ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν κάποιος βρισκόταν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, προερχόμενος από την Ελλάδα και ήθελε να νιώσει την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που προσφέρει αυτή η Μητρόπολη, το περασμένο Σάββατο είχε μια και μοναδική επιλογή.
Δεν θα ήταν ωστόσο μέσα στην επιλογή αυτή ούτε το δένδρο στο Ροκφέλερ Σέντερ, ούτε οι βιτρίνες και τα λαμπερά φώτα στην Πέμπτη λεωφόρο.
Η επιλογή είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την ετήσια συναυλία με Χριστουγεννιάτικη μουσική από την χορωδία του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας.
Για πρώτη φορά φέτος την συναυλία διηύθυνε ο νέος χοράρχης της Χορωδίας ο βαρύτονος Κώστας Τσουράκης.
Και βρήκαμε κι άλλη μια πρωτιά και φαίνεται ότι ήταν μια άριστη επιλογή του μαέστρου.
Να προσθέσει στην ομάδα των εγχόρδων ένα μπουζούκι.
Όχι ένα απλό μπουζούκι αλλά το μπουζούκι του Κώστα Ψαρρού. Ήταν το όργανο, που στο τέλος της συναυλίας όταν πλησιάσαμε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο, εκείνος, χρησιμοποίησε πρώτος την φράση “έκλεψε την παράσταση”.
Πράγματι, όλα τα χρόνια που παρακολουθώ τέτοιες συναυλίες στην διάρκεια των Χριστουγέννων στη Νέα Υόρκη ποτέ δεν είχαμε νιώσει τόσο έντονα την ενέργεια και τον δυναμισμό αυτής της Χορωδίας.
Ο Μαέστρος Κώστας Τσουράκης δεν ήταν υποχρεωμένος να αλλάξει την συνταγή.
Αρκούσε να επαναλάβει τον πετυχημένο σύνδεσμο οργάνων και φωνών και το αποτέλεσμα θα ήταν άκρως επιτυχημένο.
Τόλμησε ωστόσο να βάλει με πολύ αγάπη, τις αγγελικές παιδικές φωνές και να προσθέσει με αφορμή τα παραδοσιακά κάλαντα το μπουζούκι.
Έτσι όχι μόνο έκανε την διαφορά στο τελικό άκουσμα, αλλά πέτυχε και κάτι παραπάνω. Πέτυχε να πρωτοτυπήσει.
Στα έμπειρα χέρια του δεξιοτέχνη Κώστα Ψαρρού, αυτό ήταν κάτι που φάνταζε εύκολο και γρήγορο σε ότι αφορά το σόλο του “Καλήν Εσπέρα”.
Όταν όμως συνέχισε και στα γνωστά και χιλιο-διασκευασμένα “Σάιλεντ Νάιτ” (Αγια Nύχτα), “We wish a Merry Christmas” τότε η τόλμη γίνεται γοητεία ή μπορεί και να δημιουργήσει αντίδραση.
Ευτυχώς όμως, στην περίπτωση αυτή δεν ήταν παρά μια ευχάριστη έκπληξη και η σκέψη των ειδικών ήρθε αυθόρμητα: «γιατί δεν το σκέφτηκε πριν, κάποιος άλλος μαέστρος;»
Εδώ όμως μπαίνει το ταλέντο και η διορατικότητα του παρόντος χοράρχη. Και φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Τσουράκη.
Προσωπικά, θα ήθελα να ξαναδώ για δεύτερη και τρίτη φορά την συναυλία και κρίμα που δεν γνωρίζω αν βιντεοσκοπήθηκε, ίσως και με την πρόβλεψη να διανεμηθεί αργότερα, για την οικονομική ενίσχυση της Χορωδίας;
Όσοι πιστοί προσέλθουν στον Εσπερινό των Χριστουγέννων στον Καθεδρικό θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν εκ νέου την χορωδία να αποδίδει τόσο τους ύμνους όσο και ορισμένα από τα τραγούδια που επιλέχθηκαν να ακουστούν στην Χριστουγεννιάτικη συναυλία. Δεν θα ακούσουν όμως τον ήχο του μπουζουκιού, που κατάφερε να μπει όχι μόνο στα σαλόνια επί εποχής του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά πλέον και στις εκκλησίες.
Το πρόγραμμα
Η συναυλία δεν συμπεριέλαβε μόνο τα γνωστά τραγούδια που ακούμε συχνά σε παρόμοιες συναυλίες ενόψει των Χριστουγέννων. Είχε στην εισαγωγή της τα πολύ χαρακτηριστικά τροπάρια όπως «Η Παρθένος σήμερον» σε διασκευή του αείμνηστου Ντίνο Aναγνοστ και ενορχήστρωση της Χίλαρι Μπαμπούκη.
Επίσης το «Χριστός Γεννάται», «Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου», «Κατεπλάγη Ιωσήφ», «Λύτρωσιν απέστειλε» και Μεγαλυνάριον της Φάτνης (First Mode).
Κατόπιν στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν και τα πιο γνωστά από την δυτική μουσική «Sleigh Ride», «One Small Child», «Little Drummer Boy», «St. Paul Suite #4», «O Holy Night».
Και βέβαια μια τέτοια συναυλία δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς το Hallelujah Chorus από τον Μεσσία του Ηandel.
Έτσι φτάσαμε στα κάλαντα τα γνωστά και παραδοσιακά και ήταν τότε που ο μαέστρος παρουσίασε τον καλεσμένο του σολίστα του μπουζουκιού, τον γνωστό Κώστα Ψαρρό.
Από εκεί και μετά η συναυλία πέρασε σε άλλη διάσταση.
Οι πρώτες κιόλας νότες του «Καλήν Εσπέρα» ήταν αρκετές για να αλλάξουν το ύφος και την διάθεση. Γιατί πλέον και τα υπόλοιπα τραγούδια ήταν πάνω στο ίδιο μοτίβο. Όποιος τα έχει ακούσει ήθελε και να τα τραγουδήσει: «Χριστός Γεννάται» «O Come, All Ye Faithfull», «Hark! The Herald Angels Sing», «We Wish you A Merry Christmas».
Και πάλι ο ήχος από το μπουζούκι ξεχώριζε και έδινε μια κάπως πιο γήινη διάσταση στις μελωδικές νότες των οργάνων και τις φωνές των σοπράνο, των άλτο, των τενόρων, των μπάσο.
Στο τέλος το αποτέλεσμα όχι μόνο ικανοποίησε όσους προσήλθαν, αλλά έφερε και πιο κοντά τους ήδη μυημένους στο πολύπλευρο έργο του Καθεδρικού και της χορωδίας. Ήταν πράγματι η καλύτερη εισαγωγή στο κλίμα και την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, επεσήμανε ότι η συναυλία «του θύμισε λίγο του αίνους που ψάλλουμε στους ναούς. Να αινούμε τον Κύριο, όλα τα έθνη και καταλήγει, καθετί που αναπνέει να αινεί τον Κύριο.
Αυτό ακριβώς είναι η Εκκλησία».
Αυτό, πρόσθεσε, ήρθε να κάνει ο Χριστός, για αυτό, είπε, γεννήθηκε «να είμαστε όλοι μια ορχήστρα, μια χορωδία, όλες οι γενιές όλα τα έθνη, με όλα τα όργανα».
«Είδα», τόνισε, «μια χορωδία, αυτό που έγινε σήμερα, είναι αυτό που μας ζητάει ο Θεός. Όλες οι φωνές, εναρμονίστηκαν, συνεργάστηκαν, συντονίστηκαν μεταξύ τους».
Αυτή η ωραία χορωδία, συμπλήρωσε, «είχε μια συμφωνία αρμονική, γιατί υπήρχε ένας καλός μαέστρος».
Έτσι είναι, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και στην Εκκλησία μας, αυτός, ο ένας μαέστρος είναι ο Κύριος, ο Παντοκράτωρ, ο οποίος μας συντονίζει όλους, ο οποίος γεννήθηκε για να φέρει την «επί γης Ειρήνη»
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους, στο τέλος των λόγων του, «Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή ήταν η 45η χρονιά που δίνεται η Χριστουγεννιάτικη συναυλία εντός του Καθεδρικού.
Η μαγεία του ήχου σε συνδυασμό με την τεχνική του φωτισμού, δημιούργησαν μια όμορφη εικόνα που ακόμα και με ένα κινητό τηλέφωνο μπορούσες να απαθανατίσεις.
Συνολικά στην χορωδία συμμετείχαν 11 σοπράνο, 7 άλτο, 4 τενόροι, 5 μπάσο τενόροι και από κοντά 14 παιδικές φωνές με αγόρια και κορίτσια.
Στο “Αγια Nύκτα” την εισαγωγή, την έκανε η φωνή της μικρής Alex Love.
Ως προς τους μουσικούς πήραν μέρος 5 βιολιά (με πρώτο βιολί την Jessica Beberaggi), 2 βιόλες, 1 τσέλο, 1 διπλό μπάσο, μια άρπα, και από φλάουτο, ομπόε, κλαρινέτο, γαλλική horn, τρομπέτα, πιάνο και τύμπανα.
Mεταξύ άλλων την συναυλία παρακολούθησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Πρόξενος κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού π. Νικόλαος Καρλούτσος, η κ. Πωλέτ Πούλου, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» και πλήθος φίλων της μουσικής, καθώς και χορηγοί του Καθεδρικού.
Λόγω ακριβώς του πρωτοκόλλου για την προστασία από τον κορωνοϊό, όλα τα μέλη της χορωδίας και οι μουσικοί φορούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της συναυλίας μάσκα.
Ακολούθησε δεξίωση στον υπόγειο χώρο.
Αλήθεια όλες οι ψυχές πήγαν στα ουράνια;
απίστευτο αφού για ορισμένους άπιστους
κληρικούς και λαϊκούς υπάρχει απαγορευτικό
για τα επουράνια. Έχω την περιέργεια να
μάθω γιατί εκεί επάνω δεν χρηματίζονται οι
φρουροί.