Η ανοσία στην Ελλάδα πρέπει να παραμείνει χαμηλή, λέει ομογενής επιστήμονας

1
O Δρ Γεώργιος Παυλάκης, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ. Φωτογραφία: www.mononews.gr

Μια διαφορετική προσέγγιση, σχετικά με την ανοσία έναντι του νέου κορονοϊού, εξέφρασε ο Δρ Γεώργιος Παυλάκης*, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, μιλώντας στην 1η one-to-one συζήτηση -HealthWorld 2020, που πραγματοποίησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Της Έφης Τσιβίκα

ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Μια διαφορετική προσέγγιση, σχετικά με την ανοσία έναντι του νέου κορονοϊού,  εξέφρασε ο Δρ Γεώργιος Παυλάκης*, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, μιλώντας στην 1η one-to-one συζήτηση -HealthWorld 2020, που πραγματοποίησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, η Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί είναι κάτω του 1%, θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου να αποτραπούν οι μεταλλάξεις του ιού, που καθιστούν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή του.

Oι προηγούμενοι κορονοϊοί, δεν εξαφανίζονται από τον ανθρώπινο πληθυσμό, που σημαίνει ότι έχουν βρει τρόπους να επιβιώνουν για 500-800 χρόνια. Τα στοιχεία αυτά είναι «κακά μαντάτα», όπως χαρακτηριστικά είπε, για το νέο κορονοϊό, καθώς είναι πολύ εύκολα μεταδιδόμενος.

«Δεν είναι καλό να αφήσουμε τον ιό να μολύνει το 80% της κοινότητας αυτή τη στιγμή. Γιατί θα κάνει πολλαπλά πειράματα ώστε να μεταλλαχθεί και να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο σύστημα. Είναι καλύτερα κατά τη γνώμη μου να τον κρατάμε έξω από τον ανθρώπινο πληθυσμό, να μην έχει τεράστια διασπορά και να μην αλλάζει τόσο συχνά όσο αλλάζει ο ιός της γρίπης», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι επειδή αρχικά με την εφαρμογή των μέτρων υπήρξε αντίσταση στον ιό, δεν χρειάστηκε  να μεταλλαχθεί προκειμένου να επιβιώσει. Εντούτοις, όταν δεχθεί πίεση με εμβόλια, φάρμακα ή/και ανοσία, τότε θα φανεί πραγματικά πόσο δύσκολος αντίπαλος είναι.

Ο Δρ Παυλάκης μίλησε με βεβαιότητα για ένα δεύτερο κύμα  της επιδημίας, διευκρινίζοντας ότι το αν θα είναι «κυματάκι ή τσουνάμι» θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατηθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε όσον αφορά στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει από θέση ισχύος.

«Στην Ελλάδα, επειδή δράσαμε νωρίς και ο επιπολασμός είναι πολύ μικρός, νομίζω ότι το καλοκαίρι θα περάσει «ατιμώρητα», έστω και αν μερικοί το ρίξουν έξω, που δεν θα έπρεπε. Να κάνουμε τη ζωή μας, να απολαύσουμε το καλοκαίρι. Αν το κάνουμε φροντίζοντας παράλληλα να υπακούμε στα μέτρα, που δεν είναι τίποτα το φοβερό, τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο από θέση ισχύος και θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Αλλά χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση», σημείωσε.

Το ρίσκο με τα εμβόλια

Αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του ιού, ο Δρ Παυλάκης  τόνισε ότι για να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό  θα πρέπει να εφαρμοστούν πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή, πολλές μελέτες σε ορισμένες χώρες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, επειδή δεν υπάρχουν άρρωστοι ώστε να διαπιστωθεί αν μεταδίδεται ο ιός στους εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα που καθυστερεί πάρα πολύ τις εξελίξεις. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επειδή χρειαζόμαστε το εμβόλιο, ας το δώσουμε στους ανθρώπους και μετά ας τους μολύνουμε με κορονοϊό για να δούμε αν θα νοσήσουν. Αυτό δεν είμαι έτοιμος να το υποστηρίξω. Θα ήταν μία λύση ανάγκης αν βλέπαμε ότι μισό δις ανθρώπων έχει τον ιό και δεν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους αντιμετώπισής του, που νομίζω ότι μπορούμε να τους βρούμε. Οπότε, αν ήταν μια απέλπιδα λύση ανάγκης θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερο ρίσκο. Αυτό που πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε είναι η σχέση οφέλους – κινδύνου», σημείωσε.

Μια άλλη προσέγγιση είναι αφού ολοκληρωθούν οι φάσεις  1 και 2 των κλινικών μελετών (κατά τις οποίες επιβεβαιώνεται η ασφάλειά του), εάν προς το τέλος του χρόνου υπάρξει μεγάλη αναζοπύρωση της επιδημίας, να δοθεί το εμβόλιο σε υγειονομικούς ή ευπαθείς ομάδες, σε μία πειραματική βάση, έτσι ώστε να είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον δεν θα βλάψει. «Θα πρέπει όταν θα έρθει εκείνη η ώρα και ελπίζω να μην έρθει, να δούμε αν συμφέρει από άποψη κοινωνική να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλιώς θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι η ανακάλυψη εμβολίων και φαρμάκων θα είναι χρονοβόρες διαδικασίες αν θέλουμε να τα κάνουμε σωστά, ηθικά και με ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύσκολοι και εύκολοι ιοί. Στο πλαίσιο αυτό, εάν ο ιός είναι εύκολος στόχος θα έχουμε ίσως παραπάνω από 5 εμβόλια τον επόμενο χρόνο, τα οποία θα είναι όλα χρήσιμα για την παγκόσμια κοινότητα. Γιατί αν υπολογίσουμε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί 1-2 δις του πληθυσμού, τότε το πρόβλημα γίνεται τεράστιο, καθώς κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να τα παραγάγει.

Επικίνδυνες οι θεωρίες συνωμοσίας

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Δρ Παυλάκης στις θεωρίες συνωμοσίας που ακούστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, τονίζοντας ότι κάθε επιστήμονας που γνωρίζει να διαβάζει τη βιβλιογραφία ξέρει ότι ο ιός δεν είναι κατασκευασμένος στο εργαστήριο.

«Δεν είμαστε τόσο έξυπνοι για να φτιάξουμε τέτοια τέλεια συσκευή θανάτου. Τουλάχιστον όχι σήμερα και ελπίζω ποτέ», σημείωσε.

«Η πανδημία προκάλεσε μία ανεπανάληπτη παγκόσμια κινητοποίηση. Υπήρξε τεράστια πρόοδος σε λίγο χρόνο, αλλά δυστυχώς προκάλεσε και μία παράλληλη επιδημία παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας, που προσωπικά την θεωρώ τελείως απογοητευτική, αποπροσανοτολιστική και ουσιαστικά επικίνδυνη στην πορεία μας για να κατακτήσουμε καλύτερες θέσεις εναντίον του ιού».

Ο Δρ Παυλάκης τόνισε ότι, όντας η κοινότητα σε άρνηση να αποδεχθεί το πρόβλημα ή σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν ορισμένοι την κατάσταση για ίδιο ή μικροπολιτικό όφελος, παρατηρήθηκαν τα ίδια λάθη όπως και σε επιδημίες του παρελθόντος.

«Ξαναβλέπω τα ίδια λάθη και προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στη μεγάλη επιδημία του AIDS, όπου υπήρχε πάλι μια παγκόσμια κρίση, για πάρα πολλά χρόνια. Στην πορεία της επιδημίας του AIDS είδα τα πάντα. Είδα πάλι την παραπληροφόρηση, είδα το ένα κράτος να κατηγορεί το άλλο, είδα τις θεωρίες συνωμοσίας για πάρα πολλά χρόνια.

Ήλπιζα ότι αυτή η κακή εμπειρία θα έχει γίνει μάθημα, αλλά δυστυχώς θα πρέπει πάλι να την τονίσουμε και να ξαναπάρουμε μαθήματα ή παθήματα που θα έπρεπε να έχουμε αφήσει πίσω μας», ανέφερε ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, υπογραμμίζοντας ότι ο εχθρός όλης της ανθρωπότητας είναι ο  ιός και θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή παγκόσμια γλώσσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

* Chief, Human Retrovirus Section, Vaccine Branch, Center for Cancer Research National Cancer Institute

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Ξέχασες την ΑΝΟΗΣΙΑ που βρίσκεται σε πολύ
    υψηλά επίπεδα κύριε Παυλάκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.