροφορίας (data science), τα οικονομικά (equity finance) και τις αγορές (market construction), σε συνεργασία με την Goldman Sachs.

Αυτή είναι και η σχέση μου με το γράμμα «B» στα αρχικά της HABA.

O Δρ. Μαγκλάρας επεσήμανε ότι παράλληλα με την πρόοδο των σπουδαστών, του πανεπιστημίου και της πόλης εργάζεται και για την πρόοδο της Ελλάδας μέσα από διάφορα προγράμματα.

Σήμερα το πανεπιστήμιο ασχολείται με όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Μέσα σε ένα κλίμα αλλαγών που είναι ραγδαίες. Και οι επόμενες δεκαετίες θα είναι δεκαετίες αλλαγών, ευκαιριών και ασφαλώς, μεγάλης αβεβαιότητας.

Ο Δρ. Κωστής Μαγκλάρας με την σύζυγο του Νίκη. Φωτογραφία: ETA PRESS

Ποιος θα είναι ο οδηγός της ζωής (οριζοντίως) για τα επόμενα 75 χρόνια, αναρωτήθηκε ο Δρ. Μαγκλάρας;

Κατά την γνώμη του, η κλιματική αλλαγή και η στάση μας ως κοινωνία, απέναντι της, θα αλλάξουν ριζικά, όσα ξέραμε για την ενέργεια, το φαγητό, τις μεταφορές, την Γεωργία, την βιομηχανία, την προσφορά των ειδών. Κάθε πτυχή της ζωής μας θα ξανα- σχεδιαστεί. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, βρίσκοντας και προσφέροντας λύσεις. Ή από την άλλη πλευρά υιοθετώντας την λειτουργία «net zero».

Το ίδιο σημαντική είναι και η χάραξη της πολιτικής αλλά και η προσωπική άποψη του καθενός από εμάς. Να αλλάξουμε συνήθειες, τι αυτοκίνητα αγοράζουμε, πως οδηγούμε. Όλοι θα πρέπει να παίξουνε τον ρόλο που μας αναλογεί.

Σε ότι αφορά το κλάδο των επιχειρήσεων και τον ρόλο τους στην κοινωνία ο Δρ. Μαγκλάρας εξήγησε.

«Θα πρέπει να ασχολούνται με τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας;»

Τι πρέπει να κάνουμε στις σχολές επιχειρήσεων; Τι θα κάνουμε για την Ελλάδα; Ήταν το επόμενο ερώτημα.

Η τεχνολογία και οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις είναι δυο από τα πεδία που τον απασχολούν.

Στο θέμα της Τεχνολογίας επεσήμανε ότι αυτό θα βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξαγωγών. Ας μην ξεχνάμε είπε, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας, είναι μόλις ένα κομμάτι από τον πληθυσμό της Τριπολιτειακής Περιοχής της Νέας Υόρκης, αυτό που ονομάζουμε tri-state. Και στόχος μας είναι να εξετάζουμε πολύ μεγαλύτερα ποσοστιαία νούμερα.

Το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Και η δύναμη του ισχυροποιείται όταν γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Θελουμε να το ισχυροποιήσουμε έτι περισσότερο, όταν βγαίνει από τα πανεπιστήμια. Τρία και πέντε χρόνια μετά την αποφοίτηση και αφού έχει ξεκινήσει την καριέρα του.

Όσον αφορά την Ελλάδα και την κλιματική αλλαγή η Ελλάδα καλείται να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα, επενδύοντας στο υδρογόνο και στην Γεωργία και την ναυσιπλοΐα, όπου και προηγείται στους παραπάνω τομείς.

Είχα την τιμή, κατέληξε ο Δρ. Μαγκλάρας, να διδάξω χιλιάδες σπουδαστών. Θέλω όμως να σταθώ στους 25 μεταπτυχιακούς σπουδαστές Ph.d που είναι και οι συνεργάτες μου στο ταξίδι αυτό της έρευνας και πιο πολύ να ευχαριστήσω την σύζυγο μου Νίκη και τις τρεις κόρες μου, την Χριστίνα, την Κλειώ και την Ελένη.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.