Η ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία της ίδρυσης Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και τον διορισμό του Γιώργου Αναγνώστου, ως πρώτου καθηγητή της Έδρας

Η «Capital Link» η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προβολή και προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών και επαγγελματιών σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων της ναυτιλίας και των χρηματαγορών την Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021 θα διοργανώσει την διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Παιδεία και Πολιτισμός μεταξύ των Ελληνοαμερικανών»  (Culture and Education Among Greek Americans”).

Η ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία της ίδρυσης « Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο» και τον διορισμό του καθηγητή Γιώργου Αναγνώστου, ως πρώτου καθηγητή της έδρας και έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των πελατών της «Capital Link», αλλά και όσων ασχολούνται με την προώθηση των Ελληνικών Σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια και τους εραστές της ελληνικής παιδείας με την γενικότερη έννοια του όρου.

Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για της Ελληνικές Σπουδές στις ΗΠΑ και αναμένεται να ανακινήσει τον διάλογο για την στήριξη των υπαρχόντων Κέντρων και Εδρών Ελληνικών Σπουδών , για την ίδρυση νέων, καθώς επίσης και την σύνδεσή τους με την ελληνοαμερικανική πραγματικότητα.

Στην ημερίδα αναμένεται να συμμετάσχουν και να μιλήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο ευεργέτης της εν λόγω έδρας Ευάγγελος Μαρινάκης (Capital Maritime & Trading Corp.)  και ο καθηγητής της έδρας Γιώργος Αναγνώστου.

Τους ομιλητές θα προλογίσει ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Capital Link» Νικόλαος Μπορνόζης.  

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Capital Link, Νικόλαος Μπορνόζης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Μετά τους χαιρετισμούς θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ομιλητές τους Τζον Κάλαμο, ιδρυτή και πρόεδρο του συμβουλίου της «Calamos Investments» και συνάμα πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του, Ντρέικ Μπεχράκη πρόεδρο του «The Behrakis Foundation», κ.  Robert Buhler πρόεδρο του Πανελληνίου Ιδρύματος Υποτροφιών, Γιώργο Χωριάτη, ύπατο πρόεδρο της AHEPA, Άρτεμις Λεοντή, καθηγήτρια της Έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνταντίνου Π. Καβάφη» και συνάμα καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Τον συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει ο καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο Γρηγόρης Τζουσδάνης (Gregory Jusdanis).

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την ημερίδα καλούνται να εγγραφούν κάνοντας κλικ στο https://zoom.us/webinar/register/2116166004863/WN_xc8CUe9cT6aCebmJheHuMA?cmid=4ea8e77a-b17e-4ba7-8164-43c9f1f186f2 

Ο καθηγητής Γιώργος Αναγνώστου.

Έδρα Μιλτιάδη Μαρινάκη

H Έδρα “Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό”, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, δημιουργήθηκε στο αμερικανικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο τον Ιούνιο του 2020.

Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου το Οχάιο βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια (έτος ιδρύσεως 1870) και είναι συγκεκριμένα στο 3ο μεγαλύτερο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αμερικής με υψηλή ακαδημαϊκή φήμη και την 18η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη πανεπιστημιακής έρευνας της Βόρειας Αμερικής (άνω των 5,8 εκ. τόμων). Το τμήμα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970, όταν μια ομάδα Ελληνοαμερικανών συγκέντρωσε την αναγκαία χρηματοδότηση με το ‘Project Paideia’. Από τότε περισσότεροι από 12.000 φοιτητές έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα από τα μαθήματα Νεοελληνικών που προσφέρει το τμήμα.

Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, η τοπική ελληνική κοινότητα και το ‘Ohio Hellenic Paideia’ (‘OHP’), με βασικό δωρητή τον Βαγγέλη, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την περίοδο 2015-2020 έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης προκειμένου να διασώσει και να διατηρήσει εσαεί την λειτουργία ενός τμήματος, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διακοπεί.

Στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο σήμερα διδάσκουν παγκοσμίου φήμης μελετητές τη μητρική μας γλώσσα, τον πολιτισμό, καθώς και λαογραφία, ιστορία, λογοτεχνία. Εκτός των διδακτικών τους καθηκόντων και της έρευνας, συνεργάζονται στενά με την τοπική ελληνική κοινότητα και ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό για την διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της διασποράς και των Αμερικανών φοιτητών με την χώρα μας, σε μία εποχή όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ονόμασε την έδρα στη μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος του ενέπνευσε την αγάπη για το συνάνθρωπο και το καθήκον απέναντι στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.

O καθηγητής Γεώργιος Αναγνώστου είναι ο πρώτος Καθηγητής της Έδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για την Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό που ανέλαβε καθήκοντα το φθινόπωρο του 2020. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις νεοελληνικές σπουδές και τις αμερικανικές εθνοτικές σπουδές με επίκεντρο την ελληνική διασπορά στην Αμερική. Έχει δημοσιεύσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως ο κινηματογράφος, ντοκιμαντέρ, εθνογραφία, λαϊκή κουλτούρα, λογοτεχνία, ιστορία, κοινωνιολογία και τον δημόσιο ρόλο των ανθρωπιστικών σπουδών.

Η διαδικασία δημιουργίας της Έδρας έφερε τον Βαγγέλη Μαρινάκη πιο κοντά στο έργο των καθηγητών του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, στη μελέτη της Νεοελληνικής γλώσσας και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, σε έναν συνεχή διάλογο με το παγκόσμιο περιβάλλον, όπου ιστορικά διατηρείται και εξελίσσεται η παράδοση απορροφώντας, αναδιαμορφώνοντας και εμπλουτίζοντας διαφορετικές επιρροές.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.