ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η έρευνα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής σχετικά με τη χρηματοδότηση των διακονιών φέρνει έντονα στο προσκήνιο τις προτιμήσεις των κληρικών και των προέδρων των κοινοτήτων σχετικά με την ελληνική παιδεία, την κατηχητική παιδεία και τις υπόλοιπες δέκα διακονίες και αποδεικνύει ότι η ελληνική παιδεία ήταν και παραμένει ο φτωχός συγγενής.
Υπέρ της ελληνικής παιδείας τάσσονται μόνο 12% των κληρικών και 29% των προέδρων των κοινοτήτων, ενώ υπέρ της κατηχητικής παιδείας τα 77 % των κληρικών και τα 70% των προέδρων των κοινοτήτων.
Η έρευνα διεξήχθη πρόσφατα από την εταιρεία «Barna Group» και χρηματοδοτήθηκε από την «Ηγεσία των 100» με στόχο την αξιολόγηση των διακονιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προκειμένου να αποφασιστούν οι τομείς στους οποίους θα επενδυθούν οι οικονομικοί πόροι της Αρχιεπισκοπής. Τα ευρήματα της έρευνας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση και θα αποτελέσουν την πυξίδα για τον οικονομικό προϋπολογισμό της επόμενης διετίας (2020-2021).
Η έρευνα διεξήχθη σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλάμβανε συνεντεύξεις με κληρικούς και λαϊκούς ηγέτες των Μητροπόλεων σε όλη την επικράτεια και την Ιερά Αρχιεπισκοπή σχετικά με τις δέκα πιο σημαντικές διακονίες, ενώ η δεύτερη φάση περιλάμβανε ερωτηματολόγια τα οποία εστάλησαν στους κληρικούς, κοινοτικά συμβούλια και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο.
Το ερωτηματολόγιο ήταν ανώνυμο και ανταποκρίθηκαν 565 άτομα (309 ιερείς, 208 πρόεδροι κοινοτήτων και 48 λαϊκοί ηγέτες).
Συγκεκριμένα από την Μητρόπολη της Ατλάντας συμμετείχαν 50 ιερείς (75% του συνόλου) και 38 λαϊκοί, από τη Βοστώνη 46 ιερείς (71%) και 47 λαϊκοί, από το Σικάγο 37 ιερείς (64%) και 40 λαϊκοί, από το Ντένβερ 23 ιερείς (43%) και 12 λαϊκοί, από το Ντετρόιτ 21 ιερείς (58%) και 13 λαϊκοί, από την Άμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια 39 ιερείς (40%) και 21 λαϊκοί, από τη Νέα Ιερσέη 24 ιερείς (47%) και 16 λαïκοί, από το Πιτσβούργο 27 ιερείς (55%) and 29 λαϊκοί, από τον Άγιο Φραγκίσκο 39 ιερείς (45%) and 33 λαϊκοί, καθώς επίσης και 10 ηγετικά στελέχη της Αρχιεπισκοπής.
Άρα στην έρευνα συμμετείχε η πλειοψηφία των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και το ήμισυ περίπου των προέδρων των κοινοτήτων ανά την επικράτεια.
Αν και ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων δεν είναι μεγάλος εν τούτοις τα ευρήματα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικά για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι η ανωνυμία εγγυόταν απόλυτα την ελεύθερη έκφραση της βούλησης και ο δεύτερος με το γεγονός ότι στη έρευνα συμμετείχαν αρχιερείς, ιερείς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τις τύχες και το μέλλον των κοινοτήτων.
Οι προτιμήσεις προς τις διακονίες σχετικά με την παιδεία και τη νέα γενιά είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον αριθμό των κοινοτήτων. Οι κοινότητες άνω 250 μελών δίνουν μεγαλύτερα ποσοστά στην παιδεία, από ό,τι οι κοινότητες κάτω των 250 μελών.
Δέκα διακονίες
Τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των κληρικών και των λαϊκών καταλαμβάνουν η παιδεία ενηλίκων και η κατηχητική παιδεία. Συγκεκριμένα:
Εκπαίδευση ενηλίκων (81% των κληρικών και 55% των προέδρων των κοινοτήτων )
Κατηχητική Παιδεία (77 % των κληρικών και 70 % των προέδρων των κοινοτήτων )
Προγράμματα νέων ενηλίκων (71% των κληρικών και 69 % των προέδρων των κοινοτήτων )
Γάμοι και οικογένεια (67 % των κληρικών και 53% των προέδρων των κοινοτήτων ),
Προγράμματα νεότητας (65 % των κληρικών και 74 % των προέδρων των κοινοτήτων ),
Διακονίες διαδικτύου (61 % των κληρικών και 54 % των προέδρων των κοινοτήτων ),
Διακονίες μελών (53 % των κληρικών και 52 % των προέδρων των κοινοτήτων)
Ιεραποστολή και Ευαγγελισμός (24 % των κληρικών και 50 % των προέδρων των κοινοτήτων)
Διαθρησκειακές Σχέσεις (24 % των κληρικών και 50 % των προέδρων των κοινοτήτων)
Ελληνική Παιδεία (12 % των κληρικών και 29 % των προέδρων των κοινοτήτων).
Μελετώντας προσεκτικά τα προαναφερόμενα δεδομένα διαπιστώνουμε ότι οι προτιμήσεις των ιερέων για τις διακονίες που σχετίζονται με την παιδεία και τη νέα γενιά είναι πολύ πιο μικρότερες από τις προτιμήσεις των προέδρων των κοινοτήτων.
Τέλος να σημειώσουμε ότι οι πίνακες που συνοδεύουν την έρευνα προκαλούν έντονη ανησυχία, διότι η ελληνική παιδεία βρίσκεται στο κόκκινο.
Η έρευνα και ο Ελπιδοφόρος
Η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε προ ημερών στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου,, ο οποίος εκλέχτηκε για να αλλάξει τα δεδομένα και συν τοις άλλοις να βγάλει από το τέλμα την ελληνική παιδεία.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος ως Ακαδημαϊκός όχι μόνο θα μελετήσει σε βάθος τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας, αλλά θα βγάλει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας την έρευνα της Επιτροπής Ρασσιά για το μέλλον της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης της Αμερικής και θα υποκινήσει έναν ευρύτερο διάλογο με στόχο την έναρξη μιας νέας εκστρατείας υπέρ της ελληνικής παιδείας.
Η έρευνα της Επιτροπής Ρασσιά δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο του 1999 και λίγες εβδομάδες πριν την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα και μετά λύπης το τονίζουμε καταχωνιάστηκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.