Οι επόμενες κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών μετά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Δεξαμενόλοιο. Φωτογραφία: www.mononews.gr

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει σε αρκετούς Έλληνες εφοπλιστές οι πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές σε τέσσερα ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου, τα οποία πραγματοποιούσαν συναλλαγές με την Βενεζουέλα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (www.mononews.gr) Την Τρίτη, το Γραφείο Ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων (Ofac) των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη» λίστα SDN  τα δεξαμενόπλοια Athens Voyager (χωρητικότητας 105,600 dwt και κατασκευής 2007), το οποίο είναι εγγεγραμμένο στη Adamant Maritime και το διαχειρίζεται η Chemnav Navigation συμφερόντων του Παύλου Κορώνη, το χωρητικότητας 150,000 dwt Chios I (κατασκευής 2017), το οποίο διαχειρίζεται η Dynacom Tankers Management του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και είναι ιδιοκτησίας της Afranav Maritime, το χωρητικότητας 306.500-dwt Seahero (κατασκευής 2006), το οποίο διαχειρίζεται η Thenamaris του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου και είναι εγγεγραμμένο στην εταιρεία Seacomber, και το χωρητικότητας 300.000 dwt Voyager I (κατασκευής 2003), το οποίο διαχειρίζεται η NGM Energy της οικογένειας Μουνδρέα και ανήκει στην Sanibel Shiptrade.

Τα συγκεκριμένα πλοία μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Kpler και VesselsValue οι εταιρείες Dynacom Tankers Management, Thenamaris και ΝGM Energy διαχειρίζονταν επτά από τα 15 τάνκερ που φόρτωσαν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα τον Μάιο. Συγκεκριμένα φόρτωσαν 1,33 εκατ. τόνους συνολικά, που αντιστοιχούν στο 63,4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας το συγκεκριμένο μήνα.

Το Ofac έβαλε στη λίστα τα τρία πλοία και τις εταιρείες στις οποίες είναι εγγεγραμμένα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το tradewinds, οι κυρώσεις αυτές κρίνονται περιορισμένες.

Μάλιστα, ο συνεργάτης της Holland & Knight, Jonathan Epstein τις περιέγραψε ως «προειδοποιητικές βολές», και υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες κινδυνεύουν να δουν και άλλα πλοία τους να μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα αν δεν αποσυρθούν από τις εργασίες τους στη Βενεζουέλα.

Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν τις κυρώσεις για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας το 2019, δεν αναφέρθηκαν ρητά στο γεγονός ότι οι οντότητες που δεν ανήκουν στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε κυρώσεις για το εμπόριο προϊόντων πετρελαίου με τη χώρα της Νότιας Αμερικής. Έτσι, αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές έσπευσαν να αυξήσουν τη δραστηριότητας τους στην μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, καθώς του εξασφάλισε υψηλά premiums λόγω του αυξημένου ρίσκου.

Σημειώνεται ότι η Αμερική έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Rosneft Trading, με έδρα τη Γενεύη, ενώ έχει ζητήσει και από τη Chevron να μην μεταφέρει πετρέλαιο από τη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει το ίδιο και από τις εταιρείες  Eni, Repsol και Reliance Industries.

Το TradeWinds μίλησε με έναν από τους τρεις Έλληνες εφοπλιστές στα πλοία των οποίων επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, ο οποίος τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η Ofac άλλαξε πολιτική προκειμένου να απομακρύνει τα πλοία από τη Βενεζουέλα. Παράλληλα τόνισε ότι κανείς δεν θέλει να εναντιωθεί στην πολιτική των ΗΠΑ και ότι η εταιρεία του θα σταματήσει να μεταφέρει πετρέλαιο από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ο ίδιος μάλιστα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμερικανικές αρχές και ευελπιστεί να διευθετήσει το ζήτημα που προέκυψε με το πλοίο του όσο  γρηγορότερα γίνεται και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισχυροί Έλληνες εφοπλιστές που ασχολήθηκαν με την μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» και τις γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τις κυρώσεις, αναμένεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αύξηση των πιέσεων, να σταματήσουν τις συναλλαγές με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, ορισμένοι ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι επόμενες κινήσεις ορισμένων χαμηλού προφίλ ελληνικών ναυτιλιακών που διαχειρίζονται μικρότερα τάνκερ. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αρκετά μικρότερης χωρητικότητας πλοία που άλλαξαν χέρια στη second hand αγορά τους τελευταίους μήνες, προορίζονται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Και εκτιμούν ότι οι παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων θα συνεχίσουν από ορισμένους πλοιοκτήτες που στοχεύουν στην αποκόμιση υψηλών κερδών.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Πολύ σωστά τα χαρακτήρισες , Ελληνικών
    συμφερόντων , άρα δεν είναι Ελληνικά, από
    εκεί και πέρα είναι μια απλή ενημέρωση , που
    δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλιων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.