ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ημερήσιο σχολείο «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν το πρωί της Τρίτης, 13ης Οκτωβρίου 2020 είχε φορέσει τα γιορτινά για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Το ψιλοβρόχι και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, καθιστούσαν ακόμη πιο ζεστό το πεντακάθαρο περιβάλλον του Ημερήσιου Σχολείου. Η αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την προστασία από τον κορωνοϊό ακόμη και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο προκάλεσε ικανοποίηση σε όλους όσους παρέστησαν στον αγιασμό και απέδειξε ότι το εν λόγω σχολείο αποτελεί όαση με όλη την σημασία της λέξεως για τους μαθητές που φοιτούν στο σχολείο.
Αν και δάσκαλοι και μαθητές φορούσαν προστατευτικές μάσκες, οι οποίες κάλυπταν τα χαμόγελά τους, εν τούτοις τα λαμπερά τους μάτια και οι μελωδικές τους φωνές λειτουργούσαν ως μαγνήτης για τους επισκέπτες και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.
Τόσο το σχολείο, όσο και όλες οι αίθουσες διδασκαλίας, οι διάδρομοι και το Γυμναστήριο φέρουν τα ονόματα των ευεργετών του σχολείου και των πρωτεργατών – δασκάλων και διευθυντών – και η πλειοψηφία των μαθητών είναι απόγονοι τους.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο αρχιδιάκων Διονύσιος Παπίρης, ο διάκων Μιχαήλ Γιαβρής, ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος .
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε μια ομάδα μαθητών του νηπιαγωγείου με μια ανθοδέσμη και με ένα πανό που έγραφε «καλωσορίσατε στο σχολείο μας» καθώς επίσης ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεράσιμος Μακρής, ο διευθυντής του σχολείου Frederick M. Tudda, ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωάννης Παυλάκος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελένη Ψαρά και ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δημήτριος Βάβας.
Ο Αρχιεπίσκοπος αρχικά μετέβη στην βιβλιοθήκη του σχολείου όπου συνομίλησε με τους ηγέτες της κοινότητας, τον διευθυντή και τους δασκάλους και εστίασε την προσοχή του στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Εκτενή αναφορά έκανε και στον ρόλο της ελληνικής παιδείας στα 400 χρόνια της σκλαβιάς και τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των σχολείων υπενθυμίζοντας ότι είναι ένα στοίχημα το οποίο έχουμε βάλει και θα το πετύχουμε.
Στη συνέχεια τέλεσε τον αγιασμό στο γυμναστήριο του σχολείου και μίλησε στους μαθητές για την δύναμη της πίστεως .
«Όλοι έχετε λάπτοπ και τάμπλετ. Όμως τι χρειάζεστε; Την ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο και με το σχολείο. Έχετε τους δασκάλους, αλλά χρειάζεται και η δύναμη. Για αυτό να θυμάστε πως ό,τι και να κάνετε στη ζωή σας, αν δεν έχετε τη δύναμη δεν θα φτάσετε εκεί που θέλετε. Και γι αυτό κάνουμε σήμερα αγιασμό. Για να ευλογήσουμε το σχολείο και η χρονιά να έχει την ευλογία του Θεού. Αυτή είναι η δύναμή μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος Ελευθερία Οίκουτα η οποία παρουσίασε τον νέο διευθυντή του σχολείου Frederick M. Tudda, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα και στην πρόοδο του σχολείου.
Οι μαθητές προσέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα, τα οποία είχαν προγραμματίσει να τα δωρίσουν τον Μάρτιο, κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης των μαθητών στην Αρχιεπισκοπή, η οποία ματαιώθηκε λόγω του κορωνοϊού.
Ακολούθως η χορωδία υπό την διεύθυνση του δασκάλου Κωνσταντίνου Στεργιούλη η οποία ερμήνευσε τα τραγούδια «Τζιβαέρι» και «Τραγούδι Κοριτσιού» και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους προσκεκλημένους.
«Με κάνατε και τραγούδησα μαζί σας», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος μετά το πέρας του προγράμματος.
Στην συνέχεια επισκέφθηκε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και διαπίστωσε την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι δάσκαλοι, η διεύθυνση και η κοινότητα.
Λίγο πριν την αναχώρησή του επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την ευεργέτιδα του σχολείου Γεωργία Καλοειδή, η οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχε εγκλωβιστεί στον Μυστρά της Λακωνίας και της υπενθύμισε ότι οι μαθητές και οι δάσκαλοι με τα επιτεύγματά τους τιμούν την μνήμη του αειμνήστου συζύγου της Δημητρίου Καλοειδή.