ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  «Μ’ αυτά τα χρυσά χέρια σμίλευσε πάνω από εκατό τέμπλα και το όνομά του είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στους ναούς της Αμερικής και του Καναδά. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή, οι ιερείς και κατ΄ επέκταση η ομογένεια χρωστούν πολλά στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Πυλαρινό, επεσήμανε με έκδηλη την συγκίνηση ο εφημέριος του ναού των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια, π. Αναστάσιος Πουράκης μετά το πέρας της Νεκρώσιμης Ακολουθίας.

«Όπου και να γυρίσεις το βλέμμα στο ιερό θα διαβάσεις σε κάθε ξυλόγλυπτο «Κ. Πυλαρινός». Όλα αυτά και πολλά άλλα έργα φέρουν την σφραγίδα του πολυγαπημένου σας πατέρα και παππού», πρόσθεσε ο π. Αναστάσιος απευθυνόμενος στα παιδιά και στα εγγόνια του αειμνήστου που πέρσι θρήνησαν για τον θάνατο της μητέρας – γιαγιάς, Βασιλικής, το γένος Μυζήθρα και σήμερα θρηνούν για τον πατέρα και παππού που άφησε την δική του σφραγίδα στην πρόοδο και ανέλιξη των ναών ανά την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος βυζαντινός ξυλογλύπτης Κωσταντίνος Πυλαρινός (Konstantinos Pilarinos), όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2021 έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο και αναχώρησε για τον κόσμο των αγγέλων όπου το αναμένει η πολυαγαπημένη σύζυγός του Βασιλική.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός εν ώρα εργασίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το βράδυ της Τρίτης, 9 Νοεμβρίου 2021, οι συγγενείς και οι φίλοι καθώς επίσης και εκατοντάδες Αστοριείς συγκεντρώθηκαν στον εν λόγω ιερό ναό και προσκύνησαν την σορό του. Σήμερα το πρωί (10η Νοεμβρίου) στον εν λόγω ναό προσήλθαν αρκετοί συγγενείς, φίλοι και ηγέτες της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας οι οποίοι παρακολούθησαν συγκίνηση την Νεκρώσιμη Ακολουθία που τέλεσαν ο π. Αναστάσιος Πουράκης και ο π. Νικόλαος Πάρος.

Τα λόγια παρηγοριάς του π. Αναστασίου Πουράκη και ειδικά η αναφορά του στο πολυσχιδές έργο εδώ και στην γενέτειρα ήρθαν να μετριάσουν τον πόνο και τη θλίψη και να πλημμυρίσουν τον περικαλλή ναό με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη για το ανεκτίμητο έργο του αειμνήστου.

Ο π. Αναστάσιος αναφέρθηκε στα άρθρα των «Αναμνήσεων και άλλων μέσων ενημέρωσης και επεσήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός δεν ήταν απλά και μόνο ένας πολυβραβευμένος ξυλογλύπτης, αλλά και ένας εξαίρετος σύζυγος, πατέρας και παππούς. Εξ άλλου οι φωτογραφίες που είχαν  τοποθετηθεί πάνω και απέναντι από την σορό του καταμαρτυρούσαν ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αειμνήστου ήταν η οικογένειά του και η επένδυση στην παιδεία των παιδιών και εγγονών του.

Ο π. Νικόλαος Πάρος, ενώ τελεί τη Νεκρώσιμη Ακολουθία του Κωνσταντίνου Πυλαρινού. Φωτογραφία: Αναμνισεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά οι συγγενείς και οι φίλοι μετέβησαν στο κοιμητήριο «Nassau Knolls Cemetery» στο Πορτ Ουάσινγκτον, όπου  παρακολούθησαν την ταφή του και να του απευθύνουν το στερνό αντίο. ύστατο «Χαίρε».

Από το Αλχαδόκαστρο στο αμερικανικό όνειρο

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1940 στο Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας και ήταν γιος των αειμνήστων Αντωνίου και Αγαθής Πυλαρινού. Ο πατέρας του πέθανε νέος και ο Κωνσταντίνος και τα πέντε άλλα αδέλφια του μαζί με την φτώχια που μάστιζε την χώρα  γνώρισαν και το άσπλαχνο πρόσωπο της ορφάνιας.  Σε ηλικία 13 ετών μετέβη στον Πειραιά και έγινε τρόφιμος του Τζανείου Οικοτροφείου στον Πειραιά, όπου την εποχή εκείνη διδάσκονταν η ξυλογλυπτική. Σε ηλικία 15 ετών μαθήτευσε στους ξυλογλύπτες Γιώργο Καλούδη και Νίκο Απιτσάκη. Στα 16 του κέρδισε τον διαγωνισμό ξυλογλυπτικής του Ορφανοτροφείου και στα 18 του ίδρυσε το δικό του ξυλογλυπτικό κατάστημα.

Το 1974 ήρθε για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και αξιώθηκε να ανοίξει το δικό του εργαστήριο στην Αστόρια, όπου συνέχισε την ξυλογλυπτική του δουλειά, απολαμβάνοντας την εκτίμηση της τέχνης του από Αμερικανούς θιασώτες.

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενώ προσκυνούν την σορό του Κωνσταντίνου Πυλαρινού. Φωτογραφία: Αναμνισεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στις 25 Οκτωβρίου 1970 ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα στην Αθήνα με την Βασιλική το γένος Μυζήθρα από τα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας, τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και με την αγάπη τους δίδαξαν και θεωρούνταν ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ζευγάρια της Αστόριας που αξιώθηκε να γιορτάσει το χρυσό ιωβηλαίο.

Μετά το γάμο επέστρεψαν στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια.  Ο Κωνσταντίνος άρχισε να ασχολείται με την ξυλογλυπτική τέχνη αρχικά στο γκαράζ ενός σπιτιού. Η Βασιλική τα πρώτα χρόνια έκανε διάφορες δουλειές σε εργοστάσια. Όταν έμεινε έγκυος σταμάτησε να εργάζεται διότι δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν με νταντά (baby sitter).  

Ο Κωσταντίνος με την σκληρή εργασία κατάφερε να αναδειχτεί ως ένας από τους καλύτερους ξυλογλύπτες και τα πρώτα του έργα άρχισαν να κοσμούν τους ναούς της ομογένειας. Η προ τεσσάρων περίπου δεκαετιών πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ανοικοδομημένου ναού αποτελεί ένα από τα ολοκληρωμένα έργα τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον των ιερέων και των κοινοταρχών και οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Στιγμιότυπο από την εξόδιο ακολουθία. Φωτογραφία: Αναμνισεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά από σύντομο διάστημα άνοιξε την δική του εταιρεία και το 1980 άνοιξε το δικό του εργαστήριο με την επωνυμία «Byzantion Woodworking», στην συμβολή της 37ης Οδού και της Λεωφόρου της Αστόριας στην Αστόρια, το οποίο σμίλευσε πάνω από εκατό τέμπλα στην Αμερική και στην Καναδά.

Τον Μάρτιο του 2016 ο Κωνσταντίνος ασθένησε βαριά και η Βασιλική αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο προκειμένου να αφιερώσει όλον της τον χρόνο στην θεραπεία του συζύγου της.

Η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής ήταν υποδειγματική. Μια από τις μεγαλύτερες δωρεές ήταν η προετοιμασία και η εγκατάσταση του τέμπλου, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, το Αχλαδόκαστρο Ναυπακτίας.

Προ πέντε ετών η αείμνηστη σύζυγός του όταν αποφάσισε να κλείσει το εργαστήριο δώρισε τα σαράντα περίπου τελευταία έργα του συζύγου της σε μοναστήρι.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός την ημέρα του γάμου του με την Βασιλική το γένος Μυζήθρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το έργο του Κωνσταντίνου Πυλαρινού, η κοινωνική του προσφορά και η γενναιοδωρία του έχουν βραβευτεί από την Εκκλησία και τις κοινότητες, το Κογκρέσο, καθώς επίσης και από πλείστους ομογενειακούς και αμερικανικούς φορείς.

Οικογένεια

Το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βασιλικής Πυλαρινού έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια την Αντωνία και την Παναγιώτα και τις γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις και αμφότερες ομιλούν άπταιστα τα ελληνικά.

Ο Κωνσταντίνος και η Βασιλική πίστευαν στην αναγκαιότητα της παιδείας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Η Αντωνία σπούδασε οικονομικές επιστήμες και διδάσκει μαθηματικά στο δημόσιο σχολείο IS-141 στην Αστόρια, ενώ η Παναγιώτα είναι αρχιτέκτονας.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με την σύζυγό του Βασιλική και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Θεός αξίωσε τον Κωνσταντίνο και την Βασιλική να δουν τα κορίτσια τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας για το Χορό του Ησαϊα και για την βάπτιση των παιδιών τους.

Η Αντωνία είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Ντουραμάνη, ιδρυτή και πρόεδρο της ασφαλιστικής εταιρείας «DurAmerica Brokerage» με τον οποία έφεραν στον κόσμο δύο αγόρια τον Ηλία και τον Κωνσταντίνο.

Η Παναγιώτα είναι παντρεμένη με τον χειρούργο ορθοπεδικό Δρα Κωνσταντίνο Κατσηγιώργη με τον οποίο έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Μιχάλη και την Κωνσταντίνα – Βασιλική.

Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός με την σύζυγό του με την Βασιλική και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.